Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel sorumluluk bilinci ile geleceğe yön veriyor

intel-ediz-altun-globaltechmagazineGeçtiğimiz günlerde Intel EMEA ve Hindistan IOT Satış Direktörü Ediz Altun, Intel’in kısa ve uzun vadeli planları ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Intel’in kurulduğu günden bu yana gerçekleştirdiği atılımlardan söz edilerek başlayan basın toplantısında, günümüz dünyasının dijitalleşme sürecinin tüm hızıyla devam ettiği üzerinde duruldu. Etkinlikte yarı iletken teknolojisinin dijitalleşme sürecinde büyük bir rol oynadığını, bu teknolojinin yazılım geliştiricilerinin işlerini kolaylaştırdığını ve müşterilerin yenilikçi çözümler sunabilmesini gibi konular üzerinde duruldu.

Bizler de Intel EMEA ve Hindistan IOT Satış Direktörü Ediz Altun ile etkinlikte paylaşılan konuları sizler için değerlendirdik:

 

  • Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba adım Ediz Altun. 19 yıldır Intel’deyim ve şu anda da Intel’in IOT satış ekibinde çalışıyorum. Ortadoğu, Türkiye, Afrika ve Hindistan bölgesindeki eğitim ve akıllı şehirler konusunda görev yapıyorum.

  • Bugünkü etkinliğin ana başlıkları hakkında bilgi verebilir misiniz? Etkinlikte hangi konular sunuldu?

Bugünkü etkinlikte Intel’in süper güç olarak nitelendirdiği dört stratejik konudan bahsettik. Bunlardan bir tanesi bütünleşik bilgi işleme kapasitesi. Yani nesnelerden, kişilerden, cihazlardan elde edilen verinin anında işlenmesi gibi bir ihtiyaç. Yani önümüzdeki on yıl içerisinde her bir bireyin binden fazla cihaza erişimi olacağı öngörülüyor. Bu cihazların ürettiği bilginin de anında işlenmesi gerekiyor. Bu da çok ciddi bir işlemci kapasitesi demek. Dolayısıyla bizim buna hazır olmamız lazım. Bu artan talebi karşılayabilmek için işlemcilerimizi güçlü, hızlı ve az elektrik tüketen bir noktaya getirmemiz lazım. İlk amacımız bu. Bir diğeri bu bahsettiğim her yerde oluşan bilginin birbiriyle konuşması. Yani nesnelerin nesnelerle, nesnelerin kişilerle, kişilerin nesnelerle iletişim halinde olması. Yani network altyapısı çok önemli. Network altyapısını da tamamen programlanabilir yapmak istiyoruz. Yazılımın ön planda olduğu bir şekilde. Çünkü yazılımla programlanabilen networklerin çok daha hızlı performans gösterdiğini görüyoruz. 5G uygulamalarında keza bunu çok net görüyoruz. Dolayısıyla ikinci konu bu. Üçüncüsü de buluttan uca bilişim veya uçtan buluta bilişim. Yani bazı bilgi işleme ihtiyacı ve işlemci kullanımı uçta olabiliyor, bazıları bulutta olabiliyor. Ama bunların birbiriyle iletişim halinde olması ve sorunsuz çalışıyor olması çok önemli. Bu konu network kısmına da çok bağlantılı. Dördüncüsü de yapay zeka. Bütün bu verilen üretiminden bahsettik. Tabi o veriyi de işlemek gerekiyor. Bazı noktalarda da veriyi otomatik olarak işlemek lazım. Burada yapay zeka devreye giriyor. Ama burada da yapay zekanın gerçekten doğru kararlar verdiğine, insanoğlundan daha iyi kararlar verdiğine ve etik kararlar verdiğine emin olduğumuz sürece yapay zeka konusunda çalışmaya devam edeceğiz. Onun dışında üretimden de bahsettik tabi. Intel dışarıda çip dizayn eden firmalara da üretim yapmaya başlayacak. Intel Foundry Services isminde yeni bir birim kurdu. Bu anlamda üretimi ciddi olarak arttırmak istiyor, aynı zamanda kendi varolan fabrika sayısını da arttırıyor, yeni fabrikalar kuruyor, varolan fabrikaların kapasitesini arttırıyor. Dolayısıyla hem dünyadaki bu çip sıkıntısının önüne geçmek ve önümüzdeki yıllarla gelecek olan artan talebi de karşılamak üzere yatırımlarına devam ediyor.

  • Bir diğer önemli konu da güvenlik. Intel’in güvenlik konusunda ne gibi çalışmaları var?

Güvenlik bizim için çok önemli. Onun için ayrı bir birimimiz var. Çip seviyesinde güvenliği sağlayabilmek için bir takım teknolojilerimiz var. Pek çok işletim sistemi güncellemeleri ile de bizim güvenlik patchlerimiz yükleniyor. Çünkü o birim düzenli olarak yeni güncellemeler yayınlıyor. Bütün işlemcilerimiz için güvenli bir donanım altyapısı, yani çip seviyesinde bir donanım altyapısı sağlamak bizim en önemli önceliğimiz. Bunun da işletim sistemleri ve yazılımlarıyla uygun hale gelmesi ve uyumlu halde çalışması çok önemli. O yüzden dışarıdaki yazılım ekosistemine de çok yakın çalışıyoruz. İşin özü güvenlik gerçekten de bizim çok önem verdiğimiz bir konu.

  • Intel’in yazılım ve işletim sistemi üreten diğer firmalara olan desteklerinden de bahsedebilir misiniz?

Donanım yazılımsız hiçbir anlam ifade etmiyor. Dolayısıyla bütün yazılım firmalarıyla yakın çalışıyoruz. Intel’in yüzden fazla yazılım mühendisi  işletim sistemlerinin optimizasyonu ile de ilgileniyor. Intel, Linux koduna en fazla katkıda bulunan bir numaralı firma. Onun dışında Chrome işletim sistemine katkıda bulunan ilk 3 firmadan biri. Çok ciddi anlamda bir yazılım ekibimiz var. Yazılım ekibimiz dışarıdaki yazılım firmalarıyla Intel mimarisini uyumlu hale getirerek, gerekli optimizasyonları gerçekleştiriyorlar. Bununla birlikte Intel olarak yazılım konusunda yazılımcılara daha açık bir ortam sunmak, onlara daha esnek ve özgür bir ortam sağlamak için de Intel Developer Zone adında yeni bir sistem kurduk. Bu sayede önümüzdeki dönemde yazılımcıların işlerini kolaylaştıracak, süreçleri hızlandıracak bütün teknolojileri ve  araçları onların emrine sunmak istiyoruz.

Teknoloji Makaleleri