Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Rolls-Royce, Otonom Gemi Araştırma ve Geliştirme Merkezi açtı

Rolls-Royce-GlobaltechmagazineRolls-Royce, Finlandiya’nın Turku kentinde en ileri teknolojilerle donatılmış Otonom Gemi Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Yeni Otonom Gemi Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nde, Rolls-Royce’un geliştirmiş olduğu otonom gemi teknolojilerinin yanı sıra geliştirilme aşamasında olan teknolojilerin de sergilendiği bir Uzaktan Kontrol ve Otonom Deneyim Alanı da bulunuyor.

Rolls-Royce Ar-Ge merkezinin, Finlandiya’da otonom ulaşımın geliştirilmesine katkısını anlatan Finlandiya Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Anne Berner “Geleceğin ulaşım biçimi olarak otonom karayolu araçları ve gemilere yoğun ilgi var. Tarihi teknolojik yeniliklerle dolu liman kenti Turku’da açılan Rolls-Royce Otonom Gemi Araştırma ve Geliştirme Merkezi, ülkenin ulaştırma sektörünün dijitalleştirilmesi hedefine ulaşmamıza yardımcı olacak.” şeklinde konuştu.

Geliştirilen projelerde yapay zeka kullanımına da odaklanılacak

Yeni Ar-Ge merkezi, Rolls-Royce ve iş ortaklarının otonom navigasyon, karada kurulu komuta merkezlerinin geliştirilmesi, ileride uzaktan kontrol edilen ve otonom gemicilik faaliyetlerinde yapay zekanın kullanılması gibi konulara odaklanan projeler geliştirmesine yardımcı olacak.

25 Ocak 2018’da gerçekleştirilen resmi açılışta, Rolls-Royce Denizcilik Genel Müdürü Mikael Makinen ise görüşlerini şöyle ifade etti: “Ar-Ge merkezimizin faaliyete geçtiğini, tüm paydaşlarımız, ortaklarımız ve müşterilerimizin gelecekte uzaktan kumandalı ve otonom denizciliğin nasıl şekilleneceğini buradan takip edebileceklerini, geleceği şekillendirmek için burada bizimle çalışabileceklerini açıklamaktan gurur duyuyorum. Turku’daki merkezimizin bir parçası olan ve bir benzeri de Norveç’teki Teknoloji Merkezimizde bulunan deneyim alanı, genellikle soyut algılanan teknolojilerin somut yararlarını müşterilerimize sergilemeyi hedefliyor.”  

Yeni kurallar ve standartlar

Rolls-Royce Deneyim Alanı’nda bulunan etkileşimli masalarda, mevcut ve gelecek teknolojiler tanıtılırken otonom gemicilik için yeni kurallar ve standartların geliştirilmesi ve uygulanması üzerinde çalışılıyor.

Rolls-Royce Akıllı Gemiler Kıdemli Başkan Yardımcısı Karno Tenovu, “Merkez, bugün mevcut olan ve yarın elde edeceğimiz kabiliyetlerimizi daha doğru bir şekilde yansıtabilmemizi sağlıyor. Burada denizcilik sektörünün dijital çağa geçişini kolaylaştıracak çözümlerin geliştirilmesine odaklanacağız. Otonom denizcilik ekosistemi, benzeri görülmemiş fırsatların değerlendirilmesini de sağlayacak.” dedi.

Merkezin kurdele kesim töreniyle resmen açılmasının ardından, iş ortakları ve misafirler Turku’daki Joki Ziyaretçi ve Bilgi Merkezi’nde otonom gemilere ilişkin etkileşimli bir sempozyuma katıldılar. Sempozyumda Bakan Anne Berner’in yanı sıra Çalışma ve Ekonomi Bakanlığı Genel Müdürü Ilona Lundström, Turku Belediye Başkanı Minna Arve ve Finlandiya Ticaret Kurumu Genel Müdürü  Pekka Soini de yer aldı.

Rolls-Royce’un ilk otonom gemi geliştirme projesi UXUS’un (Karmaşık Sistemler Kullanıcı Deneyimi) altıncı yıldönümüne denk gelen sempozyumda konuşan Clarkson Research Genel Müdürü Dr Martin Stopford, Akıllı Gemicilik üzerine bilgiler aktardı. Bunun ardından Google’dan Massimo Mascaro, Finferries’den Mats Rosin, One Sea’den Päivi Haikkola, Rolls-Royce’tan Oskar Levander ve Finlandiya Ulaştırma Güvenlik Dairesi’nden Tuomas Routa’nın konuşmalarına geçildi.

Teknoloji Makaleleri