Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Aruba, yapay zeka destekli inovasyonlarını tanıttı

aruba-globaltechmagazineBir Hewlett Packard Enterprise şirketi olan Aruba, deneyim için yeni, güvenli ve yapay zeka destekli inovasyonlarını tanıttı.

Aruba, kuruluşların kullanıcılara olağanüstü dijital deneyimler kazandırmaları için gereken performans, sadelik ve güvenilirliği sunmak açısından,  güvenlik, akıllı güç yönetimi ve Yapay Zeka (AI) destekli otomasyon ve servis güvencesindeki inovasyonun yanı sıra, yeni bir 802.11ax (Wi-Fi 6) IoT’ye hazır kablosuz erişim noktaları ailesini ve tamamlayıcı erişim anahtarlarını duyurdu.

Yeni kablosuz erişim noktaları, en son Wi-Fi standardını destekliyorlar ve daha güçlü şifreleme ve daha basit IoT güvenlik yapılandırması sağlamak amacıyla yeni WPA3 ve Enhanced Open güvenlik standartları için Wi-Fi Birliği (WFA) sertifikasına sahip ilk cihazlar. Aruba ayrıca, Bluetooth 5’i entegre bir ZigBee özelliği olan erişim noktalarına entegre eden ilk Wi-Fi üreticisidir. Bluetooth 5 ayrıca, BT’nin kişiselleştirilmiş deneyimler oluşturmasına olanak tanıyan kullanıcıya duyarlı kapalı konum sağlarken, bu yeni özellikler, IoT’nin akıllı kapı kilitleri ve elektronik raf etiketleri gibi kullanım durumlarına izin veriyor. Buna ek olarak Aruba, çalışma dışı saatlerde erişim noktalarının güç tüketimini önemli ölçüde azaltırken, müşterilerin mevcut PoE anahtar yatırımlarını korumalarına olanak tanıyan, endüstrinin ilk güç yönetimi inovasyonunu sunuyor. Bu eşsiz özellikler arasında Aruba Operating System (AOS) 8 tarafından sunulan bir özellik olan Akıllı Güç İzleme ve Aruba’nın AI destekli analitik ve güvence çözümünün parçası olan NetInsight Yeşil AP de var.

Deneyime İzin Verme

Kuruluşlar, BT uzmanlarının çalışanlarına, müşterilerine ve misafirlerine olağanüstü dijital deneyimler yaşatmasına olanak verecek IoT özellikli inovasyon sunmalarını bekliyorlar. Yere duyarlı mobil katılım, dijital destekli hasta bakımı ve kullanıcıya duyarlı toplantı odaları gibi yeni tipteki deneyimler, kuruluşlara rekabet avantajı sağlayabilir. Gartner’a göre, “İşin geleceği için hazırlanan işletmeler, cazip, tüketici benzeri deneyimler sunmalı ve engellemekten ziyade, iş yapılmasını kolaylaştırıcı teknolojiler sağlamalıdır.”

Kenardaki ağ, insanları ve IoT’yi dijital dünyaya bağlayan unsurdur. Bu dijital deneyimleri oluşturmak için bir platformdur ve güvenli, akıllı ve her zaman açık olmalıdır. Bununla birlikte, sağlam bir ağ tabanı yeterli değildir. Bu yeni deneyimleri mümkün kılmak için BT birimleri, artan iş taleplerini ve artan kullanıcı beklentilerini karşılamak için gelişmiş ve tutarlı hizmet seviyeleri sunabilmelidir. Bu, yalnızca son teknoloji ürünü bir ağ değil, aynı zamanda BT’nin sürekli değişen bir ortamda kullanıcıları ve işletmeyi etkilemeden önce sorunları tahmin etme yeteneğini de gerektirir.

Bu zorlukları karşılamak için Aruba, aşağıdaki yeni ürün ve inovasyonu sunuyor:

  • Aruba 510 Series AP’ler, gelişmiş güvenlik, AI destekli RF optimizasyonu, akıllı güç izleme ve entegre ZigBee ve Bluetooth 5 özellikleri ile, yeni bir 802.11ax serisi, IoT’ye hazır AP’lerdir.
  • Aruba 2930M erişim anahtarları, bazı üst seviye 802.11ax erişim noktaları için bir gereksinim olan, yüksek güçlü PoE’yi (port başına 60 watt’a kadar) sağlamak için 802.3bt standard desteğine sahipler.
  • Wi-Fi Birliği WPA3 ve Enhanced Open Güvenlik Standartları için destek, son teknolojilere dayanan cihaz güvenliğini sağlamak için gereklidir. Aruba, bu yeni standartlar için WFA sertifikası alan, endüstrideki ilk üreticidir.
  • Yeşil AP, Aruba’nın AI destekli analitik ve güvence çözümü NetInsight’in eşsiz yeni özelliği, kullanıcı cihazları bulunmadığında dinamik olarak AP’lerin gücünü keser, belirli 11ax AP’leri ile ilişkili artan güç gereksinimini böylece dengeler.

