Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Doğru analitik çözüm seçerken nelere dikkat etmeli

redington-globaltechmagazineTeknoloji alanında Türkiye’nin en köklü distribütörlerinden biri olan Redington Türkiye, ürün ve hizmetlerinin dağıtımını üstlendiği global markalar ile sunduğu analitik çözümleri aracılığıyla verileri işletmeler için değerli hale getiriyor. Analitik uygulamaları, müşterilerinin ihtiyaçlarını kapsamlı şekilde analiz ederek onlara uygun ürün ve hizmetler sunan Redington’ın, Güvenlik, Veri Merkezi, Bulut Çözümleri ve Endüstriyel çözümler ile sunduğu 5 ana kategorideki teknoloji çözümlerden biri.  Redington Türkiye aracılığıyla sunulan analitik çözümler, işletmelerin organizasyon planlarına ve iş süreçlerine faydalı verileri toplama, yorumlama ve bu veriler üzerinden harekete geçme konusunda ellerini güçlendiriyor.

Günümüzde işletmeler rakiplerinden farklılaşmak için her şeyden önce müşteri yolculuklarını anlamak ve optimize etmek konusunda veriyi doğru kullanmak durumundalar. Bu açıdan şirketlerin farklı kaynaklardan topladığı veriler işletmelerin beklenti ve ihtiyaçlarına göre işlevsel olmalıdır. Bu veriler şirketlere fayda sağlayabilmeli, analitik bir değerlendirme sürecinden geçirilerek kullanılabilir hale getirilmelidir.

İşletme yöneticileri, verileri analiz etmek ve kritik sorulara yanıt bulmak konusunda BT departmanlarına güvenirler. Ancak veri kaynaklarının karmaşıklaşarak çoğalması ya da düşük sistem performansı gibi nedenler nedeniyle uzman BT ekipleri üzerinden veri odaklı konulara çözüm üretmek giderek zorlaşıyor. Bu noktada devreye giren analitik iş çözümleri ile işletme yöneticileri veri analizi konusunda BT süreçlerinde karar verici konumuna geliyor.

İş analitiği çözümleri ile karar alma mekanizmalarını güçlendiriyor

İş analitiği çözümleri en basit ifade ile, işletmelerin doğru bilgiler ve hızlı karar verme yeteneği elde etmesini sağlayacak şekilde mevcut verilerin analiz edilip raporlanmasını sağlıyor. İşletmeler için, birbirinden izole gibi görünen dağınık veri kümelerini ayrı ayrı gözden geçirme zorunluluğu doğru analitik çözümleri ile ortadan kalkıyor. Bulut tabanlı iş analitiği çözümleri ile işletmelerde süreç verimliliklerini ve karar verme yeteneklerini büyük ölçüde iyileştiriyor. Kurumsal stratejiler geliştirirken ya da işletme faaliyetleri için hedef ve performans ölçütleri belirlerken işletmelerin elini kolaylaştıran bu çözümler ile satın almadan lojistiğe farklı iş süreçlerini optimize ederek maliyetleri azaltmak mümkün hale geliyor. Bununla birlikte buradaki asıl mesele doğru iş analitiği çözümünü seçebilmek gibi görünüyor.

Analitik, Redington Türkiye’nin 5 ana teknolojik çözümünden biri

25 yıllık tecrübesi ile bilişim sektöründe Türkiye’nin en köklü distribütörlerinden biri olan Redington ürün ve hizmetlerinin dağıtımını üstlendiği global markalar ile sunduğu analitik çözümleri aracılığıyla verileri işletmeler için değerli hale getiriyor. Analitik çözümler, müşterilerinin ihtiyaçlarını kapsamlı şekilde analiz ederek onlara uygun ürün ve hizmetler sunan Redington’ın, Güvenlik, Veri Merkezi, Bulut Çözümleri ve Endüstriyel çözümler ile sunduğu 5 ana kategorideki teknoloji çözümlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.  Redington Türkiye Genel Müdürü Cem Borhan, iş analitiği çözümlerinin işletmeler açısından önemini şöyle değerlendirdi: “Analitik araçlar, işletmelerin organizasyon planlarına ve iş süreçlerine faydalı verileri toplama, yorumlama ve bu veriler üzerinden harekete geçme konusunda ellerini güçlendiriyor. Veri odaklı bu dijital dönüşüm çözümleri, işletmelerin üretkenliklerini ve operasyonel verimliliklerini artırmalarına yardımcı olurken, uzaktan çalışma gibi acil durum planlarını başarılı hale getirmede işleri fazlasıyla kolaylaştırıyor.”

Doğru analitik çözümü seçerken nelere dikkat etmeli?

