Perşembe, Mayıs 9, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Etkili veri koruma için atılması gereken 5 adım

boldon-james-globaltechmagazineHerhangi bir organizasyonun merkezinde, onu destekleyen veriler bulunmaktadır. Bu veriler finansal, hukuksal ya da çalışanlara ait özel bilgiler içerebilmekte, bu bilgilerin kullanıcı hatası sebebiyle silinmesi ya da siber saldırı başta olmak üzere çeşitli faaliyetlerle başkalarının eline geçmesi, şirket ve çalışanlar özelinde maddi ve manevi istenmeyen durumlara sebep olmaktadır.

Peki verilerin etkili korunması için neler yapılabilir? Bu sorunun cevabını Boldon James’in önermiş olduğu 5 etkili veri koruma yönteminde bulabiliriz.

Önemli Verilerinizin Neler Olduğunu Belirleyin

Bütün verilerin eşit önemde olmaması ve önemli verilerin hassas olması sebebiyle önemli verileri korumak adına bulundukları yeri güvenlik önlemleriyle belirlemek ve sınıflandırma seviyesini üst düzeyde tutmak gerekmektedir.

Verilerinizi Savunmadan Önce Keşfedin

Önemli belgelerin nerede bulunduğunu veya bunlara kimlerin erişebileceğini bilmiyorsanız verilerinizi tam olarak korumanız mümkün değildir. Verileri Sınıflandırmadan önce analiz etmeli ve nerde olduklarını ve kimlerin erişebildiğini keşfetmelisiniz.

Verilerinizi Sınıflandırın

Verilerin etkili bir şekilde yönetilmesi için sınıflandırma gereklidir. Verileri uygun kategorilere dahil etme ve veriler arasındaki önem hiyerarşisi adına etiketlemek gerekmektedir. Etiketleme işlemini yaparken basamaklar arası geçişleri iyi analiz etmek sınıflandırma adına daha yararlı olacaktır.

Verilerinizi Koruyun

Kritik ya da yüksek seviyede etiketlediğiniz veriler için güvenlik önlemleri daha sıkıdır. Veriler etiketlenerek politikalar ile korunmaktadır. Ayrıca DLP ve SIEM gibi ürünler kullanmak verilerinizin güvenlik seviyesini maksimuma çıkaracaktır.

Ölçün ve Gelişin

Verilerinizi sınıflandırma adına uygulayacağınız politikaların güvenlik düzeylerini ölçerek yeterli olup olmadıklarını gözlemleyebilir, raporlama yaparak eksikleri tespit edip politikalarınızı geliştirebilirsiniz. Verileri Sınıflandırırken edinmiş olduğunuz raporlar sisteminizde yer alan verilerin yeterli düzeyde korunup korunmadığına dair bilgilendirilmenizi sağlar.

Teknoloji Makaleleri