Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Herkesin merak ettiği soru TOGG’un fiyatı ne kadar olacak?

Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili olarak duyurulan TOGG, ilk günden itibaren pek çok konuda eleştirilse bile herkes tarafından heyecanla bekleniyor. Elbette en büyük beklenti ise aracın fiyatı hakkında. Peki yerli otomobil markamız TOGG ne kadar olacak? Gelin konu hakkında yapılan açıklamalara yakından bakalım. 

27 Aralık 2019 tarihinde gerçekleştirilen Bilim Vadisi etkinliğinde Türkiye’nin ilk yerli ve milli otomobili olacak olan TOGG duyurulmuştu. Daha önce cumhurbaşkanının konu hakkında çağrı yapması üzerine başlayan proje ilk günden beri pek çok eleştirinin hedefi olmasına rağmen 29 Ekim 2022 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin 99. yılında seri üretime geçiyor. Akıllardaki en büyük soru ise TOGG fiyatı ne kadar olacak?

Elektrikli bir otomobil olacağı duyurulan TOGG fiyatı hakkındaki en güncel gelişmeleri Webtekno editörleri tarafından hazırlanmış olan içerik ve habelerden öğrenebiliyoruz. Her geçen gün hakkında yeni bir bilgi duyuruluyor olsa bile fiyatı hakkında hala kesin bir açıklama yok. Gelin TOGG fiyatı ne kadar olacak sorusuna yetkililerin verdiği yanıtlara ve bu açıklamalar üzerine yapılan tahminlere yakından bakalım.

TOGG fiyatı hakkında iddialı bir açıklama var:

TOGG-b-globaltechmagazine

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu TOGG tarafından geliştirilen otomobilin ortaklarından bir tanesi olan Anadolu Grubu’nun yönetim kurulu başkanlığını yürüten Tuncay Özilhan, TOGG fiyatı hakkında bugüne kadarki en kapsamlı açıklamayı yaptı. Bu açıklama şu şekilde;

“İlk yola çıktığımızda bir hedef fiyat koyduk ve bütün parça siparişlerini tamamladık. O hedef fiyata ulaştık. Üstüne çıkmadık. Euro bazında bir fiyat koymuştuk. İki yıl geçti ama aynı yerde duruyoruz. Togg ulaşılabilir bir fiyatla piyasaya çıkacak. Biz yola çıkarken fizibilitede yüzde 7 ÖTV ile yola çıktık. Sonrasında elektrikli otomobil ithalatı artınca yüzde 60’a çıkardılar ÖTV’yi. Ondan sonra yüzde 10’a düşürdüler. Fakat biz yüzde 10’un içinde kesin kalıyoruz. Yüzde 7 hesaplamıştık. Üç puanlık bir fazlalık var ÖTV’de ama onu çözebiliyoruz, problem değil. Türk vatandaşının ulaşabileceği bir araç düşünüyoruz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da TOGG fiyatı hakkında açıklamaları var:

TOGG-a-globaltechmagazine

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, katıldığı bir canlı yayın programında TOGG ile ilgili sorulara yanıt verdi. Konu hakkında pek çok açıklama yapan Varank’ın TOGG fiyatı hakkındaki sözleri ise şu şekilde;

“İlk günden beri şirketin söylediği, bizim de onların ağzından dile getirdiğimiz bir husus var, şirket şunu söylüyor biz C segmentle Türkiye’deki pazardan pay almaya çalışacağız. Şu anda benzinli ya da dizel araçlar hangi fiyattan satılıyorsa biz de piyasaya girmek için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Mart ayında satışlar başlayacak. Bugünden fiyatı söylemek ne kadar mâkul, takdirinize bırakıyorum. İlk günden beri C segment araçlarla rekabet edecek. Vatandaşlarımız buna göre fiyatı kafalarında oluşturabilirler.

Elektrikli araçların idame ettirilmesi çok daha kolay. Benzinli ya da dizel araçlardaki parçalardan çok daha az parçaya sahibiz. Elektrikli araçların ÖTV’sini yüzde 10’lara kadar düşürdük. Çevre hassasiyetlerini dikkate aldığınızda dünya pazarlarındaki elektrikli araçların piyasasını dikkate aldığınızda ÖTV’deki gerekli değişiklikleri son dönemde gerçekleştirdik. Hem daha teknolojik, gerçekten kabiliyetli araçları, biz bunlara teknolojik ürünler diyoruz. TOGG ilk lansmana çıktığında ‘Bir otomobilden daha fazlası’ diyerek yola çıktı.”

Tüm bunlar ne anlama geliyor? TOGG fiyatı ne kadar olacak?

TOGG-c-globaltechmagazine

Dünya gazetesinden Aysel Yücel’in açıklamalar üzerine yaptığı yorumlara bakacak olursak TOGG fiyatının 900 bin TL’nin altında olabileceğini söylemek mümkün. Elektrikli otomobillerin ülkemizdeki vergisiz fiyatları 700 bin TL üzerine çıkmıyor. Elektrikli otomobillerde ise ÖTV vergisi %10. ÖTV üzerine eklenen %18 KDV vergisine de hesapladığımız zaman TOGG fiyatının en fazla 900 bin TL olması bekleniyor.

TOGG fiyatı hakkında yapılan diğer açıklamalara baktığımız zaman bu otomobile özel olarak ÖTV vergisinin %7 olarak düzenlemesi planlanmıştı. Böyle bir durum olursa fiyatın 900 bin TL’nin altında olması son derece mümkün. Ancak ülkemizdeki vergi ve döviz kuru oranları günlük hatta anlık olarak değişebiliyor. Bu nedenle otomobilin satışa çıkacağı güne kadar fiyatının ne olacağı gizemini koruyacak.

TOGG otomobilinin üretilme amacı yalnızca yerli, milli ve elektrikli bir araç üretmek değil. Bu otomobilin aynı zamanda tüm Türk milleti tarafından ilk tercih olarak görülmesi isteniyor. Bu nedenle benzer modeller ile arasında gözle görülür bir fiyat farkı olması hedefleniyor. Döviz kuru kontrol edilemese bile bu otomobile özel olarak vergi oranları düzenlenirse hedeflenen başarı gerçekleşebilir. Yine de Bakan Varank bile kesin bir fiyat söylemiyor.

Teknoloji Makaleleri