Salı, Mart 19, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

AirTag nedir?

airtag-apple-globaltechmagazineAirTag, başta anahtarlarınız olmak üzere pek çok farklı eşyanızı bulmanıza yarayan bir elektronik Apple ürünü olarak karşınıza çıkıyor. Eğer düzenli olarak anahtarlarınızı, cüzdanınızı ya da sürekli olarak yanınızda taşıdığınız diğer objelerinizi kaybettiğinizi fark ediyorsanız, sizin için en uygun ürünlerden biri AirTag olabilir. Kendini sürekli evinin içinde anahtarlarını ya da cep telefonunu arayarak bulanlar, Apple AirTag desteğinden faydalanarak hayatlarına kolaylık katabiliyor ve fiziksel olarak bir eşyayı aramanın getirdiği zaman kaybını önlemiş oluyor. Peki Apple AirTag nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır, öğrenmek ister misiniz? O zaman AirTag hakkında bilmeniz gereken tüm detayları bu yazımızda öğrenebilir ve belki de bir AirTag satın alma yolundaki ilk adımınızı atabilirsiniz.

AirTag Nedir, Ne İşe Yarar?

Apple’ın 2021 yılında piyasaya sürdüğü minik bir cihaz olan AirTag, en temel tanımıyla Bluetooth aracılığıyla başka cihazları ve eşyaları takip edebilen bir takip cihazıdır. Bu cihazla iPhone’lardaki “Cihazımı Bul” uygulamasını aktive edebileceğiniz gibi Apple temelli olmayan cihazlarınızı ve ev anahtarlarınız gibi eşyalarınızı da takip edebilirsiniz. iPhone Airtag nedir diye baktığımızda aslında anahtarlığınıza, elektronik aksesuarlarınıza, çantanıza ya da zinciri olan herhangi başka bir eşyaya takabileceğiniz bir takip cihazı ile karşılaşıyoruz. bu cihaz, zincire takılmanın yanı sıra aynı zamanda bir cüzdanın ya da kol çantasının içine de yerleştirilebilir. AirTag’i iPhone’unuzla kolaylıkla eşleştirebileceğiniz gibi “Cihazımı Bul” uygulamasıyla da uyumlu çalışır hale getirebilirsiniz.

AirTag Nasıl Kullanılır?

AirTag nedir, nasıl kullanılır merak ediyorsanız, aslında bu mini cihazın oldukça basit bir çalışma mantığı olduğunu söylememiz mümkün. Küçük, hafif ve paslanmaz çelik bir diskten ibaret olan AirTag, bir tarafında Apple logosunu barındırıyor. AirTag cihazınızın diğer tarafına dilediğiniz kelimeyi ya da objeyi kazıtarak onu kişiselleştirebilirsiniz. Cihaz aynı zamanda suya ve toza karşı dayanıklı. AirTag’in bataryası, CR2032 özellikli ve her gün düzenli kullanımda tam bir senelik batarya ömrü vadediyor. Cihazın aynı zamanda bir de çıkartılabilir bir kılıfı mevcut.

Söz konusu AirTag kullanımı olduğu zaman aslında iPhone’nunuza AirPods’larınızı ya da diğer Apple cihazlarınızı eşleştirme ile benzer bir süreç izleyebiliyorsunuz. Bunun için şu adımları takip etmeniz yeterli:

  1. iPhone’unuzda “Cihazımı Bul” uygulamasını bulun.
  2. AirTag’inizi iPhone’unuza tanıtın. Bunu gerçekleştirmek için yapmanız gereken tek şey, AirTag’i akıllı telefonunuza yaklaştırmak ve otomatik olarak bağlanmasını sağlamak.
  3. Ekran üzerindeki yönledirme adımlarını takip ederek AirTag’inizi takacağınız eşyanıza isim verin. Bu, “Araba Anahtarım” ya da “Ev Anahtarlarım” gibi basit bir isim olabilir. Ardından objeyi Apple ID’nize kayıt ettirin.
  4. AirTag cihazınız eşleştirmeleri ni tamamladıktan sonra yine aynı uygulama üzerinden tanıttığınız objeyi Items menüsü altında görebilirsiniz. Bu menü altında ilgili objenin son bilinen ve güncel lokasyonunu bir harita aracılığıyla görüntüleyebilirsiniz.
  5. AirTag’inizi fiziksel olarak objeye takın – bu az evvel de bahsettiğimiz gibi bir anahtar, cüzdan, çanta ya da sürekli olarak yerini aradığınız başka herhangi bir obje olabilir.

Eşyalarımı Bulmak İçin AirTag’i Nasıl Çalıştırmalıyım?

AirTag’in en havalı özelliklerinden bir tanesi, eğer kaybettiğiniz objeniz Bluetooth çekim ağı içerisindeyse telefonunuzdaki “Cihazımı Bul” uygulamasını kullanarak o objeyi bulabilecek olmanız. Bu özelliği kullandığınızda AirTag’iniz bir ses bildirimi vererek ilgili objeyi bulmanızı sağlayacaktır. Bunu aynı zamanda iPhone’unuzdan Siri’ye sorarak da yapabilirsiniz.

Eğer ilgili eşyanızı topluma açık bir alanda kaybettiyseniz ve Bluetooth menzili içerisinde olup olmadığından emin değilseniz, AirTag üzerindeki Kayıp Modu aktive edebilirsiniz. Bu sayede cihaz menzile girdiğinde ve ağ tarafından bulunduğunda size bir bildirim gelecektir.

AirTag Bilgilerimi Gizli Tutuyor Mu?

Elbette AirTag anahtarlık nedir ve ne işe yarar gibi soruların yanı sıra bu cihazla ilgili en çok merak edilen sorular da gizlilik kavramıyla ilgili oluyor. Hepimiz Apple markasının gizlilik ve kullanıcı güvenliği konusunda oldukça hassas olduğunu artık biliyoruz. Şirket, Apple da dahil olmak üzere hiç kimseyle lokasyonunuzu paylaşmadan “Cihazımı Bul” ağına katılabileceğini vurguluyor. Buna ek olarak AirTag’lerde istenmeyen takibin önüne geçebilmek için pek çok farklı güvenlik önlemi de mevcut.

Her şeyden önce AirTag’ler, insanlardan ziyade eşyaları takip etmek için tasarlanmış bir cihaz. Bu nedenle de herhangi bir güvenlik açığının meydana gelmemesi ve gizlilik tehlikesi oluşturmaması için cihazlara ek güvenlik özellikleri eklenmiş. Bu özellikler arasında yanında bir AirTag olduğundan haberdar olmayan kişiye bildirim gitme süresinin kısaltılması, geliştirilmiş uyarı sesleri, Android cihazlar için bir izleyici algılama uygulaması gibi önlemler bulunuyor. Bununla birlikte AirTag’in Apple Kimliğinizle bağlantılı olduğunu kanıtlamak ve kurulum esnasında AirTag’in sahibi hakkında kolluk kuvvetlerinin tanımlayıcı bilgiler talep edebilmesini sağlamak adına tasarlanan bir uyarı da yer alıyor.

Teknoloji Makaleleri