Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Qualcomm dünyanın ilk XR Platformunu tanıttı

qualcomm-globaltechmagazineQualcomm dünyanın ilk özel genişletilmiş gerçeklik (XR) platformu olan Qualcomm Snapdragon XR1 Platformu’nu tanıttı.

XR1, ana akım kullanıcılara yüksek kaliteli XR deneyimleri sunarken orijinal ürün üreticilerinin de (OEM) ana akım cihazlar üretmesini sağlayan yeni nesil bir platform olmasıyla dikkat çekiyor. XR1 platformu aynı zamanda artırılmış gerçeklik (AR) deneyimlerini daha iyi etkileşim, güç tüketimi ve ısı verimliliği sunan yapay zeka (AI) kapasiteleriyle bir araya getiren özel optimizasyonlara sahip.

Qualcomm Technologies ek olarak OEM’lerden Meta, VIVE, Vuzix ve Picoare’nin halihazırda ilk özel XR1 platformunu geliştirdiğini de duyurdu.

Qualcomm Technologies, Inc. Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Mobil Kurumsal Birimi Yöneticisi Alex Katouzian, konuyla ilgili “Teknoloji evrildikçe ve tüketicinin istekleri büyüdükçe XR cihazlarının tüketicilerin ve çalışanların günlük yaşamlarında çok daha çeşitli ve geniş görevlere sahip olacağını öngörüyoruz. Güçlü görselleri, yüksek kaliteli sesi ve etkileşimli deneyimleri entegre ettiğimiz XR1, yeni tüketiciler için yüksek kaliteli, ana akım XR cihazları devrinin oluşmasına yardımcı olacak” dedi.

XR1, ARM tabanlı çok çekirdekli işlemci, vektör işleyici, grafik işlemci ünitesi ve Qualcomm AI Engine’in de yer aldığı Qualcomm Technologies’in heterojen bilişim mimarisini tamamlıyor. Diğer önemli özelliklerinin arasında ise XR yazılım hizmet katmanı, öğrenen makineler, Snapdragon XR Yazılım Geliştirme Kiti (SDK) ve Qualcomm Technologies’in bağlanırlık ve güvenlik teknolojileri yer alıyor.

XR1 platformu ayrıca cihaz içindeki işleme için yapay zeka motoru da sağlıyor. Bu motor, müşterilere yapay zekanın kullanılabildiği durumlarını ve yüksek performanslı, güç verimli öğrenen makineler temelli bilgisayar görüntüsü algoritmalarını işleme imkanı tanıyor. Bu algoritmalar daha iyi poz tahmini, obje sınıflandırma gibi yapay zekanın kullanılabildiği önemli durumlara yardımcı olabiliyor.

Görsel Teknoloji

XR1 platformu, Ultra yüksek çözünürlüklü 4K video netliğini yüksek kaliteli sanal gerçeklik ekranı için saniyede 60 kare hızıyla destekleyerek tüketicilerin en sevdiği filmleri, programları ve sporları adeta yaşamalarını sağlıyor. Qualcomm Spectra görüntü sinyal işlemcisindeki (ISP) yeni özel donanım ve yazılım algoritmaları, hızlıca yapılan çekimlerdeki istenmeyen gürültünün önemli derecede azalmasına yardımcı olabiliyor. Bu sayede yüksek kaliteli AR başlıklarından önemli derecede iyileştirilmiş son görüntüyü oluşturuyor. Donanımla hızlandırılmış anlama, çift görüntüleme desteği, 3 boyutlu bindirme ve OpenGL, OpenCL, Vulkan gibi öncü grafik uygulama programlama arayüzleri (API) desteği ile entegre görüntü işlemcisi, birçok görüntü seçeneği sunuyor. Platform aynı zamanda görsel eylemsizlik odometrisi (VIO) gibi teknolojiler için gerekli olan gelişmiş görüntü işleme kapasiteleri de sunuyor. Bu sayede kullanıcılar sanal dünyada gezmenin yanında AR deneyiminde artırılmış nesnelerle etkileşime de geçebiliyor.

Ses

XR1 platformu, yüksek kaliteli ses deneyimi ve “her zaman kullanıma hazır, her zaman dinleyen” ses asistanının yanı sıra sesi Bluetooth’tan çalmak için Qualcomm Technologies’in 3 boyutlu ses suiti olan Qualcomm Aqstic ses teknolojilerini ve Qualcomm aptX sesini kullanıyor. XR1’in kafaya bağlı aktarım işlevi (HRTF) özellikleri kullanıcıların kulaklarının alanın belirli bir noktasından geliyormuş gibi hissettiren çift kulakla dinlenen stereofonik sesleri birleştirmelerini sağlıyor.

Etkileşim

XR cihazlarının kafa takibi ve kontrolü kapasitelerinde üç ve altı serbestlik dereceleri (3DoF, 6DoF) ile XR1 ana akım kullanıcılar için yepyeni bir XR oyun alanı sunuyor. Bu sayede kullanıcılar sanal dünyada daha önce hiç olmadığı kadar serbest hareket edebilmenin yanı sıra bu dünyayla etkileşime geçip orada oynayabiliyorlar. Entegre sensör şebekesi ve optimize edilmiş sensör birleştirme yetenekleri kullanıcıların, bilimsel olarak 20 ms’nin altında olması gereken “hareketten-fotona geçişte bekleme süresinin” çok altında bir bekleme süresiyle zengin etkileşimleri deneyimlemesini sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri