Pazartesi, Ekim 14, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto enflasyona karşı etkili bir korunma mıdır

kripto-para-globaltechmagazineDünya genelinde uygulanan Covid 19 kısıtlamalarından çıkan ekonomiler, bu sefer de enflasyonun yıkıcı etkileri ile karşı karşıya kaldı. Tüketiciler artan hayat pahalılığı ile boğuşurken, merkez bankaları enflasyonu kontrol altına alabilmek için sert kararlar ve sıkılaştırma önlemleri aldı.

Öte yandan birçok kişi, getirisinin uzun vadede enflasyonu geride bırakacağını umarak, çeşitli varlık portföylerini satın almayı ve elinde tutmayı tercih ediyor. Dijital varlıkların artan popülaritesi ile en yüksek kripto benimseme oranlarına sahip ülkelerden bazılarının aynı zamanda dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından bazılarına sahip olması tesadüf değil.

Önde gelen bir dijital token olarak Bitcoin, arzı tasarımla sınırlı olduğu için enflasyonist zamanlarda savunma amaçlı bir oyun olarak görülüyor. Mucidi Satoshi Nakamoto, token kıtlığına ulaşmak ve değerini korumak için Bitcoin sayısını 21 milyon ile sınırlandırdı.

Peki Bitcoin enflasyondan korunma olarak nasıl bir yol izledi?

Kripto piyasasındaki son gerilemede, merkez bankalarının art arda faiz oranlarını artırmalarına neden olan yükselen enflasyon oranları döneminde, tokenin Kasım ayının en yüksek değerinden yaklaşık %70’ini kaybettiğini gördük. Bitcoin’in son yıllarda hisse senetleri ile artan korelasyonuna dair kanıtlar da var.

Bu, Bitcoin’in veya dijital varlıkların söylendiği kadar enflasyona karşı iyi bir korunma olmadığı anlamına mı geliyor?

Enflasyondan korunma kavramı neden kusurlu?

Daha keskin ve nesnel bir bakış açısı için bir adım geri atmak, enflasyondan korunma kavramını yeniden değerlendirmeye yardımcı olur. Motley Fool, bir varlığın fiyatını yakın vadede etkileyebilecek birçok faktör olduğundan, geleneksel enflasyon riskinden korunma tanımının hatalı olduğunu savunuyor. Ukrayna’daki savaş ve yatırımcı duyarlılığını etkileyebilecek, bir varlığın temelleriyle bağlantılı olmayan ve ciddi fiyat oynaklığına neden olabilecek ABD faiz artışları gibi gelişmelere atıfta bulunuyor.

Yatırımcılar tarafından uzun süredir enflasyon riskinden korunma seçeneği olarak tutulan altın bile son yıllarda tutarsız bir geçmişe sahip.

Daha uzun bir zaman aralığı uygulayın

Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürüldü, bu nedenle tarihsel olarak düşük faiz oranları döneminde sadece 13 yıllık geçmişe sahip olması, enflasyona karşı korunma yeteneğini göstermek için daha fazla zamana ihtiyaç olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, Bitcoin’in takip eden beş yıllık getirileri, ABD’de TÜFE’nin yalnızca %18,5 arttığı bir dönemde %1.100’e ulaştı ve bu, tokenin bu süre boyunca etkili bir enflasyon koruması olarak hizmet ettiğini gösteriyor.

Bitcoin güvenli liman varlığı olmayabilir

Piyasa çalkantıları veya belirsizlik zamanlarında Bitcoin’i bir değer deposu olarak gören kripto kullanıcıları iki kez düşünmek isteyebilir. Güney Kore’nin Yongsei Üniversitesi tarafından Bitcoin ve altının finansal belirsizlik şoklarına (borsa düşüşleri gibi) ve politika belirsizliği şoklarına (hükümetler tarafından uygulanan önlemler) nasıl tepki verdiğini karşılaştıran bir araştırma, Bitcoin’in enflasyona karşı değer kazandığı yıllar boyunca kanıtlar buldu. Bununla birlikte, aynı çalışma, Bitcoin’in fiyatlarının finansal belirsizlik şoklarına tepki olarak önemli ölçüde düştüğünü ve onu güvenli liman varlığı olarak daha az uygun hale getirdiğini de buldu.

Gerçekten de, piyasa görünümü hala belirsizken, ileride Bitcoin ve diğer tokenler için daha fazla oynaklığı göz ardı edemeyiz. Bu, satın aldığınız veya ticaret yaptığınız dijital varlık ne olursa olsun, bir hevesle en son trendleri takip etmek yerine her zaman araştırmanızı yapmanız gerektiği anlamına gelir. Kripto para birimlerinin önemli fiyat oynaklığının farkında olun ve çok fazla kaldıraç uygulamak gibi aşırı agresif ticaret stratejilerinden kaçının.

Gördüğümüz gibi, enflasyonu sürekli olarak yenebilecek hiçbir varlık yoktur, ancak yukarıdaki yönergeleri izleyerek kripto para birimleri satın alırken veya alım satım yaparken aşırı risklere karşı korunabilirsiniz. Bu, daha ihtiyatlı stratejiler geliştirmenize ve daha bilinçli kararlar vermenize ve geleceğin finansına katılma yolunda ilerlemenize olanak sağlayacaktır.

Sorumluluk reddi

Bu yazı yalnızca bilgilendirme veya eğitim amaçlı hazırlanmıştır ve değişebilir. Bu yazı, herhangi bir yatırım kararının temeli olarak kullanılmamalı veya herhangi bir işlem yapma tavsiyesi olarak yorumlanmamalı veya herhangi bir yatırım stratejisinin tavsiyesi olarak yorumlanmamalıdır. Bu yazı kişisel bir tavsiye değildir ve herhangi bir işlemin belirli bir kişi için uygun olup olmadığını dikkate almaz. Bu yazıda yer alan bilgiler, güvenilir olduğu kabul edilen ancak doğru ve eksiksiz olduğu garanti edilmeyen kaynaklara dayanmaktadır. Huobi Global, üçüncü taraf kaynaklardan veya istatistiksel hizmetlerden elde edilen veya türetilen hiçbir bilgiden sorumlu değildir. Burada ifade edilen herhangi bir görüş veya tahmin, bu tarih (veya yayın tarihi) itibariyle alınan konumu yansıtır ve önceden bildirilmeksizin değiştirilebilir.

Teknoloji Makaleleri