Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Temassız görüntüleme teknolojisi kayıpların önüne geçiliyor

sensormatic-globaltechmagazineSensormatic yeni nesil temassız görüntüleme teknolojisiyle, vücut ısısı dışındaki farklı cisimleri belirli bir mesafeden hızla tespit ederek ekranda görüntülenmesini sağlıyor. Böylelikle depo ve dağıtım merkezlerindeki istenmeyen kayıpların önüne geçiliyor.

Pandemi ile beraber online satışların artması pek çok iş kolunda depo ve lojistik operasyonlarındaki faaliyetlerin çok hızlı bir şekilde büyümesine neden oldu. Depo ve lojistik faaliyetleri büyürken firmaların en büyük problemlerinden biri olan personel kaynaklı kayıplar arttı. Dünyanın en büyük perakende organizasyonu olan The National Retail Federation’ın verilerine göre perakende sektöründe istenmeyen kayıpların maliyeti yıllık 61,7 milyar doları buluyor. The National Retail Federation, bu kayıpların müşteri ve çalışan kaynaklı olduğunu belirtirken yıldan yıla çalışan kaynaklı bu tür kayıplarda artış olduğuna da dikkat çekiyor.

Sensormatic’in Global Kayıp İndeksi’ne (Global Shrink Index)  göre istenmeyen kayıplar içinde dışarıdan yapılan hırsızlık yüzde 34,34 ile en büyük paya sahipken, içeriden yani çalışan kaynaklı istenmeyen kayıpların oranı yüzde 22,95’i buluyor.  Finans uzmanları da dünya genelinde tüm sektör ve şirketlerde her yıl çalışan kaynaklı istenmeyen kayıplar nedeniyle gelirlerinin yüzde 5’inin kaybedildiğini tahmin ediyor. Küresel düzeyde yıllık mali zararın yıllık 4,5 trilyon dolar civarında olduğunu hesaplıyorlar. Bu nedenle tüm işletmelerde hırsızlık ve benzeri nedenlerden oluşan kayıpları önlemede teknolojinin önemi giderek artıyor.

Sensormatic tarafından sunulan yeni nesil temassız görüntüleme teknolojisi, video kamera aracılığıyla vücut ısısını algılıyor.  Sistem, ekranın önüne gelen kişileri 12 saniye içinde 4 farklı duruşta tarıyor. Video kamera, vücutta bulunan ve vücut ısısından farklı ısıya sahip tüm cisimleri tespit ediyor ve ekranda görüntülenmesini sağlıyor. Yeni nesil Temassız Görüntüleme Teknolojisi ile giysilerin altına gizlenmiş her tür materyal vücut detaylarını açığa çıkarmadan görüntülenebiliyor. Patentli pasif terahertz teknolojisiyle çalışan temassız görüntüleme teknolojisi, benzersiz bir şekilde giysilerin altına gizlenmiş metal veya metalik olmayan öğeleri 3 ila 4 metre gibi güvenli bir mesafeden algılayabiliyor. 5 cm.’ye kadar metal, plastik, silikon gibi her tür materyali tespit edebiliyor.

Personel kaynaklı ürün kayıplarını önlemek adına depo ve dağıtım merkezi gibi yerlerde dedektör ve temas sebebiyle çalışanları rahatsız edebilen elle arama yöntemlerinden çok daha etkili bir sonuç veriyor.

Kayıpları azaltıp kârlılığı artırıyor

Temassız görüntüleme teknolojisi, tesislerde özellikle kurumsal depo ve dağıtım merkezinde kullanıldığında kayıpları en aza indirgeyip kârlılığı artırırken iş süreçlerinin hızlanmasını sağlıyor. Temassız görüntüleme teknolojisiyle yapılan kişi başı güvenlik taraması sadece 10 saniyede tamamlandığı için çalışanlar tesisten daha hızlı bir şekilde çıkabiliyor.

Eksiksiz portföy

Yeni nesil temassız görüntüleme teknolojisiyle kayıp önleme teknolojilerindeki çözüm portföyünü geliştirdiklerini belirten Sensormatic Teknoloji Direktörü Dr. Serdar İnce, “Sensormatic’in uzun yıllara dayanan deneyimini ve kalite yaklaşımını yansıtan temassız görüntüleme teknolojisi, portföyümüzü güçlendirirken, işletmelerin depo ve dağıtım noktası alanlarında, çalışan kaynaklı kayıpları önleyerek güvenliği sağlıyor. Böylelikle maliyetleri düşürüyor, kârlılıkta artışa neden oluyor” diyor.

Toplu geçişlerin olduğu her yerde kullanılabiliyor

Bu çözüm perakende sektöründeki ya da endüstriyel üretim tesislerdeki depo ve dağıtım noktalarında çalışan kaynaklı kayıpları önlemek için kullanılabiliyor. Bununla birlikte, Dr. Serdar İnce, temassız görüntüleme teknolojisinin havalimanları, toplu taşıma istasyonları, stadyumlar, konser alanları gibi kalabalık yerlerin güvenliğini hızlı ve en üst düzeyde sağlama konusunda güçlü ve güvenilir bir çözüm olduğunu söylüyor.  İnce, yenilikçi teknolojinin bu alanlarda güvenliği nasıl sağladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Temassız görüntüleme teknolojisi toplu geçişlerin olduğu her yerde kullanılabiliyor. Havalimanları, kalabalık olabilecek alanlar, gümrük noktaları, giriş noktaları bu teknolojinin etkili bir şekilde güvenliği sağlayacağı alanların başında geliyor. Temassız görüntüleme teknolojisi, bu alanların giriş çıkışlarına konulan algılama üniteleri ve 3 metrelik mesafeye yerleştirilen ekran ve kamera ile güvenli mesafeyi sağlayarak, temas olmadan kişileri tarayarak üzerlerindeki vücut ısısı dışındaki cisimleri belirliyor. Senaryo olarak giriş çıkış yapan her 5 kişiden 1’i rastgele olarak tarama ünitesine alınıyor. Diğerlerinin taramaya girmeden ayrılması sağlanıyor, böylece giriş çıkışlarda kuyrukların da önüne geçmek mümkün oluyor.”

Sağlık açısından güvenli

20 farklı ülkede en üst güvenlik enstitüleri tarafından onaylanan teknoloji, 1,2 milimetrelik dalga boyu ile oldukça güvenilir olarak tanımlanıyor. Teknolojinin güvenli olarak kabul edilmesinin farklı nedenleri de var. Örneğin geleneksel görüntüleme yöntemleri plastikleri algılayamazken temassız görüntüleme teknolojisi, metal olmayan cisimleri de algılıyor. Öte yandan XRay ve RF ışınlı görüntüleme cihazları yüksek maliyetinin yanında operasyonel olarak yavaş çalışırken, sağlık açısından risk taşıyor. Temassız görüntüleme teknolojisi, sadece vücut ısısını ölçerek görüntüleme yaptığı için hamile kadınlar ve kalp pili kullananlar da dahil olmak üzere hiç kimsenin sağlığı için risk oluşturmuyor. Ayrıca pandemi döneminde güvenli mesafe ve temassız tarama sağladığı için özellikle güvenlik otoriteleri tarafından güvenli bulunuyor.

Teknoloji Makaleleri