Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

IBM, sektörün en güvenli Blockchain Hizmetlerini sunuyor

IBM globaltechmagazineIBM, denetim altındaki sektörler için en yüksek koruma düzeyi sertifikalı, sektördeki en güvenli blockchain ortamını sağlıyor. 

IBM, Linux Foundation’ın Hyperledger Fabric 1.0 sürümünü temel alan, ilk kurumsal kullanıma hazır blockchain hizmeti IBM Blockchain ürününün piyasaya sunulduğunu duyurdu. Bu hizmet, geliştiricilerin IBM Cloud’da yüksek düzeyde güvenli üretim blockchain ağlarını kısa sürede oluşturmasını ve barındırmasını sağlıyor ve sektördeki en güvenli Linux sunucusu IBM LinuxONE ile destekleniyor.

Linux Foundation’ın açık kaynak Hyperledger Fabric v1.0 çözümü, diğer açık kaynak blockchain teknolojilerinin yanında Hyperledger konsorsiyum üyeleri tarafından geliştiriliyor. Fabric, büyük kullanıcı ekosistemlerinde yeni ağ üyelerinin katılımı ve saniyede 1000’in üzerinde işlem oranlarıyla işlem yapılmasıyla hızla ölçeklenebilen, kurumsal seviyede blockchain ağları oluşturulmasında bir çerçeve sağlamak üzere tasarlandı.

IBM’in blockchain hizmetleri, geliştiricilerin IBM Cloud’da blockchain ağlarını oluşturmasına, devreye almasına ve yönetmesine yardımcı oluyor.  Şirket, denetim altındaki ortamlar için Yüksek Düzeyde Güvenli İş Ağı hizmetleriyle pazara ilk giren teknoloji şirketi olma özelliği taşıyor. Kuruluş aşamasındaki Everledger’dan Bank of Tokyo, Mitsubishi UFJ ve Northern Trust gibi finans hizmetleri liderlerine kadar birçok şirket bugün, blockchain uygulamalarını IBM Cloud üzerinde çalıştırıyor.

IBM Blockchain Genel Müdürü Marie Wieck bu konuyla ilgili şunları söylüyor: “IBM, kuruluşlar için en güvenli blockchain hizmetlerini oluşturmak amacıyla yıllardır bankalar, havayolları, devletler ve perakende şirketlerinin en büyük işlem sistemlerini yürütme deneyiminden yararlandı. IBM’in Yüksek Düzeyde Güvenli İş Ağı’nı temel alan blockchain hizmetleri; güvenilir, açık ve iş ortamına hazır blockchain ağlarına ihtiyacı olan kuruluşlar için tasarlandı.”

Birçok insan blockchain’in yapısı itibariyle güvenli bir teknoloji olduğunu düşünse de, bu ağlar yalnızca üzerinde bulundukları altyapılar kadar güvenli oluyor. IBM’in Yüksek Düzeyde Güvenli İş Ağı, kurumsal blockchain’ler için özel olarak tasarlanmış, donanımdan yazılıma kadar her noktanın güvenliğini sağlayan, dünyanın en güvenli Linux altyapısını sunuyor. Bu altyapıyla aşağıdaki özellikler sağlanıyor:

  • İçeriden gelen tehditlere karşı koruma – ağdaki giriş noktalarının korunmasına ve sistem yöneticisi kimlik bilgilerine sahip herhangi birinden gelecek iç tehditlere karşı mücadele edilmesine yardımcı oluyor.
  • Ticari bir sistem için sektördeki sertifikalandırılmış en yüksek seviyede ayrıştırma – Evaluation Assurance Level EAL5+ sertifikası, tarafların birinden diğerine bilgi sızıntısı olmasını önlemek için, devlet sektörü, finans hizmetleri ve sağlık gibi sıkı denetim altındaki sektörlerde çok önemli hale geliyor.
  • Güvenli Hizmet Kapsayıcıları – blockchain uygulamasında kodun korunmasına yardımcı olmak için ayrıcalıklı kullanıcıların bile erişimini reddederek blockchain etkin bir biçimde bir sanal aygıtla sarmalanıyor.
  • Kurcalanmaya duyarlı donanım güvenliği modülleri – şifreleme ile ilgili anahtarların depolanması için şifreli verileri koruyor. Bu modüller şifreleme modülleri için mevcut en yüksek güvenlik düzeyi sertifikası olan FIPS 140-2 Level 4 sertifikalı olarak ön plana çıkıyor.
  • Denetlenebilir bir işletim ortamı – kapsamlı günlük verileri, adli araştırmaları, denetimi ve uyumluluğu destekliyor.

IBM, aynı zamanda Hyperledger Fabric ile oluşturma için gerekli adımları otomatikleştirerek birkaç güne indiren, yeni, açık kaynaklı geliştirici araçları ve ilk ticari blockchain yönetişim araçlarını da tanıtıyor.

Yeni blockchain yönetişim araçları, tek bir gösterge panosundan bir blockchain ağının oluşturulmasını ve rollerin ve görünürlük düzeylerinin atanmasını kolaylaştırıyor. Ağ hazır olduğunda ve çalışmaya başladığında ağ üyelerinin kurallar koymalarına, üyeliği yönetmelerine ve ağ uyumluluğunu sağlamalarına yardımcı oluyor.

Kurulum başlatıldığında üyeler, blockchain kurallarını belirleyebiliyor ve yeni üyeler ağa katılmak istediğinde onayı paylaşabiliyor. Bunun yanında devreye alma aracı, her ağa 1 ile 100 arasında bir Ağ Güvenilirliği Puanı veriyor. Yeni ağ üyeleri, ağa katılmadan önce bunu görüntüleyebiliyor ve katılmak için yeterli seviyede güvenilir bir ağ olup olmadığına karar verebiliyor. Kuruluşlar da üretime geçmeden önce Güvenilirlik Puanlarını yükseltmek için adım atabiliyor.

IBM Blockchain, geliştiricilerin iş gereksinimlerini kavramdan gerçeğe dönüştürmesini kolaylaştırmak amacıyla, Hyperledger Fabric için Fabric Composer adlı yeni ve açık kaynaklı geliştirici araçları içeriyor. Fabric Composer, kullanıcıların iş ağlarını modellemelerine, var olan kayıt sistemleri ve blockchain ağıyla bütünleşen API’ler oluşturmalarına ve kısa sürede bir kullanıcı arabirimi oluşturmalarına yardımcı olabiliyor. Fabric Composer, genellikle haftalar sürebilen görevlerin otomatikleştirilmesine yardımcı olarak geliştiricilerin bu görevleri birkaç dakika içinde tamamlamasını sağlıyor.

IBM Blockchain for Hyperledger Fabric v1.0, IBM Bluemix’te bir beta program aracılığıyla kullanılabiliyor. Hyperledger Fabric, aynı zamanda ücretsiz olarak karşıdan yüklenebilen, IBM sertifikalı görüntü olarak Docker Hub’da da kullanılabiliyor. 

Teknoloji Makaleleri