Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

E-Ticaret siteniz Kara Cuma ve Siber Pazartesi’ye hazır mı?

ticimax-globaltechmagazineE-ticaret pazarında indirimli ürünlerin satışa çıktığı fırsat günleri, siteler arası rekabeti de körüklüyor.

Siteye gelen her ziyaretçi alışveriş yaparak ayrılmıyor, rakip sitelere de göz atmak istiyor. Ortalama sepet terk oranı yüzde 60’ı geçiyor. Peki ziyaret oranlarını satışa döndürmenin yolları nelerdir? İşte en etkili kampanya modelleri!

E-ticaret pazarına katılan farklı markaların yarattığı değişim ve rekabetin her geçen gün daha da arttığını ifade eden TOBB E-ticaret Meclisi Üyesi, Ticimax E-ticaret Sistemleri Kurucusu Cenk Çiğdemli, online alışverişlerde sepet terk oranlarının yüzde 60’larda olduğunu belirterek, “Sitelerin bu hız ve dinamizm karşısında ziyaretçileri yakalamak için özel kampanya modelleri uygulamaları gerekiyor. Ziyaretçilerin, e-ticaret sitesine girmesi, ürüne bakması, herhangi bir içerik sayfasını incelemesi, ürünü sepete eklemesi ve hatta tam siteden ayrılmasına yönelik hareketleri izlenmeli, kullanıcı davranışları değerlendirilmeli ve tam anında ziyaretçinin dikkati çekilmelidir” dedi. Çiğdemli, ziyaretleri satışa döndürebilecek kampanya modellerini ise 9 ana başlıkta sıraladı.

Ödeme yöntemine göre indirim

Sepet terk etme oranlarını etkileyen nedenlerin başında, ödeme adımında beklenmedik fiyatlarla karşılaşılmasıdır. Tam ödeme adımında kredi kartı, havale gibi ödeme tiplerine göre kampanyalar yapılabilir ya da hediye çeki kullandırılabilir. Ödeme bazlı kargo kampanyası ile ekstra indirimler de sunulabilir. Bu adımda ziyaretçi ya vazgeçer ya siparişi tamamlar.  Ödeme adımında seçtiği ödeme yöntemine göre % 5, % 10 şeklinde sepet tutarına göre indirimler yapmanız, ödeme adımında vazgeçme oranlarını düşürmeye yardımcı olacak bir hamledir.

İndirim kuponu ile hareketlenin

Özellikle de özel günlerde. Sitenizde, pop-up ya da sabit bir banner yardımıyla ya da tam sitenizden çıkarken ziyaretçilerinize, ilk alışverişlerinde kullanmak üzere bir kupon kodu hediye ettiğinizi söyleyebilirsiniz. Kupon kodu hem yeni ziyaretçileri yeni müşteriye çevirmenizi hem de yeni müşterileri geri gelen müşteri olarak kazanmanıza yardımcı olur. Ziyaretçi tam siteden ayrılmak üzereyken çıkış butonuna yaklaştığı anda, “dur gitme işte sana özel hediye çeki’’ gibi otomatik pop-up ile ilgisi çekilerek alışverişe yönlendirilebilir.

X al y öde kampanyaları

Bu model özellikle perakende tarafında muhteşem ilgi çeken bir kampanya modelidir. Bu model online alışverişte de sepet ortalamasını yükseltme ve stokları eritmede oldukça etkilidir. Yeni sezon ürünlerini öne çıkarmak ya da herhangi bir markanın sipariş ortalamasını yükseltmek için kullanılabilir.

Tüm ürünlerde yüzde 50 indirim fırsatı

Özel alışveriş dönemlerinde sıkça tercih edilen ve stokları eritmede etkili olan ilk indirim modeli ürün bazlı yüzde indirimleridir. Tüm ürünlerinizde geçerli olmak üzere sadece bu günlere özel yüzde 50 gibi fark yaratacak bir indirim sunabilirsiniz.

Sepete özel ekstra indirimler

Giyim, elektronik ve ayakkabı kara cumada en çok tercih edilen ürün gruplarıdır, bu ürünlere özel sepette belirli bir alışveriş tutarı üzerinden yüzde ya da tutar bazında ekstra indirimler sunabilirsiniz. Sepet adımında yapacağınız her indirim stoklarınızı eritmenizdeki en etkili aracınız olacaktır.

İndirimli ürünlere özel kategori açın

2 al tek öde ya da 1 alana 1 bedava. Tüm kampanyalı ve bu alışveriş günlerine özel ürünleri tek bir kategoride toplayın. Örneğin; Kara Cuma Özel ya da Siber Pazartesi Özel şeklinde indirimli ürünlere kolay erişim ve alışveriş imkanı sağlayın.

Kargo kampanyalarını unutmayın

E-ticaret sitelerinin özel günlerde uyguladıkları en etkili kampanya modellerinden biridir. Alışverişlerde; Kargo 1 TL ya da tüm ürünlerde kargo ücretsiz yapmanız yine bu dönemlerde sepet ortalamanızı arttıracaktır.

Tek bir e-posta ile son hamlenizi yapın

Sepetinde ürün bırakan üyelerinize ya da e-posta bülten listenizdeki kişilere tek bir e-posta ile kara cuma ve siber pazartesiye özel tüm kampanyalarınızı sunan bir bilgilendirme yapın, sizden neden alışveriş yapması gerektiğini gösterin, istediği kampanya ile alışverişini avantajlarla dolu bir şekilde tamamlasın.

Süreli pop-up ile sürpriz fırsatlar

Herhangi bir marka, kategori ya da ürün sayfasında bulunan ziyaretçilere, belirli bir süreden sonra pop-up çıkararak, ziyaretçiye hiç beklemediği bir anda indirim sunmanız alışverişe yönlendirmede etkili olacaktır.

Teknoloji Makaleleri