Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bitcoin ve Borsa Endeksleri arasında bir ilişki var mı?

bitcoin-globaltechmagazineFED başkanı Janet Yellen, Bitcoin genelindeki fiyat hareketlerini spekülatif bir durum olarak yorumladı.

Her gün bu konuda fikir beyan eden bir açıklama görülüyor. Kimileri Bitcoin ve kripto paraları çılgınlık olarak tanımlarken kimi ülkeler kendi kripto paralarını çıkarmak yolunda adımlar atıyor. Ülkemizde düzenlemeler için kamu otoriteleri çalışmalarını sürdürüyor.

Yatırım ve ödeme enstrümanı olup olmadığı, paranın ikamesi olup olmadığı tartışmaları arasında Şikago Borsasında Bitcoin vadeli işlemlere açıldı. Bu boyutuyla ve fiyat getirileri ile yatırım boyutu son zamanlarda daha çok ön plana çıktı. 1.400 civarındaki kripto paraların kendi borsaları bulunuyor. Ancak pay senetleri piyasaları ile ve borsa endeksleri ile ilişkisini salt olarak analiz eden bir akademik çalışma ilk defa Türkiye’den çıktı.

İstanbul Arel Üniversitesi’nden iki akademisyen İsmail Canöz ve Cüneyt Dirican son çalışmalarını Journal of Economics, Finance and Accounting – (JEFA) 2017 Aralık 4. sayısında yayınladılar. Çalışmaları ilginç bir bulgu ortaya koyuyor. 206 dönemin eşbütünleşme testi yöntemi ile incelenmesi sonucunda en önemli bulgu S&P 500, DOW30, NASDAQ100, CHINA50 endekslerinin Bitcoin fiyatları ile uzun dönemde eşbütünleşme oluşturduğunu gösteriyor. Bu  endekslerin yatırımcılarının karar noktasında Bitcoin’i dikkate aldığı şeklinde yorumlanabilecek bir bulgu.

Teknoloji Makaleleri