Salı, Ekim 15, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Xiaomi, 2020’nin ilk yarısında yüzde 8 büyüdü

xiaomi-globaltechmagazineMerkezinde Nesnelerin İnterneti (“IoT”) platformu ile birbirine bağlı akıllı telefonlar ve akıllı donanımlar bulunan bir internet şirketi olan Xiaomi Corporation, 30 Haziran 2020 tarihinde sona eren yılın ilk altı ayına ilişkin denetlenmemiş konsolide finansal sonuçlarını açıkladı.

2020 Yılının İlk Yarısında Öne Çıkan Rakamlar

  • Toplam gelir yıllık bazda pazar beklentilerinin üzerine çıkarak, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,9 artışla 103,24 milyar RMB oldu
  • Brüt kâr, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 22,3 artışla 15,26 milyar RMB oldu
  • Dönem kârı, piyasa beklentilerinin üzerine çıkarak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29,3 artışla yaklaşık 6,65 milyar RMB oldu
  • IFRS dışı düzeltilmiş net kâr bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 düşüşle pazar beklentilerinin üzerine çıkarak 5,67 milyar RMB oldu
  • Hisse başına kazanç 0,279 RMB oldu.

2020 Yılının İkinci Çeyreğinde Öne Çıkan Rakamlar

  • Toplam gelir, bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 3,1, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,7 artarak yaklaşık 53,54 milyar RMB oldu
  • Brüt kâr, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 6,1 ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 1,9 artışla 7,7 milyar RMB oldu
  • Dönem kârı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 129,8 ve bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 108 artışla yaklaşık 4,49 milyar RMB oldu
  • IFRS dışı düzeltilmiş net kâr bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7,2 düştü, ancak bir önceki çeyreğe göre yüzde 46,6 artarak 3,37 milyar RMB oldu.
  • Hisse başına kazanç 0,189 RMB oldu.

Xiaomi Corporation’dan konu ile ilgili yapılan açıklamada “2020 yılının ilk yarısında COVID-19’un etkilerine ve küresel anlamda yaşanan büyük belirsizliklere rağmen, operasyonlarımızın genişlemeye devam ettiği bir dönemde hem gelirlerimizdeki hem de düzeltilmiş kârımızdaki artışın pazar beklentilerinin üzerine çıkması, çeşitlendirilmiş iş ekosistemimizin dayanıklılığını kanıtladı. Bu sene ikinci kez girdiğimiz Fortune Global 500 listesinde, geçtiğimiz yıla göre 46 sıra yükselerek 422’inci sıradan girmeyi başardık.

Kuruluşumuzun 10’uncu yıldönümü olan 2020’de, akıllı telefon işine dayalı olan geleceğin, akıllı yaşam ortamına liderlik yapmamızı sağlayan ana stratejimizi AIoT’yi de ekleyerek “Smartphone X AIoT” olarak güncelledik. Önümüzdeki on yıla hazırız. Üç ana ilkemize bağlı kalarak keşfetmeyi ve inovasyonu asla bırakmayacağız, güçlü fiyat/performans oranına sahip ürünler sunmaya devam edeceğiz ve en etkileyici ürünlerle dünyadaki herkesin daha iyi bir yaşam sürmesine öncü olacağız” ifadelerine yer verildi.

Üç İlke’ye sadık kalarak, premium pazardaki konumunu korudu

Xiaomi, COVID-19’un küresel akıllı telefon pazarında neden olduğu zorlukların üstesinden gelmek için üç yol gösterici ilkeye bağlı kaldı: “Keşfetmeyi ve inovasyonu asla bırakmamak, fiyat/performans oranına sahip ürünler üretmeye devam etmke ve en etkileyici ürünlerle dünyadaki herkesin daha iyi bir yaşam sürmesine öncü olmak.” Akıllı telefon segmentinden elde edilen gelir 2020 yılının ilk yarısında 61,952 milyar RMB, ikinci çeyreğinde ise 31,628 milyar RMB oldu. Akıllı telefon satışları 28,3 milyon adede ulaştı.

Canalys’e göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde Xiaomi, akıllı telefon satışlarında dünya genelinde 4’üncü sırada yer alırken, pazar payı yüzde 10,1 oldu. Yurtdışı pazarlarda perakende satış fiyatı 300 euro ve üzeri olan akıllı telefon satışları 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 99,2 arttı. Orta ve üst düzey akıllı telefonlardaki satış oranının yükselmesine bağlı olarak, Xiaomi’nin akıllı telefonlarının ortalama satış fiyatı (“ASP”) bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 7,5 ve bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 11,8 oranında arttı.