Etkili bir AI çözümü, alan uzmanlığını, hassas ve güvenilir ağ otomasyonu ve güvencesi sağlayan algoritmaları beslemek için tarihsel bir temiz veri havuzunu ve çözümü doğrulamak için gerçek dünya deneyimlerini gerektirir. Aruba, güvenli, bağımsız ağ operasyonları sunmak için, dünyanın en büyük kenar ağlarından ve milyonlarca kurulu AP’den AI algoritmalarının içine yerleştirilmiş öğrenim ve en iyi uygulamalarla birlikte, 16 yıllık Wi-Fi uzmanlığını da içerecek şekilde, birçok rakibe göre eşsiz bir avantaja sahip.

Yeni 510 Serisi AP’ler, Aruba NetInsight ile birlikte ağın proaktif olarak izlenmesi ve sorunlarının giderilmesi için çalışıyorlar, böylece eşdeğer cihaz karşılaştırmalarına ve kıyaslamalara dayanan eyleme dönüştürülebilir öngörüler ve öneriler üretiyor ve bu tavsiyeleri ağa bağımsız olarak uyguluyorlar. Bu, sürekli olarak değişen gereksinimlere uyum sağlar ve kullanıcı ve müşteriler için deneyimleri geliştirirken, işletmelerin günümüzün son derece mobil ve IoT merkezli ortamları için gereken gelişmiş performans ve verimliliği sağlamasına olanak tanıyor.

ZigBee ve Bluetooth 5 Entegrasyonu ile IoT için Üretildi

Aruba 510 serisi, ZigBee ve Bluetooth 5 için entegre destek ile endüstrinin  ilk 802.11ax AP setidir, Aruba müşterilerinin de IoT cihazlarının %74’ünü desteklemesine izin verir. Tek bir erişim noktasında mevcut olan bu üç kablosuz teknolojiye sahip olmak, müşterilere güçlü ve kapsamlı bir bağlantı olanağı sağlıyor. Ayrıca, ZigBee entegrasyonu ile Aruba altyapısı ayrı bir Zigbee ağını kurma ve işletme ihtiyacını ortadan kaldırdığından, müşterilerin hem sermaye yatırımları hem de operasyonel masrafları önemli ölçüde azalacaktır.

Yeşil AP ve Akıllı Güç İzleme ile Akıllı Enerji Yönetimi

Daha yüksek performanslı 802.11ax AP’ler daha yüksek sayıda cihaz ve trafiği yönetirken, daha fazla güç de tüketeceklerdir. Ayrıca ağ mimarileri genel olarak, en yüksek kapasiteli senaryolar için AP konfigürasyonlarını oluştururlar ve bu birleşik faktörler, pek çok organizasyonun yükselen enerji maliyetleri ile karşı karşıya kalmaları anlamına gelir.

NetInsight’ın yeni bir özelliği ve ağ endüstrisi için yeni bir inovasyon olan Yeşil AP, BT birimlerinin sosyal sorumluluklarını desteklerken, harcanan güç maliyetlerini %72 gibi önemli bir oranda düşürmek için AP’leri akıllı bir şekilde yönetmelerine de izin verir. Yeşil AP kullanımı ile AP’ler, kullanıma bağlı olarak otomatik bir şekilde açılıp kapanabilirler, böylece enerji maliyetlerinde tasarruf sağlanır ve ortaya çevre dostu bir ağ çıkmış olur.

Ayrıca AOS 8’deki bir özellik olan Aruba’nın Akıllı Güç İzleme’si (IPM), bir AP’nin güç kullanımını aktif olarak ölçer ve onu dinamik olarak mevcut güç kaynaklarına uyarlar. BT organizasyonları, bir AP güç bütçesinin üzerine çıktığında, hangi özelliklerin devre dışı bırakılacağını belirleyebilir ve onları önceliklendirebilir. AP güç bütçesi çerçevesinde çalışana kadar, öncelikler belirlendiğinde, IPM bağımsız olarak gücü azaltma adımlarını atmaya başlayacaktır.

WPA3 ve Enhanced Open ile Son Teknoloji Güvenliği

Aruba, Wi-Fi Birliği’nden WPA3 ve Enhanced Open sertifikasyonları alan ürünleri sunan ilk ağ üreticisidir. WPA3 ve Enhanced Open desteği ile Aruba’nın yeni 11ax AP seti, kurumlara, ağlarına daha fazla kullanıcı, cihaz ve nesneler katıldıkça gerekli güvenliği sağlayabilir.

WPA3, Wi-Fi güvenliğini basitleştirmek için yeni özellikler ekliyor, böylece daha güçlü onaya izin veriyor ve devlet ve finans sektörü gibi oldukça yoğun veri kullanan pazarlar için artan şifreleme gücü sağlıyor. Wi-Fi Enhanced Open, WPA3’ün, yerel kahveler, havaalanları ve stadyumlar gibi kullanıcı kimlik doğrulamasının kullanılmadığı açık kamusal ağlarda kullanım kolaylığını korurken, veri gizliliğini geliştirerek sağladığı güvenlik koruması WPA3’ü tamamlar.

Fiyat ve Kullanılabilirlik

Aruba 510 Series AP’ler şu anda hazır durumdalar ve liste fiyatları da $1,095’dan başlıyor. Aruba 2930M erişim anahtarı da şu anda hazır durumda ve fiyatı $10,799’dan başlıyor. Yeşil AP’li NetInsight’ın yeni sürümü 2019’un ilk çeyreğinde hazır olacak, AP başına yıllık $50’dan başlayan fiyatla bir yıl abonelik şeklinde satılacak.

Teknoloji Makaleleri