Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Hortonworks, Red Hat ve IBM’den önemli işbirliği

red hat-globaltechmagazineHortonworks, IBM ve Red Hat hibrit mimarilerde büyük veri iş yüklerinin konteynerleştirilmesini hızlandırmak üzere işbirliği yapıyor.

Hortonworks Data Platform, Hortonworks DataFlow, Hortonworks DataPlane ve IBM Cloud Private for Data bir araya gelerek Red Hat OpenShift’e kapsamlı kurumsal veri platformları sağlıyor.

Bu işbirliği ile şirketler, kurum-içi, çoklu bulut ve sınır mimarilerinde (edge architecture) büyük veri iş yüklerinin işlenmesi için tasarlanan ortak bir kurumsal uygulama modeli kullanabilecekler.

İnisiyatifin ilk aşamasında şirketler, sektör lideri kurumsal konteyner ve Kubernetes uygulama platformu olan Red Hat OpenShift üzerinde kullanılan optimize Hortonworks Data Platform, Hortonworks DataFlow, Hortonworks DataPlane and IBM Cloud Private for Data’yı en verimli hale getirmek için bir arada çalışmayı planlıyor. Bu sayede kullanıcılar, konteynerleştirilmiş  büyük veri iş yükleri geliştirip hizmete alınmalarını sağlayabilecek ve sonuç olarak müşterilerin hibrit bulut üzerinde veri uygulamalarını yönetmelerini kolaylaştıracaklar. IBM ve Hortonworks buna ek olarak, işbirliklerini bir adım daha ileriye taşıyarak Hortonworks DataPlane ve IBM Cloud for Data gibi kilit hizmetlerini entegre ediyorlar.

Kurumlar iş modellerinde son derece kapsamlı dönüşümlere gidiyor ve bunu yaparken muazzam miktar ve türdeki verileri işleyip analiz etme yeteneğinden güç almak durumundalar. Sonuç olarak bu kurumların çoğu, hafif mikroservislerine (lightweight microservice) mümkün olan en yüksek verimi kazandıran hibrit bulut ortalarına geçiyorlar.

Hortonworks ve IBM daha önce de kurumların veriden güç alan karar mekanizmalarını hızlandırmak için işbirliğine gittiklerini duyurmuştu. Bugünkü haber buna ilaveten, büyük veri iş yüklerinin modern ve konteyner tabanlı altyapıya taşınmasını ve müşterilerin Hortonworks ve IBM platformlarını Red Hat OpenShift’ten güç alan hibrit bulut ortamına geçirmesini temel alıyor. İnisiyatif şunları içeriyor:

  • Hortonworks; Hortonworks Data Platform, Hortonworks DataFlow ve Hortonworks DataPlane’i Red Hat OpenShift  üzerindeki Red Hat Sertifikalı Konteynerler olarak belgelemeyi planlıyor ve  “Primed” (önde gelen) etiketini almayı heyecanla bekliyor. Hortonworks ayrıca, tüm HDP ve DDF iş yüklerini konteynerleştirmenin yanı sıra işlem ve depolamayı ayırarak kurum içi hizmete alımlarda bulut-yerlisi mimarinin benimsenmesini artırıyor. Bu da müşterilerin büyük veri uygulamaları ve analitik için gereksinim duydukları ortak ve güvenilir emniyet özelliklerine, veri yönetişimine ve operasyonlara sahip hibrit mimariye geçmelerini kolaylaştırıyor.
  • Bu yılın başlarında IBM Cloud Platformu ve arakatmanının kapsamını OpenShift Platformu da içine alacak şekilde genişleteceğini duyuran IBM, IBM Cloud Private for Data için Red Hat OpenShift sertifikalandırma sürecini başlattı ve ilk aşama olarak “Primed” etiketini aldı. Bu hamle sayesinde geliştirici ve kullanıcılardan (buna IBM ve Hortonworks müşterileri de dahil) oluşan ve geniş bir topluluk olan OpenShift topluluğu, sağlam ve tamamen hibrit bulutlarda desteklenen analitik, veri bilimi, öğrenen makineler, veri yönetimi ve yönetişim yeteneklerine hızlı bir erişim kazanıyor.

“Kubernetes, de facto (fiili) olarak konteyner orkestrasyon sistemidir ve bu projenin doğduğu günden bu yana onu herkes için hazır bir hale getirmek adına bu ekosistemde çalışıyoruz. Red Hat kurumsal Openshift bunun en başta gelen örneğidir. Bugün, Hortonworks ve IBM Cloud Private’ın veri portföyünün, büyük veri iş yüklerinde güvenilir Kubernetes platformu için bizi seçmiş olmasını sevinçle karşılıyoruz,” diyen Red Hat’in bulut platformlarından sorumlu genel müdürü Ashesh Badani sözlerini şöyle sürdürüyor: “Uygulamalarını OpenShift konteyner ve Kubernetes aracılığıyla kuran ve yöneten müşteriler  büyük veri ekosistemi, yeni nesil büyük veri iş yüklerini hibrit buluta geçirme fırsatını kazanıyor. Aynı zamanda çevik, verimli, güvenilir, çoklu bulutlu altyapının avantajlarından faydalanıyorlar.”

Hortonworks yönetim kurulu başkanı Rob Bearden ise konuyu şöyle değerlendiriyor: “Red Hat, IBM ve Hortonworks’ün kurumsal büyük veri iş yüklerini konteynerleştirme yoluyla modernleştirmek için yaptığı bu iş, müşterilerin hibrit veri mimarinin çevikliği, ekonomisi ve ölçeğinin avantajlarından faydalanmalarını amaçlıyor. Bu işbirliğinin yol açacağı inovasyon, bugün kritik iş modeli dönüşümleri geçiren kurumların ihtiyaç duyduğu sorunsuz ve güvenilir hibrit hizmetlerini sağlıyor.”

Pazardaki rekabete ve veriyle ilgili güçlüklere ek olarak kurumlar,  daha fazla kontrol, düşük maliyet, yüksek güvenlik ve kolay yönetim için, eskiden güvenlik duvarı arkasındaki genel buluta göre tasarlanan uygulamalarını taşımaya çalışıyor. Hatta yakın zamanlarda yapılan bir IDC Cloud ve AI Adoption araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 80’inden fazlası gelecek yıl verilerini ve iş yüklerini güvenlik duvarı ardındaki genel bulut ortamlarından alıp barındırılmış özel bulutlara ve kurum içine taşımayı planlıyor çünkü başlarda düşündükleri tek genel bulut sağlayıcısına dair beklentilerinin karşılanmadığını belirtiyorlar.

“Bu dinamikler sürdükçe, inovasyonlar ve şirketlerin kurumsal yapay zekaya geçişleri yavaşlayacak,” diyen IBM Anaytics, genel müdürü Rob Thomas şöyle devam ediyor:  “Çıtayı yapay zeka üzerine kurmak, sağlam bir veri hazırlığı, analitik, veri bilimi ve yönetişimi gerektirir ve bunların hepsi şu an sözünü ettiğimiz konteynerleştirilmiş, Kubernetes-yönetimli, kolayca ölçeklendirilebilen ve düzenlenebilen bir yapıda mümkün.”

Teknoloji Makaleleri