Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

İkinci elde yeni trend yenilenmiş telefon

mobilfon-globaltechmagazinePandeminin etkisi, küresel çip sıkıntısı, yüksek vergi oranları ve dövizdeki artış nedeniyle cep telefonu fiyatları el yakarken, tüketicinin yenilenmiş telefonlara olan ilgisi gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz yıl dünya çapında 251 milyon adet yenilenmiş akıllı cep telefonu satılırken, bu rakamın 2027 yılında 460 milyonu bulması öngörülüyor. Yenilenmiş telefon pazarı 2021 yılında %15 oranında büyüdü. Özellikle gelişmekte olan Latin Amerika ülkelerinde bu rakam yıllık %29’u buluyor.

Türkiye’deki yeni akıllı telefon satışları son 3 yılda ortalama 11 milyon adet seviyesinde gerçekleşti. Deloitte Global Mobil Kullanıcı Anketi 2019 sonuçları, akıllı telefonların %20’sinin ikinci el pazarına döndüğünü gösteriyor. Tüketicilerin satın alma alışkanlıklarını değiştiren yenilenmiş akıllı telefon pazarının başrol oyuncularından Mobilfon’un Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Lütfi Soylu, “Türkiye’de yenilenmiş telefon pazarı hızla büyüyor. 2-3 yıl içerisinde Türkiye’de akıllı telefonların %30’unun yenilenerek ekonomiye geri döneceği öngörülüyor.” dedi.

Kullanılmış telefonların yüzde 55’i şu an için ikinci el pazarına ulaşmıyor

Türkiye’de ikinci el akıllı telefon pazarının yaklaşık 5 milyon cihaz seviyesinde olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Mobilfon Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Lütfi Soylu, bu rakamın %55’inin potansiyeline rağmen ikinci el pazarına ulaşamadığını, bunun yerine aile içinde kullanıldığı ya da yedek cihaz olarak bulundurulduğunu iletti. Soylu, Türkiye pazarının önümüzdeki dönemde Kuzey Amerika ve Batı Avrupa ile yarışacak düzeyde olacağını altını çizdi. “Önümüzdeki 3-4 yılda ülkemizde aylık 250 bin adet cihaz yenilenebilecek. Ülkemizde tüketicilerin iki yılda bir telefonlarını yeniledikleri göz önüne alınırsa pazarın katlanarak büyüyeceğini düşünebiliriz.”

Yenilenmiş akıllı telefonlar yüzde 1 KDV ve 1 yıl garanti kapsamında satılıyor

Fiyat performans avantajı sunması nedeniyle cazip bir seçenek olan yenilenmiş akıllı telefonlarının avantajları sadece fiyatları ile sınırlı değil. Soylu, yenilenmiş akıllı telefonların tercih edilmesindeki en önemli etkenleri şöyle sıralıyor: “Amiral gemisi olarak nitelendirdiğimiz üst segment akıllı telefonların ülkemizdeki sıfır fiyatları 25 bin TL’yi aşıyor. Bu durumda bütçesi yeterli olmayan ve alt-orta segment bir cihaz yerine üst segment bir cihaz kullanmak isteyen tüketiciler için yenilenmiş telefon almak oldukça mantıklı bir çözüm. Zira yenilenmiş bir telefon sıfırına göre %30-40 daha uygun bir fiyata alınabiliyor.  Yenilenmiş telefonların satışında KDV oranının %1’e düşürülmesi tüketicilere önemli bir avantaj sağlıyor.  Bir diğer önemli avantajı, yenilenmiş akıllı telefonların 12 ay garantili olarak satılması. Tüketici sıfır telefon alırken hangi haklara sahipse yenilenmiş telefon aldığında da aynı haklara sahip oluyor. Bu da tüketiciyi güvence altına alan önemli bir husus.

Cep telefonu satarken en dikkat edilmesi gereken güvenlik konularından birisi de kişisel verilerinizin tamamen silinmiş olması. Soylu, yenilemeye alınan akıllı telefonlardaki veriler 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereği geri döndürülemez şekilde silindiğinin, tüketicinin yenilenmiş telefonu faturalı olarak aldığı için telefonun geçmişine ilişkin herhangi bir yasal sorumluluğu bulunmadığının altını çiziyor.  Böylece tüketici telefonunu, geçmişte yasadışı işlerde kullanıldığı endişesi taşımadan güven içinde kullanabiliyor.

Lisanslı yenileme merkezleri tüketicilere cazip fırsatlar sunuyor

Tüketicilerin eski telefonunu satarken de yenilenmiş bir telefon alırken de Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş lisanslı bir yenileme merkezi tercih etmesi en önemli ve güvenilir seçeneklerin başında geliyor. TSE Belgeli ve Ticaret Bakanlığı tarafından lisanslı yenileme merkezi olan Mobilfon, Türkiye’nin en büyük GSM operatörü Turkcell ile yaptığı iş birliği ile tüm Türkiye’deki Turkcell mağazalarında yüksek standartlarda yenilenmiş telefonları 1 yıl garanti ile satışa sunuyor. Çok yakında e-ticaret sitesi üzerinden yenilenmiş akıllı telefon satışlarına da başlayacak olan Mobilfon, KPMG ile özel bir iş birliğine imza atarak, bilgi ve yatırımlarını KPMG’nin yıllara yayılan global tecrübesi ile buluşturup tüm ekosistem adına birçok yeniliğe öncülük etmeyi hedefliyor.

Teknoloji Makaleleri