Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ebeveynlerin yüzde 63’ü internet güvenliği konusunda endişeli

internet güvenliği-globaltechmagazineTürkiye’de ebeveynlerin yüzde 63’ü çocuklarının internet güvenliği konusunda hala endişe içerisinde.

Üçte biri ise çocuklarının internette yaptıklarını veya gördüklerini kontrol edemediklerini hissettiğini belirtiyor. Okulların tatil olduğu dönemde, çocuklar internette daha çok vakit geçirmek istiyor. Ebeveynlerin yaz tatilinde kendilerini rahat hissetmesini ve günümüzün en genç internet kullanıcılarını korumayı amaçlayan Kaspersky Lab, Türkçe olarak da bulunan ve birden çok platformda çalışan yeni nesil Kaspersky Safe Kids çözümünü kullanıma sundu. Ebeveynler artık çocuklarının mobil cihazlardan tehlikeli aramalar yapmasını engelleyebiliyor. Çocuklar ise bilgisayarda geçirecek ne kadar süreleri kaldığını görüp, ebeveynlerinden daha fazla süre için uzaktan izin isteyebiliyor.

Kaspersky Safe Kids çocukların gerçek ve sanal dünyadaki güvenliğini takip etmeye yardımcı oluyor. Çocukların internette karşılaşabilecekleri riskli durumlar hakkında ebeveynleri uyaran çözüm, istenmeyen içeriklere erişim gibi çeşitli sorunların yaşanmasını engelliyor ve gerektiğinde ebeveynlere psikolojik tavsiyeler veriyor. Anne babalar çocukları için nelerin güvenli olduğuna karar verip çocuklarının akıllı telefonlarına ve bilgisayarlarına kurdukları Kaspersky Safe Kids çözümünü buna göre ayarlayabiliyor.

Örneğin, okul olmadığı zamanlarda ebeveynler çocukların cihazlarıyla geçireceği süreyi kısıtlayabiliyor. Bu süre bittiğinde, işletim sistemine ve ayarlara bağlı olarak cihaza erişim otomatik olarak engellenebiliyor veya çocuklara bildirim gönderiliyor. Kaspersky Safe Kids’in iyileştirilmiş sürümüyle çocuklar bilgisayar kullanmak için ne kadar süreleri kaldığını görebiliyor ve eğer dilerlerse Kaspersky Safe Kids uygulaması üzerinden ek süre isteyebiliyor. Ebeveynler de o anki durumlarına göre, My Kasperksy portalındaki kişisel bölümlerinden bu isteği kabul ya da reddedebiliyorlar. Kaspersky Safe Kids’in yeni sürümü sayesinde anne babalar My Kaspersky portalını ziyaret etmeye gerek kalmadan, akıllı telefonları veya tabletlerindeki Kaspersky Safe Kids uygulamasında yer alan ‘ebeveyn modu’ ile çocukların cihazlarla ne kadar süre geçirdiğini de görebiliyor.

Kaspersky Lab tarafından yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de ebeveynlerin %63’ü çocuklarının internette uygunsuz içeriklerle karşılaşmasından korkuyor. Kaspersky Safe Kids, tehlikeli içerik potansiyeline sahip websitelerini ve uygulamaları engelleyip çocukları uyarabiliyor. Güncellenen Güvenli Arama özelliği ile anne babalar, belirli içeriklerin çocukların mobil cihazlarda yaptıkları aramalarda çıkmasını engelleyebiliyor. Yetişkinlere yönelik siteler, şiddet içerikleri, alkol ve tütün ile ilgili web siteleri gibi sonuçlar gizlenebiliyor. Böylece, çocuklar arama motorunda istemeden de olsa bu tür bir arama yaptıklarında sonuçlar filtreleniyor.

Kaspersky Safe Kids’te, masaüstü bilgisayarlarda çözümü kullanmayı kolaylaştıran bir eğitim bölümü ve ebeveynlerin bir hafta süresince üst seviye özellikleri deneyebileceği bir deneme modu bulunuyor. Sunulan üst seviye özellikler arasında “çocuk konumu” (Çocuğun konumunu isteme ve günün belirli saatlerinde konum sınırları belirleme olanağı. Bu sınırlar aşıldığında uyarı gönderilir.) ve “sosyal ağ yönetimi” (Anne babalar çocuklarının sosyal ağlardaki faaliyetleri hakkında detaylı istatistikler edinir.) bulunuyor.

Kaspersky Lab Orta Doğu, Türkiye ve Afrika Tüketici Bölümü Pazarlama Lideri Peter Aleshkin, “Çocuklar, öğrenmeye açık zihinleri nedeniyle siber dünyada sıkça görülen tehditlere ve travma oluşturabilecek içeriklere karşı hassaslar. Bu yüzden, ebeveynlerin özellikle okulların tatil olduğu dönemde internetteki tehditlere karşı koruma önlemi almayı ihmal etmemeleri gerekiyor. Kaspersky Lab, dünyayı ve en genç internet kullanıcıları da dahil herkesi internetteki tehlikelerden korumayı hedefliyor. İşte Kaspersky Safe Kids tam da bu nedenle geliştirildi.” dedi.

Teknoloji Makaleleri