Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Uzaktan çalışma kalıcı olacak, işte 7 sebebi

Citrix-Tim-Minahan-globaltechmagazine

Citrix Başkan Yardımcısı ve CMO’su Tim Minahan

Küresel kriz uzaktan çalışma modellerinin avantajlarını gözler önüne serdi. Citrix şirketlerin uzaktan çalışmayı iş planının kalıcı bir parçası haline getirmesini gerektiren yedi sebebi açıkladı.

Küresel salgın nedeniyle başlayan evrensel evden çalışma deneyi, uzaktan çalışmaya ilişkin olarak uzun zamandan beri mevcut olan yanlış kanıları değiştirdi. Ofis dışında ‘gerçek iş’ yapılabileceğine şüpheyle bakan üst düzey yöneticiler ve müdürler, şimdi uzaktan çalışmanın personel üretkenliği, iş-yaşam dengesi, akıl sağlığı, maliyetler ve çevre bakımından yaratabileceği olumlu etkiyi fark ediyor.

Deneyimli şirketler, COVID-19 geçtikten sonra esnek ve uzaktan çalışma modellerini maliyet ve iş gücü yönetimi stratejilerinin daha kalıcı bir parçası haline getirmeyi planlıyor.

Sunduğu teknolojilerle bu dönemde de çalışanların ve işletmelerin hayatını kolaylaştıran Citrix’in Başkan Yardımcısı ve CMO’su Tim Minahan, şirketlerin uzaktan çalışmayı iş planının kalıcı bir parçası haline getirmesini gerektiren yedi sebep:

Uzaktan çalışma modelleri paradan tasarruf etmenizi sağlayabilir

Uzaktan çalışma önlemleri, BT ve gayrimenkul maliyetlerini önemli ölçüde düşürebilir ve şirketlerin daha az rekabetçi ve düşük maliyetli yerlerdeki kalifiye yetenekleri cezbetmesine ve işe almasına imkan tanıyabilir. Bu bağlamda, bundan kısa süre önce gerçekleştirilen bir Gartner Group araştırmasında CFO’ların %74’ünün uzaktan çalışmayı mevcut kriz sona erdikten sonra uzun süre boyunca iş gücü ve maliyet yönetimi planlarının kalıcı bir parçası haline getirmeyi planladığını belirtmiş olması şaşırtıcı değil.

Çalışanlarınızın da paradan tasarruf etmesini sağlayabilir

Citrix ile Centre of Economics and Business Research (Cebr) tarafından uzaktan çalışma uygulamalarına ilişkin olarak ABD’deki 2.500’den fazla bilgi çalışanının katılımıyla gerçekleştirilen bir çalışma, çalışanların yalnızca haftanın iki günü uzaktan çalışmasına olanak sağlanmasının düşen yakıt maliyetleri ve seyahat giderleri ile geri kazanılan zamanın değeri dahil olmak üzere çalışanların 107 milyar doların üzerinde tasarruf etmesine olanak sağlayacağını gösterdi.

Çalışanlarınız uzaktan çalışırken daha üretken

Üretkenlik artışı, son 15 yıldır azalıyor. Katkı sağlayan önemli faktör: Ofiste dikkati dağıtan tüm faktörler ve bürokrasi, çalışanların işlerini en iyi şekilde yapmalarını önlüyor. Uzaktan çalışma, bu eğilimi tersine çevirebilir. Uzaktan çalışanlar, işe gidip gelmenin stresinden, karmaşık sistemlerden ve su sebilinin başında boşa harcanan zamandan kurtulduklarında, başarılı olmak için ihtiyaç duydukları alana sahip oluyor. Bundan kısa bir süre önce 10.000 küresel çalışanın katılımıyla gerçekleştirilen bir Citrix-One-Poll araştırmasında, yanıt verenlerin %69’u, evden çalışırken ofise kıyasla daha fazla odaklandığını ve daha üretken olduğunu belirtti.

Aynı zamanda daha uzun süre çalışıyorlar

Evden çalışan personelin günlerini şahsi işleri için ev dışında ya da Netflix izleyerek geçirdiklerine dair yanlış bir kanıya rağmen, gerçekte çalışanların çoğu uzaktan çalışırken daha uzun süre çalışıyor. Aslında, Citrix-One-Poll anketine yanıt veren çalışanların %72’si, evden çalışırken, ofiste çalışmaya kıyasla aynı ya da daha uzun süre çalıştığını belirtti. Sebep: Evden çalışan personel, işe gitmek için zaman harcamadığından tipik olarak güne daha erken başlıyor ve “ofisleri” her zaman yalnızca birkaç adım ötede olduğundan gece daha geç saatlere kadar çalışma eğiliminde oluyor.

