Cuma, Nisan 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Veri merkezi sektörü için daha yeşil bir gelecek

vertiv-globaltechmagazineKritik dijital altyapı ve süreklilik çözümlerinin küresel sağlayıcısı Vertiv, bugün Temiz Hidrojen Ortaklığı’nın veri merkezlerine güç sağlamak için düşük karbonlu yakıt hücreleri geliştirmeye yönelik projenin finanse edilmesine yardımcı olmak için 2,5 milyon Euro sağlayacağını duyurdu. Bu projeyle veri merkezi operasyonlarından kaynaklanan karbon emisyonlarının yüzde 100’e kadar azaltılabileceği tahmin ediliyor.  EcoEdge PrimePower (E2P2) projesi, veri merkezi ortamı için ekonomik ve esnek ana güç çözümleri sağlayan düşük çevresel etkiye sahip yakıt hücreleri geliştirmeyi ve göstermeyi amaçlayan yeni bir kavram kanıtı girişimi.

Equinix, IfraPrime, RI.SE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS ve Vertiv olmak üzere yedi şirketten oluşan konsorsiyum, veri merkezi dağıtımlarına ve diğer kritik altyapıya esnek ve temiz birincil güç sağlamak için katı oksit yakıt hücrelerinin kesintisiz güç kaynağı (UPS) teknolojisi ve lityum iyon akülerle yenilikçi bir entegrasyonunu keşfedecek. Doğal gaz katı oksit yakıt hücrelerinin (SOFC) birincil güç uygulaması olarak uygulanması, hem yedek hem ana güç sistemleri için yakıt aküsü uygulamalarında yeşil hidrojen kullanımının önünü açmada etkili olacak.

“Dijitalleşme ve veri merkezi endüstrisi artan bir hızla büyüyor ve bu nedenle çevresel açıdan sürdürülebilir bir geleceğe doğru yolculuğumuzu hızlandırmak daha da hayati önem taşıyor” diyen Vertiv’in Avrupa, Orta Doğu ve Afrika başkanı Giordano Albertazzi, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu ancak dijital dünya için sürdürülebilir güç sağlamak için yakıt hücresi çözümleri gibi temiz, yenilikçi teknolojileri geliştirerek mümkün olabilir. Vertiv, E2P2 kavram kanıtı girişimine aktif olarak katkıda bulunmaktan gurur duyuyor ve küresel müşterilerine yeni nesil güç çözümleri sunmayı sabırsızlıkla bekliyor.”

E2P2 projesi, Vertiv’in sürdürülebilirlik ve daha geniş Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ESG) alanında yürüttüğü bir dizi girişimin sonuncusu. Vertiv ayrıca Sürdürülebilir Dijital Altyapı İttifakı (SDIA) ve Avrupa Veri Merkezi Birliği’nin (EUDCA) bir parçası. Avrupa Komisyonu’nun 2030 yılına kadar iklim açısından nötr veri merkezleri hedeflerine ulaşmak amacıyla İklim Nötr Veri Merkezi Paktı’na da katkıda bulunuyor.

E2P2 Projesi, şirketin veri merkezi endüstrisinde uygulama için temiz, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji çözümlerinin geliştirilmesine öncelik verme ve destekleme çabasının bir parçası.

Sektör için daha yeşil bir gelecek

Yakıt hücreleri, kentsel elektrik şebekelerine olan talebi azaltabilecek daha temiz ve daha sessiz bir güç çözümü olarak kabul ediliyor. Bir veri merkezi kampüsünde konuşlandırılabilirler ve mevcut gaz ağları üzerinden taşınabilen ve dağıtılabilen doğal gaz, biyogaz, LPG veya yeşil hidrojen kullanarak çalışabilirler.

E2P2 Projesi, veri merkezlerine son derece esnek bir kritik güç kaynağı için gereksinimleri karşılamaya devam ederken önemli ölçüde karbon azaltımına yönelik heyecan verici bir gelişme de ortaya koyuyor. Bu vizyonun merkezinde diğer endüstriyel ölçekli uygulamalar için güvenilir, verimli ve merkezi olmayan güç kaynakları olarak; sabit yakıt hücrelerinin kabul ve alım fırsatlarını en üst düzeye çıkarmak için inovasyonu ve paydaş katılımını birleştiren pazar odaklı bir yaklaşım yer alıyor.

Konsorsiyum, yakıt hücresi enerjisinin Avrupa’daki veri merkezleri için ticarileştirilmesine giden yolu açmak için yakıt hücresi uygulamaları için yetkili açık standart geliştirmeyi umuyor ve endüstrinin AB karbon azaltma hedeflerine ulaşmadaki potansiyel rolünü ortaya koyuyor.

Öne Çıkanlar ve Önemli Bilgiler

E2P2, Avrupa Komisyonu’nun Horizon 2020 programından Temiz Hidrojen Ortaklığı tarafından kısmen finanse edilen Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SolidPower, TEC4FUELS ve Vertiv’in ortak projesi.

Konsorsiyum, üst düzey konsept tasarımı ve ara yüz tanımlarını kolaylaştırmak için Avrupa’daki en iyi uygulamaları ve standartları geliştirmeye çalışan kuruluşlarla ilişki kuracak.

E2P2 proje hedefleri, daha yeşil bir şebeke elde ederken enerji yoğun sektörlerin ihtiyaçlarına güç sağlamak için yakıt hücrelerinin uygulanmasını hızla hızlandırmak için Avrupa Komisyonu’nun hedefleriyle uyumlu.

E2P3, dizel jeneratörlere dayanmayan ve Avrupa genelinde büyüyen hidrojen ve yenilenebilir enerji ekonomisini destekleyen 7/24 düşük karbonlu güç kavramını gerçek dünyadan bir kanıtını sergilemek de dahil olmak üzere birden fazla çevresel hedefe ulaşmayı hedefliyor. Amaç, ortaya çıkan birimlerin, çalışma süresi standartlarını korumak için yerleşik ek fazlalıklarla geleneksel güç kaynağı ve jeneratörleri değiştirmesi.

Vertiv, Vertiv™ Liebert® EXL S1 kesintisiz güç kaynağı (UPS) ve Vertiv™ HPL lityum iyon aküler  dahil olmak üzere entegre bir yakıt hücresi güç modülü tasarlamak ve geliştirmek için veri merkezlerine yönelik prefabrike modüler çözümlerin yanı sıra AC güç sistemlerindeki kapsamlı deneyiminden yararlanacak.

İtalya merkezli Vertiv™ AC Güç iş kolu ile Hırvatistan merkezli Entegre Modüler Çözümler iş kolu arasındaki yakın iş birliği 2023 yılına kadar konsept kanıtı olarak hepsi bir arada 100 KW modülün mühendisliğinin anahtarı olacak. Nihai hedef ise birden fazla MW kritik yükü destekleyebilen ve dünya çapındaki veri merkezleri için daha yeşil bir geleceği kolaylaştıran ticari olarak uygulanabilir bir ürün geliştirmek. Eş zamanlı olarak Vertiv, dizel jeneratörlerin yerini almaya yardımcı olacak yeni hidrojen bazlı jeneratörler geliştirmek için önemli küresel müşterilerle birlikte çalışıyor.

Teknoloji Makaleleri