Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Türk şirketi Gene2info’dan uçtan uca biyoinformatik çözümler

Gene2info-globaltechmagazineTürk şirketi Gene2info, nadir hastalıkların genetik tanısına yönelik uçtan uca biyoinformatik çözümler geliştiriyor.

Genetik bilimi ve bilgi teknolojilerini birleştirerek insan sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen Türk şirketi Gene2info, öncü çalışmalarıyla dünyada adından söz ettiriyor. Gene2info, öncelikli hedef olarak belirlediği nadir hastalıkların genetik tanısına yönelik uçtan uca biyoinformatik çözümler geliştiriyor.

Biyolojik verinin incelenmesi ve işlenmesi amacıyla, bilgisayar bilimi, istatistik, matematik ve mühendislik dallarının kullanıldığı biyoinformatik alanında her gün insan sağlığını ve yaşamını iyileştirecek yeni keşiflere imza atılıyor. Tıbbın geleceği gözüyle bakılan biyoinformatik sektöründe, Türkiye’den çıkmış ve global oyunculardan biri olmayı hedefleyen bir şirket var: Gene2info. 2017’de kurulan, Ar-Ge’si Türkiye’de, Türk doktor ve mühendisleri tarafından yapılan, ABD merkezli Gene2info, hastalıkların genetik kökenlerine dair bilgiyi kullanarak, bireyden kamuya uzanan geniş bir yelpaze içinde ve farklı ölçeklerde ihtiyaçları karşılayacak ürünler, araçlar ve çözümler geliştiriyor.

Amaçlarının biyoinformatik inovasyonlar yoluyla insan sağlığını ve yaşamını iyileştirmek olduğunu belirten Gene2info’nun kurucu ortaklarından Bahadır Onay “Genetik ve bilgi teknolojileri alanında uzmanlaşmış çalışanlarımızla, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için genetik verilerin analizi, saklanması ve güvenli iletimine yönelik yenilikçi çözümler geliştiriyoruz. Gene2info ayrıca, hastalıklara yol açan genetik mutasyonların belirlenmesinde kullanılan moleküler genetik tanı kitlerini tasarlayıp üretiyor. Bu genetik tanı kitleri hızlı, yalın ve hatasız sonuç veren biyoteknolojik araçlar olarak tanımlanabilir. Gene2info’nun farklı uzmanlıklardan gelen (interdisipliner) ekibi ve kapasitesi sayesinde bu konuda çok önemli bir üstünlüğe sahibiz” diyor.

Aynı maliyete 30 kat hızlı sonuç

Onay sözlerini şöyle sürdürüyor: “Öncelikli vaadimiz, nadir hastalıkların tanı sürecini hızlandırarak tanı sayısında önemli artışlar sağlamak ve böylece, insan ve toplum sağlığına katkı sunmak. Nadir hastalıkların, özelikle geç teşhis edildiğinde ölümcül sonuçları olabiliyor, bu yüzden tanı sürecindeki hız çok büyük önem taşıyor. DNA örnekleri analiz için yurt dışına gönderildiğinde iki ila beş ay arasında yanıt alınabiliyor. Bu hayati bir süre. Bizse, kendi geliştirdiğimiz genetik tanı kitleri ve bu kitler için optimize edilmiş analiz yazılımlarımız ile bir hafta içinde sonuçları verebiliyoruz. Üstelik aynı maliyete. Hatta kısa süre içinde, istenirse bir gün içinde dahi sonuç verecek altyapıyı kuracağız. Çözümlerimiz, örneğin alınmasından tanıya kadar uzanan süreyi önemli oranda kısaltarak hayat kurtarıyor. Hastaların yaşam kalitesini iyileştirdiğimiz gibi, aile bireylerinde de hastalık riskinin tespit edilip erken müdahale edilebilmesini sağlıyoruz.”

Doğu Avrupa açılımı

Biyoinformatik, dünyada hızla büyüyen ve gelişen sektörlerden. 2018’de global pazar büyüklüğü 7,5 milyar dolarken, 2025 yılına gelindiğinde 19,8 milyar dolara yaklaşması bekleniyor. Gene2info büyüyen pazara yakın olabilmek ve çözümlerini global pazarlara açmak amacıyla ABD merkezli olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Bahadır Onay 2019’daki büyüme hedefleriyle ilgili olarak, “Çözümümüz yerel bir ürün olmadığı için globalleşme potansiyeli çok yüksek. Şu anda bölgesel bir şirket konumundayız ancak beklediğimizin ötesinde bir büyüme yaşıyoruz. Özellikle doğum öncesi ve sonrası risklerin teşhisi amacıyla genetik tanı testlerine büyük bir ilgi söz konusu. Doğu Avrupa’da bu testlerin bir kısmı yeni doğanların tamamına standart olarak uygulanmaya başladı. Biz de 15 farklı genetik testi bir arada toplayan bir kit hazırlığı yapıyoruz. Çözümlerimizi çok yakın zamanda Doğu Avrupa’da pazara sunacağız. Yıl sonuna kadar ABD’de de çözümlerimizi kullandırmayı hedefliyoruz” diyor.

Teknoloji Makaleleri