Çift marka uygulaması sayesinde Grup, oldukça önemli sonuçlar elde etti. Xiaomi’nin 5G destekli amiral gemisi akıllı telefonları Mi 10 ve Mi 10 Pro’nun satışları, Şubat 2020’de piyasaya sürülmelerinden sadece iki ay sonra 1 milyon adedi aştı.2020 yılının ağustos ayında Mi 10 Ultra piyasaya sunuldu ve genel kamera performansında DXOMARK’tan 130 puan alarak lansman sırasında bir kez daha küresel anlamda 1. sıraya yerleşti. Satışlar, satışa başlanmasından sadece 10 dakika sonra 400 milyon RMB’ye ulaştı.

Redmi markası 5G teknolojisini büyük kitlelere sunmaya devam etti. Grup, 2020 yılının haziran ayında Redmi 9A serisini 499 RMB fiyat etiketiyle satışa sundu. Ardından ağustos ayında sadece 1.999 RMB’den başlayan fiyatlarla birçok premium özelliğe sahip olan Redmi K30 Ultra’yı satışa sundu.

Xiaomi, geçtiğimiz aylarda toplamda yaklaşık 600 milyon RMB’lik yatırımla yeni bir akıllı fabrika kurdu ve fabrikalarında akıllı üretim çağını başlattı. Mi 10 Ultra, bu akıllı fabrikada seri üretime geçilen ilk ultra yüksek kaliteli model oldu.

Akıllı Bir Yaşam İçin Temel Stratejisini “Smartphone X AIoT” Olarak Güncelledi

Xiaomi’nin IoT ve yaşam tarzı ürünleri segmentindeki gelirleri yılın ilk yarısında 28,237 milyar RMB, ikinci çeyrekte ise 15,253 milyar RMB oldu. Xiaomi’nin küresel TV satışları dünya genelinde TV pazarında yaşanan düşüşe rağmen 2,8 milyon adede ulaşarak bir önceki yıla kıyasla büyüme kaydetti. All View Cloud’a (“AVC”) göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde Grup, Çin ana karasındaki TV satışlarında arka arkaya 6 çeyrektir 1’inci sırada, küresel olarak ise ilk beş arasında yer aldı.

Xiaomi, ikinci çeyrekte yeni Mi TV Master Serisi altında iki amiral gemisi ürünü tanıtarak premium pazardaki ayak izini daha da genişletti. Grup, 2020 yılının temmuz ayında ilk OLED TV’si Mi TV Lux 65″ OLED’i tanıttı. Ağustos ayında ise dünyanın ilk seri üretimi yapılan şeffaf TV’si olan Mi TV Master Serisinin ikinci ürünü Mi TV LUX Transparent Edition’ı piyasaya sundu.

Şirket, dünya genelindeki tüketicilerin taleplerini karşılamak üzere ikinci çeyrekte Polonya, Fransa ve İtalya dahil olmak üzere birçok pazara giriş yaptı. 2020 yılının temmuz ayında ilk küresel Xiaomi Ecosystem Ürün Lansmanını gerçekleştiren Xiaomi, Mi Smart Band 5 ve Mi True Wireless Earphones 2 Basic dahil olmak üzere bir dizi yeni ürünü piyasaya sundu.

Xiaomi’nin Kurucusu, Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Lei Jun, şirketin temel stratejisinin önümüzdeki on yılda sinerjik faydalar sağlayacak şekilde “Smartphone X AIoT” olarak güncellendiğini ve akıllı telefon işinin grubun temel taşı olmaya devam edeceğini duyurdu. Temel stratejiye eklenen AIoT, akıllı telefonların etrafına kurulu bir yaşam oluşturarak Xiaomi’nin geleceğin akıllı yaşam tarzına öncülük etmesini sağlayacak.

30 Haziran 2020 itibarıyla Xiaomi’nin IoT (Nesnelerin İnterneti) platformundaki bağlı IoT cihaz sayısı (akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38,3 artarak yaklaşık 271 milyon adete ulaştı. Ayrıca, şirketin IoT platformuna (akıllı telefonlar ve dizüstü bilgisayarlar hariç) bağlı beş veya daha fazla cihaza sahip kullanıcı sayısı ise aynı yılın bir önceki dönemine kıyasla yüzde 63,9 artışla 5,1 milyona ulaştı. Diğer taraftan Xiaomi Home Uygulaması’nın aylık aktif kullanıcı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 34,1 artarak 40,8 milyona ulaştı. Bu rakamın yüzde 67,9’unu Xiaomi telefon kullanmayan kullanıcılar oluşturdu. 2020 yılının haziran ayında AI Assistant uygulamasının aylık aktif kullanıcı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57,1 artarak 78,4 milyon oldu.