Uzaktan çalışanlar, daha sağlıklı bir iş-yaşam dengesine sahip

Çalışırken özel hayatlarını yönetme esnekliğine sahip olmaları nedeniyle, Citrix-OnePoll anketine yanıt veren çalışanların %83’ü evden çalışırken daha iyi bir iş-yaşam dengesine sahip olduğunu belirtiyor. Günde ortalama 27 dakika mola veriyorlar (ofiste çalışırken 24 dakikaya kıyasla). Bu süre içinde, katılımcıların %46’sı ailesinin ihtiyaçlarını karşıladığını (uzaktan eğitim projeleri gibi), %41’i şahsi işlerini yaptığını, %34’ü egzersiz yaptığını ve %35’i de meditasyon yaptığını belirtiyor. Genel olarak, uzaktan çalışanlar daha az stres altında olduklarını ve bunun sonucunda odaklanabildiklerini ve işlerini daha hızlı yapabildiklerini belirtiyorlar. Citrix-Cebr araştırmasına göre, uzaktan çalışma ABD’deki iş yerleri arasında daha yaygın olsaydı (yaklaşık olarak haftada 2 gün), çalışanlar kişisel aktiviteler ve hatta daha fazla çalışma için ek 11,9 milyar saate sahip olacaktı.

Uzaktan çalışma, yeni yetenek havuzlarının ve ekonomik fırsatların kapısını açıyor

Bundan yalnızca birkaç ay önce – küresel salgın ortaya çıkmadan önce – işletmeler orta ile yüksek düzeyde kalifiye çalışan bulmakta zorlanıyordu. Ağırlıklı olarak bir ofise, çağrı merkezine ya da diğer “çalışma merkezine” gidiş-geliş mesafesi içinde olan yeteneğin işe alınmasına dayanan genel bir iş gücü yönetimi yaklaşımı, bu zorluğun daha da büyümesine neden oluyordu. Teknolojinin olanak sağladığı uzaktan çalışma modelleri, şirketlerin nerede bulunduğu fark etmeksizin en iyi yetenekleri işe alma potansiyelini görmesine imkan tanıdı.

Cebr araştırması, sanal/uzaktan çalışma seçenekleri sunan şirketlerin, kırsal kesimde yaşayanlar ile evde kalan ebeveynler, yaşlı akrabalarına bakanlar, emekliler ve geçici işlerde çalışanlar dahil olmak üzere geleneksel iş gücünün dışındaki kişiler dahil olmak üzere göz ardı edilen çalışan havuzlarına dalarak yetenek için verilen savaşta daha rekabetçi olabileceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre, şu anda işsiz ya da herhangi bir ekonomik faaliyette bulunmayan insanların %69’u, esnek bir biçimde çalışma fırsatı verilmesi durumunda çalışmaya başlamak için cesaret bulabileceğini belirtti. Cebr, göz ardı edilen bu yetenek havuzlarının yeniden etkin hale getirilmesinin ABD ekonomisi çapında 2 trilyon doların üzerinde ekonomik kazanç, bir başka deyişle gayrisafi yurtiçi hasılada yüzde 10,2 oranında artış sağlayabileceğini öngörüyor.

Uzaktan çalışma, sürdürülebilirlik hedeflerinizde ilerleme kaydetmenizi sağlıyor – Warwick Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü tarafından Citrix sponsorluğunda gerçekleştirilen araştırma, çalışanların yalnızca haftada iki gün evden çalışmasına izin verilmesinin personel tarafından işe gidiş-geliş sırasında üretilen karbondioksit emisyonlarını %40 oranında azaltacağını belirledi. Bazı tahminlere göre, bu tür esnek çalışma planları, karbon emisyonlarını yılda 214 milyon ton azaltabilir.

Şu anda pek muhtemel görünmese de, dünya eninde sonunda bu salgını atlatacak. Akıllı kuruluşlar, krizden alınan derslere dönüp bakacak ve yakın gelecekte faaliyet gösteriyor olacağımız öngörülemez iş ortamının gerektireceği şekilde, kaynakları dinamik bir biçimde yönetmelerine olanak sağlayan daha esnek çalışma modellerini benimseyecekler. Ayrıca, COVID-19 krizi sırasında çalışanlarını güvende ve bağlantılı durumda ve işletmelerini çalışır durumda tutmalarına yardımcı olan aynı yaklaşımların ve teknolojilerin, gelecekte yeni fırsatları değerlendirmek ve başarılı olmak için kendilerine yeni çeviklik düzeyleri sunacağını görecekler.

Teknoloji Makaleleri