Cuma, Nisan 26, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Nutanix, Kubernetes tabanlı bulut hizmetini kullanıma sundu

nutanix-globaltechmagazineNutanix, Karbon Platform Services adlı Kubernetes tabanlı bir çoklu bulut platformu hizmeti (PaaS) sunmaya başlayacağını duyurdu. Sistem tarafından yönetilen otomatik güvenlik özelliklerine sahip bu hizmet, mikro hizmet tabanlı uygulamaların her tür bulut ortamında hızla geliştirmesini ve kurulmasını sağlayacak. Bu çözüm, yazılım geliştiricilerine yerinde, açık bulutta ve sınır ortamında yerleşik bulut uygulamaları üretmeleri için kullanıma hazır bir hizmet sunuyor. Çözüm ayrıca uygulamaları altyapıdan ayrıştırma imkanı da veriyor. Hizmet ayrıca BT operasyonu ekiplerine sade ve tutarlı bir uygulama yaşam döngüsü yönetimi ve güvenlik çerçevesi sunuyor. Bu duyuru, kurumsal şirketlerin bulut bilişim yolculuklarını hızlandırmayı hedefleyen ürünlerini artırmak için çalışan Nutanix için önemli bir dönüm noktası.

Dijital girişimlerin avantajlarından yararlanmayı amaçlayan kurumsal şirketler genellikle yazılım geliştiricilerinin tüm potansiyelinden yararlanmakta ve esnek operasyon süreçleri oluşturmakta güçlük çekiyor. Buluta özgü teknolojilerden oluşan ekosistemiyle Kubernetes, hızla gelişen yapısı nedeniyle teknik kaynak yatırımı olmadan kolayca uygulanamıyor. Ayrıca, kurumların hem yerinde hem de açık bulutta Kubernetes kurulumlarından veri, uygulama ve BT kaynaklarını kolay ve verimli şekilde yönetmekten ödün vermeden yararlanmaları gerekiyor.

“BT kaynakları dijital kurumlara güç veren motorlardır. Ancak bir şirket büyüyüp hibrit buluta geçtikçe ve yönetmesi gereken uygulama sayısı arttıkça bunları destekleyen mühendislik BT ekipleri için zorlayıcı olabiliyor.” diyen Nutanix CTO’su Rajiv Mirani, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karbon Platform Services ile uygulama geliştirmeyi ve yönetmeyi kolaylaştırırken BT ve geliştirme ekipleri arasındaki ilişkiyi de daha akıcı hale getirerek müşterilerimizin gelişim ve operasyon stratejilerini desteklemeyi hedefliyoruz.”

Buluta özgü bu yeni platform hizmeti, yazılım mühendislerinin altyapı yönetimine gerek kalmadan kolayca uygulama geliştirip yönetmesine yardımcı olacak. Karbon Platform Services, Karbon ile Nutanix HCI yazılımına entegre bir bileşen olarak sunulan temel Kubernetes yaşam döngüsü yönetimi özelliklerini taşıyor. Bu yeni hizmet, sistem tarafından yönetilen otomatik güvenlik ve çoklu kullanım özellikleriyle birden fazla bulut altyapısı üzerinde çeşitli mikro hizmet tabanlı uygulamaları çalıştırabiliyor.

“Dağıtık mimariden yararlanmak ve açık bulutta makine eğitimi ile yazılım gelişimini desteklemek için, Reflex ve Vision Insights çözümlerimizi hem sınırda hem de özel bulut ortamımızda saklayabilecek tek bir platform hizmeti arıyorduk.” diyen Hardis Group CTO’su Damien Pasquinelli, şunları söyledi: “Karbon Platform Services bir platform hizmeti çözümünde aradığımız zengin hizmetlere sahip. Ayrıca Nutanix’in bulut ortamlarındaki yönetim kolaylığını da taşıyor. Karbon Platform Services sayesinde Vision Insights ekibimiz ile geliştirme ve operasyon ekiplerimiz sıfırdan bir prototip üretimini eskisine kıyasla üç ay daha hızlı tamamlayabiliyor. Karbon Platform Services üzerinde çalışan bu yazılım, enerji yönetimi ve otomasyon konusunda uzman Schneider Electric gibi müşterilerimizde kullanılıyor.”

Karbon Platform Services’in sunduğu temel avantajlar

  • Yönetilen Hizmetler: Sade, açık ve zengin hizmetlerden yararlanan bu PaaS çözümü basit, durumsal ve kapsayıcı uygulamalardan web ölçekli karmaşık uygulamalara kadar her tür uygulamanın hızla kurulup dağıtılmasını sağlıyor. Karbon Platform Services çözümünde; yönetilen Kubernetes, CaaS (Containers as a Service), sunucusuz işlevler, yapay zeka, mesaj veri yolu, giriş, servis ağı, gözlem ve güvenlik gibi hizmetler bulunuyor.
  • SaaS Tabanlı Çoklu Bulut Operasyonları: Operasyon ekipleri hangi bulut sistemi üzerinde olursa olsun her ölçekte SaaS tabanlı altyapı yaşam döngüsü yöneticisinden yararlanarak, sadeleştirilmiş işlemlerinin ve birleşik uygulama, veri ve güvenlik yönetiminin avantajlarını kullanabiliyor. Geliştiriciler zengin platform hizmetlerinden yararlanarak, yazdıkları uygulamaları SaaS tabanlı uygulama yaşam döngüsü yöneticisiyle herhangi bir buluta aktarabiliyor.
  • Genişletilebilen Hibrit PaaS: Karbon Platform Services, WAN için optimize edilmiş şeffaf veri hatları ve genişletilebilen veri arayüzleriyle bulutlar arasında veri aktarımına ve hibrit uygulama yönetimine destek veriyor. Bu özellik sayesinde, kurumsal şirketler kendi hizmetlerini getirip geniş Kubernetes ekosisteminden yararlanabiliyor.
  • Gelişmiş Güvenlik: BT operasyon ekipleri Karbon Platform Services ile, tüm bulut sistemlerindeki veri ve uygulamaları tek bir yerden görerek tutarlı bir güvenlik ve API modelinden yararlanıyor. Çözümdeki sistem tarafından yönetilen otomatik güvenlik, yerleşik çoklu kullanım ve rol tabanlı erişim kontrolü ile zengin seçenekler sunuyor.

Teknoloji Makaleleri