Xiaomi, “Xiaomi Share” girişimi ile ürünleri arasındaki bağlantıyı güçlendirmeye devam etti. “Xiaomi Share”, birden fazla cihaz arasında geçiş yaparken müzik, video ve sesli aramalar için her zaman açık erişimi destekliyor. Grup ayrıca, cihazlar arası fotoğraf ve belge düzenlemeyi destekleyen çok ekranlı işbirliği işlevini de geliştirdi. Grup ileriye dönük olarak, akıllı cihazlar arasındaki bağlantıyı geliştirmeye devam edecek ve daha akıllı kullanıcı deneyimleri ile uygulama senaryoları sunarak dünya genelindeki Xiaomi kullanıcılarını geleceğin akıllı yaşamının ön saflarına taşıyacak.

Çeşitlendirilen İnternet Hizmetlerinden Elde Edilen Gelir Sürekli Büyüyor

Xiaomi’nin internet hizmetleri segmentinden elde ettiği gelir yılın ilk yarısında 11,808 milyar RMB ve ikinci çeyreğinde 5,908 milyar RMB oldu. İkinci çeyrekte MIUI’nin aylık aktif kullanıcı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23,3 artarak 343,5 milyona yükseldi. Çin anakarasındaki aylık aktif kullanıcı sayısı ise 109,7 milyon oldu.

2020’nin ikinci çeyreğinde, reklam geliri, yurtdışı reklam gelirlerindeki hızlı büyümenin yanı sıra Çin anakarasındaki reklam bütçelerindeki kademeli toparlanmanın da etkisiyle yıllık yüzde 23,2 artarak 3,1 milyar RMB’ye ulaştı.

Çin anakarasındaki akıllı telefonlardan elde edilen reklam ve oyun internet hizmetleri geliri hariç, Youpin e-ticaret platformu, fintek işleri, TV internet hizmetleri ve yurtdışı internet hizmetlerinden elde edilenler dahil, internet hizmetleri geliri, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,5 artarak toplam internet hizmetleri gelirinin yüzde 39’unu oluşturdu.

Haziran ayında Xiaomi akıllı TV’ler ve Mi Box’ın aylık aktif kullanıcı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41,8 artarak 32 milyona ulaştı. Haziran ayı itibarıyla ücretli abone sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33,1 artarak 4 milyona ulaştı.

Avrupa’da en hızlı büyüyen akıllı telefon markası

Yurtdışı pazarlardan elde edilen gelir 2020’nin ilk yarısında 48,861 milyar RMB ve ikinci çeyrekte 24,029 milyar RMB oldu. Canalys’e göre, 2020’nin ikinci çeyreğinde Xiaomi’nin pazar payı akıllı telefon satışları açısından 50 ülke ve bölgede ilk beşe girerek bu pazarların 25’inde ilk üçe ulaştı.

Canalys’e göre 2020’nin ikinci çeyreğinde Xiaomi’nin akıllı telefon satışları Avrupa’da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64,9 artarak pazar payını yüzde 16,8’e çıkardı ve ilk kez ilk üçte yer aldı. Batı Avrupa’da Grubun akıllı telefon satışları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 115,9 artarak yüzde 12,4 pazar payına ulaştı. Grubun İspanya’daki akıllı telefon satışları yüzde 150,6 artarak yüzde 36,8 pazar payı ile arka arkaya iki çeyrekte 1’inci sırada yer aldı. İkinci çeyrek boyunca Xiaomi, akıllı telefon satışlarında Fransa’da 2’inci, Almanya ve İtalya’da 4’üncü sırada yer aldı.

Xiaomi, Doğu Avrupa’da yüzde 37,1 ve yüzde 27,5’lik pazar paylarıyla Ukrayna ve Polonya’da akıllı telefon satışlarında 1 numaralı akıllı telefon şirketi oldu. Doğu Avrupa bölgesinde ise Xiaomi Ukrayna’da yüzde 37,1 ve Polonya’da yüzde 27,5’lik pazar payıyla akıllı telefon satışlarında 1 numaralı akıllı telefon şirketi oldu. IDC’ye göre Hindistan’da akıllı telefon pazarında arka arkaya 12 çeyrektir 1 numaralı konumunu korumaya devam etti.

Xiaomi, 2020’nin ikinci çeyreğinde Canalys’e göre Türkiye’deki akıllı telefon satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 226 artırarak yüzde 20 pazar payına ulaştı ve 3’üncü sırada yer aldı.

Covid-19 Salgınının Etkileri

2020 yılının ikinci çeyreğinde COVID-19 salgını Xiaomi’nin operasyonlarını farklı düzeylerde etkilemeye devam etti. Şirketin faaliyet gösterdiği pazarların birkaçında nisan ve mayıs aylarında çok sıkı tecrit önlemleri alınması nedeniyle satışlar büyük ölçüde etkilendi. Önlemlerin kademeli olarak kaldırılmasıyla birlikte satışlar gözle görülür bir şekilde toparlandı.

Teknoloji Makaleleri