Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri Koruma Uzmanlarına yoğun talep var

platinbilisim-globaltechmagazineVeri Koruma ve iş sürekliliğine olan ilginin artması veri koruma uzmanlarına olan ihtiyacı tetikledi. Gençler bu alanda kariyer yapmalı.

Bilişim sektöründe yeni nesil teknolojiler geliştikçe, verinin önemi artıyor ve değer kazanıyor. Böylece veri koruma uzmanlarının mesleki olarak önemi de artıyor. Bu uzmanlık alanları için henüz birçok üniversitede lisans seviyesinde eğitim imkanı bulunmuyor. Daha çok bilgisayar ve elektronik mühendisliği branşlarında eğitim veren fakültelerden mezun olan gençler,  gerek kişisel ilgileri, gerek ilk iş deneyimlerinden ilgili firmaların staj programlarına ya da özel mesleki kurslara katılarak bu  alanda kendine bir  yol haritası çizme imkanı elde edebiliyorlar.

Özellikle regülasyonlar sonrası belli ölçekteki şirketler, veri güvenliği, veri sınıflandırma iş sürekliliği, erişilebilirlik ve risk analizi konularında yatırım yapmak durumunda kalıyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde ise faklı sektörden birçok kurum, veri depolama,  yönetme ve veri analizi kapsamında teknoloji yatırımlarına öncelik verdi. Platin Bilişim Satış Direktörü Pınar Bamyacı’nın verdiği bilgiye göre özelikle sektörün “veri koruma ve iş sürekliliği uzmanlarına” olan talebi arttı. Bamyacı, bilişim sektöründe yetişmiş iş gücü konusunda hala sıkıntı yaşandığını dile getirdi. Platin Bilişim olarak gençlere veri koruma uzmanlığı segmentinde kariyer imkanı da sunduklarını anımsatan Bamyacı şöyle konuştu:

“Veri koruma, erişilebilirlik ve iş sürekliliği” sektörünün özünde “merak” var. Tabii ki merak tek başına yeterli değil; duyduğu, okuduğu her şeyi sorgulayan, analitik düşünebilen ve ekip çalışmasına yatkın karakterler sektörde daha hızlı yol alma imkanına sahip. Veri ile ilgili teknolojiler hepimizin bildiği gibi Türkiye’de özel bir ilgi görmekte.  Dolayısıyla çalışanların aylık geliri de ortalamanın üstünde. Diğer sektörlerdeki yeni mezunlara göre başlangıç maaşlarının çok daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Bir yüksek teknoloji ve mühendislik şirketi olmamız dolayısıyla tabii ki mühendislik fakülteleri için, özellikle de bilgisayar mühendisleri için çekici bir şirket olduğumuzu düşünüyoruz. Öte yandan işimizin büyük bir kısmı iş sürekliliği ve veri yönetimi.  Yeni mezun arkadaşlarımız Platin Bilişim bünyesinde mutlu oluyor. Ayrıca her sene şirketimizde staj yapan arkadaşlarımız bulunmakta. Firmamızın takım değerleri bu konuda çok net; girişkenlik, cevvallik ve çok yönlülüğün yanında, kolay iletişim geliştirebildiğimiz adayları stajyer olarak seçiyoruz.”

Yapılandırılmamış Veri Analizi ve Bulut Yönetimi’nin bilişim sektöründe gelecek vaat eden alanlar olduğuna değinen Bamyacı: Günümüzün kurumsal ortamı oldukça karmaşık altyapıları bünyesinde barındırıyor. Kurumlar, verilerinin uygun şekilde korunup korunmadığı, silinip silinmeyeceği ve daha ekonomik depolama fırsatları olup olmadığıyla ilgili günlük sorularla karşı karşıya kalıyor. Biz de bu alanda çözüm ortağımız Veritas ile yol alıyoruz.  Veritas Bilgi Haritası, Information Map) ile şirketlerin değer alanlarını, risk alanlarını ve atık alanlarını tanımlıyoruz. Böylece gereksiz veri depolama maliyetini azaltıyoruz. Ayrıca kanunda yer alan mevzuata uyum ve güvenlik incelemeleri için şirketlerin hedeflerini önceliklendiriyoruz.  Şirketler çoklu bulut stratejilerini daha iyi veri analizleriyle optimize edebilir. Gelecekteki koruma ve depolama ihtiyaçlarını da bugünden tahmin etmek mümkün. Veri görselleştirme yoluyla bilgi güvenliği alanında riskler azaltılabilir”dedi.

Teknoloji Makaleleri