Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Telefon konuşmalarını taklit eden truva atı Fakecalls

kaspersky-globaltechmagazineFakecalls olarak adlandırılan bankacılık Truva Atı, popüler Güney Kore bankalarının telefonla müşteri desteğini taklit ediyor. Üstelik bilinen bankacılık Truva atlarının aksine, kendi bağlantılarını kullanarak fiziki bankalara yapılan aramalara gizlice sızabiliyor. Böylece siber suçlular, banka çalışanlarını taklit ederek kurbanların finansal verilerini veya diğer gizli bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor.

Kaspersky araştırmacıları, Ocak 2021’de Fakecalls Bankacılık Truva Atı’nı ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bir müşteri bankanın yardım hattını aradığında Truva Atı’nın bankanın orijinal araması yerine kendi sahte kandırma aramasını açtığını buldular. Çağrı ele geçirildikten sonra ortaya çıkan iki olası senaryo mevcut. İlkinde Fakecalls, kurbanı doğrudan kendisini bankanın müşteri temsilcisi olarak tanıtan siber suçlularla buluşturuyor. Alternatif senaryoda ise Truva atı bankadan gelen standart bir selamlamayı taklit ediyor ve otomatik sesli posta kullanarak standart bir konuşmaya benzeyen, önceden kaydedilmiş sesi oynatıyor.

Truva Atı araya zaman zaman Korece küçük ses parçaları da ekliyor. Örneğin, “Merhaba, bankamızı aradığınız için teşekkür ederiz. Çağrı merkezimiz şu anda alışılmadık derecede fazla çağrı alıyor. En kısa sürede bir danışmanı size yönlendireceğiz” gibi. Bu mesajlar, siber suçluların müşteriyi çağrının gerçek olduğuna inandırarak kurbanlarının güvenini kazanmalarını sağlıyor. Bu tür aramaların temel amacı, kurbanlarından banka hesap bilgileri de dahil olmak üzere, mümkün olduğunca fazla finansal veri sızdırmaktır.

Ancak bu Truva Atını kullanan siber suçlular potansiyel kurbanlarından bazılarının Korece yerine İngilizce gibi farklı arayüz dilleri kullanabileceğini düşünmemiş. Fakecalls ekranının sadece Kore dilinde sürümü mevcut. Bu da İngilizce arayüz dilini kullanan bazı kullanıcıların dolandırıcılık şüphesi duyacağı ve tehdidi ortaya çıkaracağı anlamına geliyor.

Gerçek bankacılık uygulaması görünümündeki Fakecalls uygulaması indirildiğinde kişilere erişim, mikrofon, kamera, coğrafi konum ve arama yönetimi gibi çeşitli izinler istiyor. Bu izinler, örneğin gerçek banka müşterisine ulaşmaya çalışırken, Truva Atı’nın gelen aramaları bırakmasına ve bunları cihazın geçmişinden silmesine izin veriyor. Truva atı yalnızca gelen aramaları kontrol etmekle kalmıyor, aynı zamanda giden aramaları da taklit edebiliyor. Siber suçlular kurbanla iletişim kurmak isterse, Truva atı sistem üzerinde kendi çağrı ekranını görüntülüyor. Sonuçta kullanıcı siber suçlular tarafından kullanılan gerçek numarayı değil, Truva Atı tarafından gösterilen bankanın destek hizmetinin telefon numarasını görüyor.

Dolandırıcılar kurbanı uygulamanın gerçek olduğuna ikna etmeye çalışırken, sahte aramaların tamamı tanınmış Güney Kore bankalarının mobil uygulamalarını taklit ediyor. Gerçek banka logolarını ekliyor ve resmî web sitelerinin ana sayfasında gösterildiği gibi bankaların gerçek destek numaralarını görüntülüyor.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı Igor Golovin şunları söylüyor: “Bankacılık müşterilerine sürekli olarak dolandırıcılardan gelen aramalara karşı dikkatli olmaları tembihlenir. Ancak doğrudan banka müşteri desteğine kendileri ulaşmaya çalıştıklarında herhangi bir tehlike öngörmüyorlar. Genel olarak banka çalışanlarına güveniriz, bir durum olursa onları yardıma çağırırız. Bu nedenle onlara veya dolayısıyla taklitçilerine istedikleri her türlü bilgiyi veririz. Sahte aramaların arkasındaki siber suçlular iki tehlikeli teknolojiyi bir araya getirdiler: Bankacılık Truva atları ve sosyal mühendislik. Bu nedenle kurbanların para ve kişisel verilerini kaybetme olasılığı daha yüksek. Yeni bir mobil bankacılık uygulaması indirirken hangi izinleri istediğini mutlaka göz önünde bulundurun. Uygulama çağrı erişimi de dahil olmak üzere cihaz kontrollerine şüpheli bir şekilde aşırı erişim sağlamaya çalışıyorsa, uygulamanın bir bankacılık Truva atı olması muhtemeldir.”

Kaspersky, birikimlerin veya kişisel verilerin dolandırıcıların eline geçmesini önlemek için şunları öneriyor:

  • Yalnızca resmi mağazalardan uygulama indirilmelidir. Bilinmeyen kaynaklardan kuruluma izin verilmemelidir. Resmi mağazalar tüm programları kontrol eder ve kötü amaçlı yazılım sisteme gizlice girmeyi başarırsa genellikle derhal kaldırır.
  • Uygulamaların hangi izinleri istediğine ve bunlara gerçekten ihtiyaç duyup duymadığına dikkat edilmelidir. İzinleri reddetmekten korkulmamalıdır. Özellikle aramalara erişim, metin mesajları, erişilebilirlik gibi potansiyel olarak tehlikeli olanları reddedilmelidir.
  • Telefonda asla gizli bilgiler paylaşılmamalıdır. Gerçek banka çalışanları asla çevrimiçi bankacılık giriş bilgilerini, PIN numarasını, kart güvenlik kodunu veya onay kodlarını istemez. Şüphe duyuluyorsa bankanın resmî web sitesine girilmeli ve çalışanların neler isteyip isteyemeyeceği öğrenilmelidir.
  • Tüm cihazları bankacılık Truva atlarından ve diğer kötü amaçlı yazılımlardan koruyan güvenilir bir güvenlik çözümü kullanılmalıdır.

Teknoloji Makaleleri