Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

VMware altyapı çözümleri ile daha iyi bir bankacılık deneyimi

Müşterilerine daha iyi bir bankacılık deneyimi sunmak isteyen Yapı Kredi, VMware altyapı çözümleri ve Tanzu ürün portföyünde yer alan ürünlerle altyapısını modernleştirdi. Yapı Kredi’nin bu modernleştirmeye liderlik eden yöneticileri, VMware ile kazandığı faydaları Global Tech Magazine okuyucularına anlattı.

Yapı Kredi, bünyesinde geliştirdiği uygulamaları ve son kullanıcı memnuniyetini artırmak için modernleştirdiği sistemlerinin merkezine VMware’i yerleştirdi. Tanzu platformunun sunduğu avantajlarla ilgili görüşlerini aktaran Yapı Kredi’nin Mimari Uygulama Platformları ve Veri Tabanı Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Taylan Güney, “En önemli hedeflerimiz arasında çözümlerimizi pazara daha kısa sürede sunabilmek, uygulamalarımızı ve altyapılarımızı gelişmiş teknolojilere taşıyabilmek yer alıyor. Birçok alanda yakın işbirliğimizin bulunduğu ve uygulamalarımızı birlikte modernleştirdiğimiz VMware ile konteynerlerin ve bulut yerlisi uygulamaların ağ bağlantısını otomatikleştirebiliyoruz. Tanzu Application Service ile bankamızın dijital kanallarındaki trafik önemli ölçüde arttığında ortamın ölçeği anında bu artışa cevap verebiliyor” diyor.

yapi-kredi-bankacilik-globaltechmagazine

Yapı Kredi Teknoloji Dijital Bankacılık ve Ödeme Sistemleri Uygulama Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Gülter Bedel ise modernleştirme projesine başlama sebeplerini şu sözlerle aktarıyor: “Teknoloji ve iş modelleri çok hızlı değişiyor. Dolayısıyla buna adapte olmak kritik önem taşıyor. Günümüzde herkesin mobil bir cihazı var ve milyonlarca kişi bankacılık sistemine giriş yapabiliyor. Bu yüzden sistemlerin ölçeklenebilir olması, BT alanındaki en büyük zorluklardan birisi.”

vmware-murat-mediceler-globaltechmagazine

VMware Türkiye Ülke Direktörü Murat Mediçeler ise dijitalleşmenin mevcut durumuyla ilgili şunları söylüyor: “Pandemiyle birlikte tüm dünyada önemli etkiler yaratan bu dönemde birçok dönüşüm projesinin hız kazandığını gözlemledik. Bu dönüşüm sayesinde kurumlar daha da hızlı büyüyor. Ayrıca müşteri ve çalışan memnuniyetini daha da artırma imkanına sahip oluyor. Öte yandan dönüşemeyenler de ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Pek çok sektörde görülen bu durum, bankalarda da geçerli. Şirketler dönüşüm planlarını yaparken inovasyon kabiliyetlerini iyileştirmek ile önceliği güvenliğe vermek arasında kararsız kalabiliyor. Ancak VMware olarak şirketleri bu durumdan kurtarıyoruz ve her ikisine de sahip olabilmelerini sağlıyoruz. VMware olarak sunduğumuz teknolojiler sayesinde kurumlar istediği kadar bulutu kendi amaçları doğrultusunda ve bir düzen içinde kullanabiliyor. Bu da dünyanın ve teknolojinin gittiği yerle birebir örtüşüyor.”

Tanzu Nedir?

Tanzu’nun ne olduğunu incelemeden önce konteynerlerden kısaca bahsetmek gerekiyor. Bir uygulamayı oluşturma, paketleme ve ulaştırma yöntemi olan konteynerde barınan iş yükünün çalışması için gereken her şey yer alıyor. Bu sayede hız, esneklik, ölçeklenebilirlik, kaynağın kullanımı ve optimizasyonu gibi modern altyapılar için hayati öneme sahip alanlarda büyük avantajlar sunuyor. Tanzu da kullanıcıların genel ve özel bulutlarda konteyner orkestrasyon yazılımı olan Kubernetes’i (K8S) çalıştırmasına ve yönetmesine yardımcı olan bir ürün paketidir. Kubernetes’i birinci sınıf bir VMware ürünü olarak sunan Tanzu, VMware sanallaştırma portföyüyle de uyumlu bir şekilde çalışabiliyor. Kubernetes kümesini barındırmak için temel platform olarak vSphere’i kullanan VMware, özel veri merkezi, genel bulut ve sınır bulut gibi birçok farklı alanda tutarlı bir geliştirici deneyimi sunuyor.

Tanzu’ya Neden İhtiyaç Duyuldu?

Yapı Kredi uygulamalarını geliştirmek ve çalıştırmak için bir süredir monolitik yapıları kullanıyordu. Güncellemesi zor olan bu sistemler, yeni fintek şirketleriyle birlikte dinamikleşen ve rekabetin arttığı pazara uyum sağlamayı da güçleştiriyordu. Müşterilerini memnun etmek için de bankanın kolayca iyileştirilebilen güvenilir yazlımlar geliştirmesi gerekiyordu. İşte bu yüzden Yapı Kredi de yaklaşımını baştan sona değiştirdi ve modern bir altyapı kullanmaya başladı.

Yapı Kredi diğer ürünler karşısında kararlılığı, geliştirici dostu API’ları ve yerel desteğiyle öne çıkan Tanzu Application Service (TAS) sayesinde üstün müşteri deneyimi sunmaya ve pazardaki rekabetini aksatmadan devam ettirmeye hazır hale geliyor. Dijital kanallardaki trafik önemli ölçüde arttığında ortamını anında ölçeklendirme esnekliğine sahip oluyor. Özelleştirilebilir çözümlerden oluşan, ek bankacılık regülasyonlarıyla uyum imkanı sunan ve API’ya öncelik veren tasarım ile Yapı Kredi, modern altyapısını uzun süre kullanabilecek.

Teknoloji Makaleleri