Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yeni yatırımcılar için Bitcoin Boğası terimler sözlüğü

bitcoin-globaltechmagazineFED faiz artırımları, enflasyon, Terra – Luna ve FTX’in iflası, SEC kararları derken birçok krizle baş etmeye çalışan Bitcoin ve kripto para piyasası için hasret ve heyecanla beklenen o sözcüğü artık tekrar söyleyebiliyoruz: Boğa… Bitay Araştırma Departmanı, “Bitcoin Boğasına Hazırlık Sözlüğü” boğa sezonunda yatırımcıların hayatını kolaylaştıracak terimler sözlüğü hazırladı. İşte yatırımcıların hayatını kolaylaştıracak “Bitcoin Boğasına Hazırlık Sözlüğü”.

Zorlu bir 1,5 yılın ardından 16.000$ bölgesinde dip yapan ve kasım ayından bu yana bir yükseliş trendi yakalayan Bitcoin, o tarihten bu yana yaklaşık %100 yükseldi. 1 Ocak’tan bu yana eski günlerini aratmayan bir performans gösteren Bitcoin, şu ana kadar yılın en çok kazandıran yatırım aracı olmayı başardı. Mart ayında ABD’de yaşanan bankacılık krizinin ardından yükseliş hızlandı ve arada geri çekilmeler görülse de aylar sonra kritik 30.000$ seviyesi geçildi. Ayakların tekrar yere daha sağlam bastığı, yatırımcıların güçlü karlar elde etmeye tekrar başladığı bu yılda, öncü sinyallerin de alındığı yeni bir boğa sezonuna hazırlıklı girmenin özellikle kendine alternatif yatırım aracı arayan yeni kullanıcılar için bu dönemi hazırlık, araştırma ve de öğrenme olarak değerlendirmelerini Bitay Araştırma Departmanı olarak “kripto okur-yazarlığı” adına önemli buluyoruz. Bu kapsamda hazırladığımız sözlükte de özellikle yeni yatırımcıların kafasındaki soru işaretlerine cevap bulabilecekleri “Bitcoin Boğasına Hazırlık Sözlüğü”nü hazırladık.

Boğa

Boğa piyasası, piyasada yükseliş beklentisinin hâkim olduğu, fiyatların gelecekte daha iyimser bir ortamda seyredeceği beklentisinin oluştuğu ve alım yönlü işlemlerin ağırlıkta olduğu piyasa yapısını ifade etmektedir. Boğa döneminde Bitcoin’e olan talep artar, para girişi gerçekleşir ve güçlü bir yükseliş trendi oluşur.

Pump

İngilizce’de şişirmek, yükseltmek anlamına gelen Pump, boğa döneminde belki de en çok kullanılan terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Genellikle birden fazla piyasa oyuncusunun, bir kripto paranın fiyatını aynı anda toplu bir şekilde yükseltmeye çalışma girişimine pump denmektedir.

Golden Cross

Golden Cross, fiyat grafikleri üzerinde kullanılan ve hareketli ortalama ile saptanan bir yükseliş sinyalidir. Kısa vadeli hareketli ortalamanın (50 gün) uzun vadeli hareketli ortalamasını (200 gün) yukarı yönlü kesmesi ile ortaya çıkar ve bir yükseliş beklentisi oluşturur.

Fomo

Piyasaların yükseliş içerisinde olduğu boğa dönemlerinde sıklıkla yaşanan bir duygu olan Fomo, İngilizce’de Fear of Missing Out kelimelerinin baş harflerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.  Psikolojide fırsatı kaçırma korkusu olarak ifade edilen Fomo, diğer insanların deneyimlediği şeylerden eksik kalma duygusunu ifade etmektedir. Bireysel yatırımcıların,” bu coin yükselecek”, “kaçırmamam lazım”, “ben de alım yapmalıyım” düşünceleriyle, duygularına yenik düşerek alım yapması anlamına gelir.

ATH

İngilizce’de “All Time High” kalıbının baş harflerinden oluşan ATH terimi, tüm zamanların en yüksek seviyesi demektir. Bir kripto paranın piyasada işlem gördüğü süre içerisinde gördüğü en yüksek fiyatı ifade etmektedir. Boğa dönemlerinde birçok kripto parada sıklıkla ATH terimi kullanılır.

HODL

Kripto para piyasasında sıklıkla kullanılan terimlerden birisi olan HODL, “Satın al ve tut” stratejisine atıfta bulunan “hold” (tutmak) kelimesinin yanlış yazılmış hali olarak kullanılmaktadır. Zamanla bir strateji haline dönüşen HODL, daha sonra “Canın pahasına tut” (Hold On for Dear Life) ifadesinin kısaltması olarak kullanılmaya başlandı. Kripto para piyasasının sahip olduğu oynaklığın verebileceği zararlardan kaçınmak ve uzun vadede kar edileceği beklentisiyle uygulanan bu strateji boğa dönemlerinde oldukça yaygın bir biçimde kullanılır.

Balina

Balina terimi, cüzdanında büyük miktarda Bitcoin tutan ve kripto para piyasasında fiyatları hareket ettirebilme gücüne sahip bir kişi veya kurumu tanımlamak için kullanılmaktadır. Genellikle cüzdanında en az 1000 Bitcoin’e sahip olan kişiler Balina olarak adlandırılır. Balinalar büyük miktarlarda kripto paralara sahip olduğu için, büyük miktarlarda alım veya satım yaparak kripto para fiyatları üzerinde ciddi bir etki oluşturmaktadırlar.

Ralli

Ralli, en yalın tabiriyle kripto para piyasasında görülen sürekli artışı ifade eder. Bir ralli, genellikle kısa süre içerisinde bir kripto parada hızlı ve yüksek oranlarda artışın görülmesiyle gerçekleşir. Ralliler genel olarak olumlu bir haber, gelişme veya ekonomik veri sonrası meydana gelmektedir.

Long

“Uzun”, “uzun pozisyon” anlamına gelen Long terimi, bir kripto paranın fiyatının artacağı beklentisiyle yapılan ve genellikle sahip olunandan daha fazla varlık ile kaldıraçlı şekilde açılan işlemlerden oluşur. Yatırımcılar arasında “long açmak” veya “long işlem” olarak da bilinir. Yükseliş beklentisiyle gerçekleştirilen bu işlemin adının long olmasının sebebi, hem varlığın elde tutma süresinin uzun olması hem de uzun vadede kazandıracağı değere bir atıfta bulunmasıdır.

Teknoloji Makaleleri