Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Her hesap için farklı parola kullanmak neden önemli

kaspersky-globaltechmagazineKaspersky tarafından hazırlanan “Kaspersky Global Gizlilik Raporu 2020” başlıklı raporda Türkiye’deki kullanıcıların yalnızca yüzde 36’sının her hesabı için benzersiz bir parola kullandığını ve kullanıcıların yüzde 89’unun parolalarını kendilerinin oluşturduğunu ortaya koydu. Bu da her hesap için farklı parolalar kullanılması gerektiğini gözler önüne seriyor.

Her hizmet için tek bir güçlü ve güvenli şifre kullanabilseydik her şey çok daha kolay olurdu, fakat bu son derece tehlikeli. Yalnızca bir hizmetin veri tabanı sızdırılırsa, büyük olasılıkla yalnızca bir hesabı değil, hepsini birden kaybedebilirsiniz.

Kaspersky’nin raporuna göre, Türkiye’deki kullanıcıların yarısı birkaç hesap için farklı parolalar kullandıklarını iddia ediyor, ancak bunların yalnızca %10’u benzersiz parolalar oluşturmak için parola oluşturucuları veya özel yazılımları kullanıyor.

Tüm bu kaynakları güvenle kullanmak isterseniz, her bir site için ayrı ayrı parola kullanmanız ve hepsini hatırlamanız gerekir. Kullanıcılar yalnızca güvenilir kombinasyonları seçmeli, bunları düzenli olarak değiştirmeli ve aynı parolayı tekrar kullanmaktan kaçınmalı. Tüm parolaları hatırlamak zor olduğu için kullanıcılar ezberlemesi zor olan bu tip verileri genellikle bir kağıda ya da bilgisayarlarındaki bir text dosyasına yazarlar. Bu da güvenli bir yol değildir çünkü parolalarınız kaybolabilir ya da çalınabilir.

Kaspersky, kişisel verilerinin güvenliğini sağlamaları için kullanıcılara şunları öneriyor:

  • Hesaplara giriş bilgilerinizi paylaştığınız kişi sayısını azaltın ve parolalarınızı başkalarının bulabileceği kağıtlara ve cihazlara yazmaktan kaçının. Parolaları notlarda veya defterlerde tutmak kolay gelebilir fakat başkaları bunlara da diğerleri gibi kolay bir şekilde erişebilir.
  • Kaspersky Güvenli Parola Kontrolü’nü kullanmayı deneyin. Bu hizmet parolanızın ne kadar güçlü olduğunu ve kırılmasının ne kadar zaman alacağını gösteriyor.
  • Kaspersky Password Manager gibi güvenilir güvenlik çözümlerinin oluşturduğu güçlü ve sağlam parolaları kullanın. Bu çözüm tüm hesaplara her seferinde güvenli ve benzersiz parolalar atayarak aynı parolayı birden fazla kez kullanmanızı önlüyor.

Teknoloji Makaleleri