Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto paralarınızı korumak için 4 öneri

kripto-para-globaltechmagazineSon 10 yılda büyük bir hızla büyüyen kripto para piyasaları, kullanıcıların kendi ekosistemlerini yaratmalarına olanak sunsa da siber saldırganların ve kripto para hırsızlarının hedefi haline gelebiliyor. Kripto varlıkları çevrim dışı saklayan ve yüksek bir güvenlik katmanı sunan Ledger, kullanıcıların kripto varlıklarını çalınmalara ve siber saldırılara karşı nasıl koruması gerektiğine dair 4 öneride bulunuyor.

Son 10 yılda değeri hızla artan ve yatırımcı toplayan kripto varlıklar birçok kullanıcı gibi kripto para hırsızlarının da gündeminde yer alıyor. Özellikle siber saldırganların kripto varlıkları ve özel anahtarları ele geçirmesinin birkaç farklı yolu bulunuyor. Bu noktada, tehdit faktörlerini anlamak ve saldırılara karşı alınması gereken önlemleri bilmek, bir kullanıcının güvenliğini sağlaması ve piyasalarda profesyonelce işlem yapması açısından kritik önem taşıyor. Kripto varlıkları çevrim dışı saklayan ve yüksek bir güvenlik katmanı sunan soğuk cüzdanlar arasında önde gelen bir güvenli erişim noktası olan Ledger, kullanıcıların varlıklarını ve özel anahtarlarını kripto para hırsızlığından koruması için 4 önemli öneride bulunuyor.

Siber Tehditler

İnternet bağlantısı, özel anahtarlar açısından önde gelen tehditler arasında yer alıyor. Bağlantı açıklarından oluşabilecek saldırılardan korunmak için çeşitli yöntemler bulunsa da bu, kullanıcıların hiçbir zaman saldırıya uğramayacağı anlamına gelmiyor. Kötü amaçlı bir bağlantıya tıklatmak bilgisayar korsanlarının en fazla başvurduğu yöntemlerin başında geliyor. Bu yolla saldırganlar, kullanıcıların tıkladığı bağlantı aracılığıyla cihaza uzaktan erişim sağlayarak varlıkları ve özel anahtarları ele geçirebiliyor. Bu nedenle, varlıkları ve özel anahtarları güvende tutabilmenin tek yolu internete bağlı olmayan bir donanım cüzdanı ya da soğuk cüzdan kullanmak. Ledger Nano gibi donanım cüzdanları ve soğuk cüzdanlar, çevrim dışı bağlantıyla işlem yaptıkları için siber saldırganların varlıklara ve özel anahtarlara erişimlerini oldukça zorlaştırıyor.

Kurtarma Cümlesinin Çevrim Dışı Oluşturulması

Kripto varlıkları güvence altına almak, sadece mevcut özel anahtarları çevrim dışı taşımakla ilgili değil, aynı zamanda hiçbir zaman çevrim içi kullanılmadığına emin olmakla da ilgilidir. Bir soğuk cüzdan ya da donanım cüzdanı, 24 kelimelik kurtarma ifadesini en baştan çevrim dışı oluşturarak cihazın ekranı aracılığıyla şifreyi çevrim dışı ortamda kullanıcılara iletiyor. Bu durum da cüzdanın üzerinde tam koruma sağlayarak hassas verilerin saldırganlara sızdırılmasını engelliyor.

Donanım Cüzdanının Çalınması veya Saldırıya Uğraması

Özel anahtarları çevrim dışı şekilde kullanmak, dışarıdan gelebilecek fiziksel saldırılar için en doğru yöntemler arasında yer alıyor. Ancak yine de yeni tehdit vektörlerine karşı dikkatli olmak gerekiyor. Bir donanım cüzdanına koyulan PIN, ilk saldırılara karşı ön güvenlik duvarı işlevi görüyor. Kullanıcıların kendi PIN’lerini belirlemesine izin veren donanım cüzdanları sekiz haneli şifreyle güven altına alınarak sadece kullanıcıların erişimine olanak sağlıyor ve şifrenin üç kere yanlış girilmesi halinde otomatik bir güvenlik duvarı oluşturuyor. Örneğin, Ledger donanım cüzdanlarında üç defa hatalı giriş denemesi yapılırsa cihaz kendi kendini sıfırlıyor. Bu da saldırganların çalınan cüzdanlara yanlış şifre girmesi halinde varlıkların erişime kapatılması anlamına geliyor.

Donanım Cüzdanına Fiziksel Saldırı

Kullanıcıların varlıklarını muhafaza ettiği donanım cüzdanı ve soğuk cüzdanlar, yanlış ellere geçerse ciddi tehditlerle karşı karşıya kalabiliyor. Güç arızası, yan kanal saldırıları ve bir donanım güvenlik modülüne saldırılması, donanım cüzdanı doğru korumaya sahip değilse savunmasız kalabiliyor. Ancak donanım cüzdanları, hassas verileri çevrim içi ve fiziksel saldırılara karşı korumak için tasarlandığından üst düzey güvenliğin gerekli olduğu kredi kartı ve pasaportlar gibi Güvenli Öge Çipi’ne sahip. Secure Element çipini kullanan Ledger donanım cüzdanları, özel anahtarları ve varlıkları koruma altına alarak elektromanyetik saldırı ve güç arızaları gibi çeşitli saldırılara karşı da koruma sağlayabiliyor.

Teknoloji Makaleleri