Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

2023 yılında en çok konuşulacak kelime ne olacak

Mixx-awards-iab-globaltechmagazineİnteraktif Reklamcılık Derneği (IAB) Yönetim Kurulu üyeleri “Yılın Kelimesi”ni belirledi. 2023 yılında sektörde en çok kullanılacağı öngörülen kelime “Yapay Zeka” olurken, “Seçim” kelimesi de ülke gündeminde en çok kullanılacak kelime olarak seçildi.

2022 yılı değerlendirildiğinde yılın kelimesi “Sürdürülebilirlik” seçilirken, ülke gündeminde en çok kullanılan kelime tüm dünyada konuşulan “Küresel Enflasyon” olarak belirlendi.

Medya ve pazarlama endüstrilerinin dijital ekonomide gelişmelerini sağlamak ve dijital reklamcılık için sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek misyonuyla çalışan IAB Yönetim Kurulu Üyeleri 2023’de nelerin önemli olacağı konusundaki görüşlerini paylaştılar.

Ekin İlyasoğlu / Logaritma Yönetici Ortak , IAB Yönetim Kurulu Üyesi

Marka güvenliği konuları 2023’ün sıcak konuları olacak çünkü küresel markalar ve ajanslar, müşterilerinin reklamlarının bağlamına göre karar verme olasılığının her zamankinden daha fazla olduğu, giderek daha karmaşık hale gelen bir siyasi ve kültürel medya ortamıyla karşı karşıya. Gördüğümüz o ki, ölçeklenebilirlik ve şeffaflık, 2023’te dijital reklamcılığın en büyük odak alanları olacak. Reklamverenler, hangi envanteri satın aldıkları, gösterimlerin nerede sunulduğu konusunda şeffaflığa sahip oldukları ve bunu birden fazla ajans ve reklam teknolojisi oyuncusuyla verimli bir şekilde yürütebildikleri küresel ölçekte bir çözüme ihtiyaç duyuyorlar. İşletmeler, ekonomik belirsizliğin ortasında reklam bütçelerini daha dikkatli incelerken, pazarlamacılar da 2023’te medya harcamalarından maksimum değeri elde etmeye çalışacak. Tüketicilerin mahremiyetine saygı gösterirken, verimlilik ve sonuçlar arasındaki dengeyi en üst düzeye çıkaran çözümler bu senenin parlayacak yıldızları gibi görünüyor. Gizliliğe uyumlu teknolojideki ilerlemeler ve tüketici ilgisine artan özenle, bu alanlar reklamverenler için giderek daha çekici hale gelecek. Kaliteli medya ile gerçek yatırım getirisi arasındaki etkileşimi anlayıp bundan yararlanabilen pazarlamacılar, ekonomik ters rüzgarları idare edecek ve hatta onları arka rüzgarlara çevirecektir.

Bu sene Türkiye için de seçim ekonomisi ile zor bir ekonomik dönem. Markaların hem harcadıkları her bir kuruşun gerçek olduğundan emin olmaları, hem de reklamlarının sahtekarlıktan uzak, güvenli ve uygun içeriklerde yayınlanmaları daha da kritik olacak. Artık boşa atacak kurşun kimsede yok.

Pınar Ercan Tursun / Ingage Dijital CEO, IAB Yönetim Kurulu Üyesi

Hızla değişen pazarlama ekosisteminde markaların pazarlama süreçlerinin dijital ikizlerinin yaratılması ve çeşitli kaynaklardan alınan online ve offline verilerin bulut ortamında toplanması sektör paydaşları olarak önceliğimiz olacak. Bu sayede, anlık veri akışından tetiklenecek simülasyonlar aracılığı ile daha efektif modellemeler yapılması sağlanacak ve iş hedeflerine doğrudan ulaşmayı sağlayacak çözüm alternatifleri çoklanacak. Bütçe planlama, medya optimizasyonu ve yatırımın karşılığını alma gibi başlıklara daha pragmatik yaklaşarak daha rasyonel kararlar almamız mümkün olacak. Bu noktada; markaların birincil taraf verilerini doğru ve eksiksiz şekilde toplayıp depolayacakları sistemleri kurmak için doğru platformlara ve/veya ekosisteme yatırım yapmaları gerekecek. Veriyi güçlendirdikçe tüketicisini ve hedef kitlesini daha iyi tanıyabilecek, marka konumlamasına uygun şekilde kişiye özel iletişimler, kampanyalar ve fırsatlar sunabilecekler. Bunu yaparken de “value exchange” tanımı hayatımıza daha fazla girecek; yani artık markaların tüketiciden talep edeceği her türlü veri detayı için tüketiciye bir katma değer sunması beklenecek.

Yeşim Öztekin / Google Sektör Lideri, IAB Yönetim Kurulu Üyesi

Önümüzdeki dönemde, dijital teknolojiler, makine öğrenmesi ve otomasyon çok daha önem kazanacak. Talebin sürekli değişiklik gösteriyor olması, tüketiciye yakın durmanın, içgörüleri ve bilgiyi doğru okumanın önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu değişkenliğe hızlı yanıt verebilmek için de otomasyon olmazsa olmaz konulardan biri.

Ayrıca önümüzdeki dönemde gizlilik kelimesini daha sık duyuyor olacağız. Bu nedenle zamanında adaptasyon, gizliliğe dayalı ölçümlemeye yönelik çözümleri benimsemek, birinci parti datanın anlamlandırılması ve bu sayede kişiselleştirilmiş çözümler ve deneyimler sunabilmek; bunu da kanallar ve platformlar arası bütünsel bir yaklaşımla yapabilmek son derece önemli olacak.

Cenk Gümüşcüoğlu / Karbonat Kurucu Ortak ve Yaratıcı Başkan, IAB Yönetim Kurulu Üyesi

Dijital platformlarla ilgili yürürlüğe girecek yeni kanunların markalar ve tüketiciler için yeni sonuçları olacak gibi görünüyor. Bu sonuçlardan zarar görmemek adına markaların dijital satış süreçlerini sürdürülebilir deneyimler sunabilmek adına yeniden tasarlamaları ve sahip oldukları dijital varlıkları revize etmeleri gerekecek.

Tüm iletişimin platform odaklı olduğu bir dünyadan marka odaklı dijital iletişim süreçlerine geçileceğini öngörüyorum. Bunun için de medyanın az sayıdaki büyük oyuncu ile domine edilen alanı çok sayıdaki küçük oyuncuya tahsis etme konusunda fiziksel ve maddi dönüşüme ihtiyacı olacaktır.

Teknoloji Makaleleri