Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Dört büyük firma YEKA için işbirliği anlaşması imzaladı

Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük rüzgar projesi YEKA kapsamında ön hazırlık çalışmaları başladı.

General Electric (GE), Borusan EnBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki en büyük rüzgar projesi YEKA kapsamında ortak rüzgar santrali kurulumu, işletimi ve finansmanı konusunda işbirliği yapmak için mutabakat anlaşması imzaladı. Türkiye’nin yenilenebilir enerji portföyüne katkı sağlaması beklenen rüzgar YEKA projesinde şirketler, finansman ve proje için ön hazırlık çalışmalarına başlayacak.

Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur, Fina Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül ve GE Küresel Büyüme Organizasyonu Başkanı John Rice, GE Yenilenebilir Enerji Avrupa ve Orta Doğu Genel Müdürü (EMEA) Cliff Harris ile GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Canan M. Özsoy katılımıyla imzalanan anlaşma kapsamında şirketler, rüzgar YEKA projesi için rüzgar enerjisi sahalarının sağlanması ve işletilmesi, ekipman, servis hizmeti, yerli üretim, finansman ve ar-ge konularında ortak çalışma gerçekleştirecek.

GE Türkiye Rüzgar Enerjisi Genel Müdürü Ruhan Temeltaş, “Türkiye’nin enerji portföyünü çeşitlendirecek olan YEKA Projesi, Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanındaki hedeflerine ulaşması açısından çok önemli. Yaklaşık 70 yıldır 2.000’den fazla çalışanıyla Türkiye’de yatırımlarına ve işbirliklerine devam eden GE olarak, rüzgar enerjisi alanındaki bilgi ve deneyimimizi ülkemizin kalkınması ve hedeflerine ulaşması için kullanmaya tüm ekiplerimiz ile hazırız. Değerli işortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma ile ülkemizin enerji hedeflerini destekliyoruz” dedi.

Borusan EnBW Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Agah Uğur“Cari açığın ve enerjide dışa bağımlılığın azaltılması Türkiye’nin enerji politikasının ana eksenini oluşturuyor. Bu politikanın hedeflerine ulaşılmasında büyük bir katkı sağlayacak, yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan rüzgar enerjisi alanında lider üretim şirketi olma vizyonu ile yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. YEKA’nın sektörel işbirlikleri yoluyla büyük kapasiteli projeler için önemli bir gelişim platformu olacağını düşünüyoruz. Stratejik olarak şirketimizin yenilenebilir enerji alanındaki deneyim ve bilgi birikimini, iş ortaklarımızın yetkinlikleri ile birleştirerek bu alanda bir sinerji yaratacağımıza inanıyoruz.”

Fina Enerji Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin, “Fina Enerji Holding olarak, büyüme hedefiyle yola çıktığımız 2007 yılından beri Türkiye’de yenilenebilir enerji alanında geliştirdiğimiz projeler ile, sektörün önde gelen yatırımcılarından biri olmayı başardık. Edindiğimiz tecrübenin ve Fiba Grup’dan aldığımız desteğin bu güçlü ortaklıkta önemli bir rol oynayacağına ve ülkemizin yerli enerji politikalarının en önemli ayaklarından biri olan YEKA sürecine önemli katkıda bulunacağına inancımız tam. Verimli rüzgar enerjisi sahalarının kısa sürede hayata geçirilmesine  olanak sağlayacak olan YEKA projesi, bizim de yenilenebilir enerji alanında koymuş olduğumuz hedeflerimize ulaşabilmemiz için benzersiz bir fırsat sunacaktır.”

Özgül Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Özgül, “Rüzgar enerjisi santrali diğer yenilenebilir enerji santrallerinden farklı olarak; proje sahası bazında değil koordinat bazında (türbin koordinatları) değerlendirilmesi gereken bir yatırımdır. Rüzgar enerji santrali birim maliyet bazında değerlendirileceğinden, kurulu güç ne kadar artırılırsa birim maliyete düşen sabit giderler o kadar azalacaktır. Bu nedenle, YEKA projesi için bağlantı kapasitesi ne kadar artarsa yatırım o kadar yapılabilir olacaktır. Bu çerçevede işbirliğimizin Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine katkıda bulunmasını diliyorum. ” dedi.

General Electric, Borusan EnBW Enerji, Fina Enerji ve Özgül Holding’in işbirliği uygun saha, ekipman ve finansman desteği konularında birbirini tamamlayan bir nitelik gösterirken; güçlü mali yapısı ve bilgi birikimi kuvvetli bir ekip ortaya çıktı.

Rüzgar enerjisi ekipman ve çözümleri Türkiye’de 23 santralde kullanılan GE’nin Türkiye’deki rüzgar enerjisi kurulu gücündeki payı 1 GW’ı aştı. Tamamlanacak olan projelerle GE’nin kurulu rüzgar enerji gücü 1.2 GW’a çıkacak.

Konsorsiyumun ortaklarından Fina Enerji’nin toplam 305 MW kapasiteye sahip sekiz adet rüzgar santrali faaliyette bulunuyor. Şirket dört yeni rüzgar enerjisi santrali üzerinde çalışmakta olup, 24 ay içerisinde toplam 200 MW kapasiteyi devreye almayı planlıyor.

Konsorsiyumun bir diğer ortağı Borusan EnBW Enerji de faaliyette olan yedi adet rüzgar enerji santrali ve bu alandaki yatırımları ile öne çıkıyor. Ürün portföyünün tamamı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayanan Borusan EnBW Enerji’nin 406 MW’lık toplam kurulu gücünün 349 MW’ını rüzgar enerjisi oluşturuyor.

Enerji şirketlerine, enerji projeleri geliştirme, proje yönetimi, mühendislik çözümleri ve enerji portföy yönetimi hizmetleri sunan Özgül Holding de bugüne kadar 10 rüzgar enerji projesinde anahtar teslim çözümler sundu ve proje yönetimi konusunda halen çözümler sunmaya devam ediyor.

Teknoloji Makaleleri