Redington Türkiye işletmeniz için doğru analitik çözümü seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken faktörleri şöyle sıralıyor:

İş hedeflerinize uygunluk: Diğer tüm BT yatırımları gibi, işletmelerin seçecekleri analitik çözüm de hem mevcut hem de gelecek hedefleriyle ilgili planlarını desteklemelidir. İşletmeler iş hedeflerini ölçülebilir ve analitik bir şekilde listeledikten sonra bu hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olabilecek verilere ve raporlama özelliklerine erişim sağlayan bir analiz platformu seçmeliler.

Mobilite: Mobil uyumlu analitik çözümler, bir işletmedeki herkesin her yerde ve her zaman bağlantıda kalmasını sağlamanın yoludur. Mobil analitik yeteneği, hareket halindeyken veriye dayalı kararlar almak için küresel çapta faaliyet gösteren şirketler için kritik öneme sahiptir. İşletmeler analitik çözümlere yatırım yaparken çalışanlarının ne tür mobil analitik yeteneklere ihtiyaçları olduğunu da göz önünde bulundurmalıdır.

Çeviklik ve ölçeklenebilirlik: Bulut tabanlı analitik platformlarının kullandıkça öde planları, erken aşamadaki işletmelere rekabet avantajı sağlayabilir ve hiper büyüme yaşadıklarında onları destekleyebilir. İşletmelere ihtiyaçlarına göre ölçeklenen analitik çözümlerle hızlı kararlar almak için zamanında veri erişimi ve iç görüler elde edebilirler.

Maliyetler: Bir analitik çözüm seçmeden önce tüm detayları göz önünde bulundurarak maliyetleri tam olarak hesaplamak gerek. Farklı analitik çözümlerinin farklı maliyet yapıları vardır ve yatırım yapmadan önce bunları anlamak önemlidir.

Özelleştirme: Her işletmenin kendine özgü gereksinimleri vardır ve analitik çözüm seçerken de bu ihtiyaçlar göz ardı edilmemelidir. İş süreçlerine sorunsuz bir şekilde entegre edilecek bir çözüm seçmek önemlidir. Ayrıca çözümün hem mevcut hem de gelecekteki ihtiyaçları karşılayacak şekilde genişletilip genişletilemeyeceği veya değiştirilip değiştirilemeyeceğini de değerlendirilmelidir.

İş birliği: Seçilen analitik çözüm iş birliğine dayalı karar vermeyi sağlamak için kullanıcıların farklı içerik formatlarındaki verileri paylaşmasına, analiz etmesine ve bunlarla etkileşime girmesine izin vermelidir.

Çoklu veri kaynakları: Modern analitik araçları, birden fazla karmaşık veri kaynağını birleştirebilir ve yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri analiz edebilir. Bu konuda BT departmanlarından yardım gerektirmeyen araçları seçmek önemlidir.

Tüm bunların yanında seçilecek çözüm, kullanıcı deneyimi, güvenlik ve entegrasyon yetenekleri ile veri odaklı iş akışlarını desteklemeli ve ayrıca gelişmiş analiz özellikleri ile trendleri ve neden olabileceği sonuçları tahmin ederek işletmelere gelecek odaklı iç görüler sunabilmelidir.

Redington Türkiye analitik çözümleri ile işletmelerin yanında

Redington Türkiye dağıtımını üstlendiği beş farklı alandaki analitik çözümler ile işletmelerin veri yolculuklarında en önemli destekçisi olmayı sürdürüyor. Bu alanlardan biri olan IT Service Intelligence (AI Ops) işletmelerinin beklediği hızda hareket edebilmesi için, makine öğrenmesi (ML) ve yapay zeka (AI) şeklindeki ileri analitiklerin operasyonların otomatikleştirilmesinde kullanılmasını ifade ediyor. Bir diğeri olan Kullanıcı Davranışı Analitiği (UBA), makine öğrenmesi yardımıyla bilinmeyen tehditleri ve anormal davranışları tespit ediyor. Analitik çözümler arasında öne çıkan büyük veri analitiği, belirli bir boyuttaki veri setinden ziyade kestirimci analitiklerin, kullanıcı davranışı analitiklerinin veya büyük verilerden değer elde edilmesini sağlayan diğer belirli ileri veri analitik metotlarının kullanılmasını ifade ediyor. Veri tabanlarından, e-postalardan, videolardan, anket yanıtlarından ve çok daha fazlasından veri çıkarılmasını, temizlenmesini ve analiz edilmesini mümkün kılan İş Zekası Platformları ve başka cihazlar ve sistemlerle internet üzerinden bağlantı kurmak ve veri alışverişinde bulunmak amacıyla sensörler, yazılım ve diğer teknolojilere gömülen fiziksel nesnelerden oluşan ağı ifade eden Nesnelerin İnterneti temelli çözümler Redington Türkiye’nin analitik alanında ürün ve hizmet sunduğu diğer iki önemli alan olarak dikkat çekiyor.

Teknoloji Makaleleri