Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Nicehash’e düzenlenen saldırı, son Bitcoin hırsızlığı olmayacak

Bitcoin-globaltechmagazineNicehash Bitcoin borsasına yapılan hack saldırısı sonucu çalınan 64 milyon dolar değerindeki Bitcoin, Forcepoint 2018 Güvenlik Öngörülerini doğruladı.

Bitcoin’in 15 bin dolara yaklaşan değeri, kripto paraya karşı yapılan siber saldırılara hız kazandırdı. Her geçen gün daha sofistike hâle gelen saldırıların son kurbanı ise Slovenya merkezli kripto para borsası Nicehash oldu. Yetkililerin ifadesinde karmaşık bir sosyal mühendislik süreci sonrası, profesyonel yöntemlerle gerçekleştirildiğini belirttiği saldırıda, Nicehash’in açıklamasına göre saldırı sırasında değeri 60 milyon dolardan fazla olan yaklaşık 4.700 Bitcoin çalındı.

Saldırı sonrası tüm işlemleri durduran Nicehash yetkilileri, resmi yetkililerle konuyu araştırmaya devam ederken, kullanıcılara da acil olarak giriş bilgilerini değiştirmeleri tavsiye edildi. Dünyanın en büyük vadeli işlem borsası CME’nin Bitcoin ile vadeli işlemlere başlamayı planladığı günden sadece sekiz gün önce böyle bir saldırının gerçekleşmesi zamanlama açısından dikkat çekiyor. Benzer şekilde, The Cboe Futures Exchange de 10 Aralık’ta Bitcoin ile vadeli işlemlere başlamayı planlıyor.

“Saldırılar, Forcepoint 2018 Güvenlik Öngörüleri Raporu’nu doğruluyor!”

Forcepoint, yayımladığı 2018 Güvenlik Öngörüleri Raporu’nda kripto para borsalarındaki kullanıcı bilgilerini hedefleyen kötü niyetli yazılımların sayısının artacağını ve blockchain tabanlı teknolojiler kullanan sistemlerdeki zayıf noktaların siber suçluların yeni ilgi odağı hâline geleceğini öngörmüştü. Forcepoint Labs, bu saldırıdan sadece birkaç gün önce e-ticaret ve kripto para odaklı çalışan Quant adlı kötü niyetli yazılımın yeniden aktif olduğunu tespit etmişti.

Son dört gün içinde, Nicehash hack saldırısı ve Quant’ın geri dönüşüyle büyük ölçekli iki Bitcoin hırsızlığı yaşandığına dikkat çeken Forcepoint Baş Bilimcisi Dr. Richard Ford, “Siber hırsızlar henüz mesaiye yeni başladı,” dedi ve ekledi: “Forcepoint’in 2018 Güvenlik Öngörüleri Raporu’nda, kripto para birimlerine karşı gerçekleştirilen bu gibi saldırıların risklerini özellikle vurguladık. Bitcoin’in maddi değeri 15 bin doların üstünde seyretmeye başlarken, hem hacker’lar hem de ülkeler düzeyinde siber saldırılar için iştah açan bir hedef olarak cazibesi artacak.”

“Çalıntı Bitcoin’i aklamak, normal para birimlerini aklamaktan kolay”

Bitcoin’in hızla artan değerine karşın, yatırım yapmayı düşünenlerin kripto para hakkında bazı gerçekleri kabullenmesi gerektiğini belirten Ford, “Kripto para bir sihir ya da büyü değil; tıpkı normal para birimleri gibi çalınabiliyor ve üstelik çalıntı paranın aklanarak piyasaya döndürülmesi de standart paraya göre daha kolay,” diye uyardı.

Peki, anonim olmasıyla ün kazanmış bir kripto para birimini nasıl koruyacaksınız?

“Öncelikle hem bireysel kullanıcıların hem de şirketlerin, korumak istedikleri varlığın değerliyle orantılı tedbirler almaları gerekiyor. Bu da sadece geleneksel güvenlik metotlarını devreye almakla yetinmemek; paraya dönüştürülmesi bu kadar kolay olan çok yüksek hacimlerdeki varlığa erişimi bulunan kötü niyetli uzmanlara ve tehdit arz eden harici iş ortaklarına karşı dikkatli olmak demek. Önümüzdeki yıl için öngörülerimizde değişiklik yok; bu tür saldırılar henüz yeni başlıyor ve 2018’de artarak devam edecek.”

2018’de tek hedef Bitcoin olmayacak

Forcepoint 2018 Güvenlik Öngörüleri Raporu başta kripto para birimleri, Nesnelerin İnterneti ve veri gizliliği gibi yükselen teknoloji trendleri olmak üzere, gelecek yılın siber güvenlik gündemini oluşturacak öngörüleri detaylandırıyor.

Teknoloji Makaleleri