Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto para bağışlarında nelere dikkat edilmeli

kripto-para-globaltechmagazineTürkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından toplumsal dayanışmaya katkı sağlamak amacıyla bağış kampanyaları düzenleniyor. Ayni ve nakdi yardımların yanı sıra kripto para bağışları da toplanıyor. Ancak bu bağışların hedefine ulaşması adına dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunuyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Coinoxs Kurucusu Can Azizoğlu, kripto bağışlarındaki önemli noktaları kamuoyuyla paylaştı.

Ülkemizde yaşanan yıkıcı deprem felaketinin getirdiği yaraları sarmak amacıyla yoğun çalışmalar yürütülüyor. Bu faaliyetlere kamu ve özel sektörde faaliyet yürüten kurumsal yapıların yanı sıra bireysel inisiyatifler de büyük katkı sağlıyor. Bu kapsamda başlatılan yardım kampanyalarında toplanan ayni ve nakdi desteklere kripto bağışlarının da eklendiği görülüyor. Ancak bu bağışların gerekli yerlere ulaşmasını sağlamak için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Coinoxs Kurucusu Can Azizoğlu, konuyla ilgili kritik noktalara dair değerlendirmelerde bulundu.

“Kripto bağışlarında öncelikli olarak kurumların resmi internet sitelerinin incelenmesi gerekiyor. Resmi internet sitesi bulunmayan kurumlara itibar edilmemesi yaşanması muhtemelen kayıpların önüne geçilmesini sağlayabilir. Bilgisayar üzerinden yapılan işlemlerde, kurumsal siteler taklit edilebilir. Ayrıca, casus yazılımlar aracılığıyla cüzdan adresini kopyalamak isteyen kullanıcılar, hedef adresler yerine farklı bir dolandırıcı cüzdanının adresini kopyalayabilir. Bu durum, bağışların dolandırıcı cüzdanlarına aktarılmasına neden olabilir.

Kripto bağışlarında oltalama saldırılarına dikkat edilmesi gerekiyor

Para transferlerini gerçekleştirmeden önce oltalama saldırılarına maruz kalmamak adına cüzdan adreslerinin kontrol edilmesi gerekiyor. Bu noktada, toplum tarafından tanınan, bilinirliği olan kişi ve kurumlara bağış yapılması büyük önem taşıyor. Böylesi kampanyalar suistimale açık alanlar olarak öne çıkıyor. Anonim hesaplara ve DAO gibi kimler tarafından yürütüldüğü belli olmayan merkeziyetsiz bağış platformlarına kripto para transferi yapılması da belirsizlikler sebebiyle oldukça riskli görülüyor.

Öte yandan, kripto ekosistemi tarafından toplanan bağışların belirli yükümlülükleri bulunuyor. Resmî kurumların hesaplara aldıkları paraların mali suçlar bakımından suçla ilintili olup olmadığı denetlenebildiği için kripto ekosistemindeki yapıların daha güvenilir olduğu söylenebilir.

Cüzdanların detaylı risk analizine ulaşılabilmeli

Muhtemel riskleri en aza indirmek adına güvenlik açıklarına dikkat edilmesi gerekiyor. Cüzdanların güvenliğini destekleyecek araç ve ürünlerin tercih edilmesi yürütülen bağış faaliyetlerine önemli katkılar sağlıyor.

Bu kapsamda Coinoxs tarafından geliştirilen OxsKYT ürünü, kullanıcılara cüzdan adreslerinin güvenilirliği noktasında enformasyon sağlıyor. Blockchain risk analiz aracı olan OxsKYT ile cüzdanların yanı sıra iki eş arasında yapılan kripto para transferleri de iki yönlü olarak analiz ediliyor. Böylece blockchain tabanlı cüzdanlar ile akıllı kontratlar arasında olan işlemlerin mali suçlar bakımından onchain ve offchain analizleri yapılıyor. Bu sayede kullanıcılara risk skorlaması sunularak yapılacak transferlerin daha güvenilir şekilde tamamlanmasına destek sağlanıyor.”

Teknoloji Makaleleri