Pazartesi, Nisan 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bitcoin yılın en yüksek seviyesinden geri döndü

kripto-para-globaltechmagazineLider kripto para birimi Bitcoin, dün 2023 yılının en yüksek seviyesi olan 31.500$’a yükselmesinin ardından küresel piyasalardan da gelen negatif dalga ve verilerin etkisiyle 29.800$’a kadar geri çekildi. Ethereum da 1.900$’ın altına geri çekildi. Kripto para piyasasının toplam değeri ise tekrar 1,2 trilyon dolar seviyesinde. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak gelişmeleri değerlendirdi.

Hafta başından bu yana satıcılı olan ve olumsuz seyreden küresel risk iştahı görünümüne karşı dirençli durmaya çalışan kripto para piyasası, özellikle ABD’de açıklanan özel sektör istihdamının bir hayli güçlü gelmesi ve Binance borsasındaki üst düzey yöneticilerin istifa etmesinin ardından değer kayıplarıyla karşılaştı.

Perşembe gününün piyasalar tarafından merakla beklenen gelişmesi olan FED’in faiz artışları devam edecek açıklamalarının ardından paylaşılacak haziran ayı istihdam verileriydi. Bilindiği üzere ABD’de her ayın ilk perşembesi özel sektör istihdam oranları ve her ayın ilk cuması tarım dışı istihdam oranları açıklanıyor. FED tutanaklarındaki şahin söylemlerin ardından küresel piyasalarda görünüm negatif iken Bitcoin pozitif ayrışarak dün 31.500$’ı gördü ancak bu seviyeden ilk aşamada ret aldı. 31.000$ sınırında seyrettiği sıralarda açıklanan ADP özel sektör istihdamı kripto para piyasasında da risk iştahının azalmasına ve bir miktar geri çekilmesine neden oldu. Gece saatlerinde ise Binance borsasının üst düzey yöneticileri, Başkan ve CEO CZ’nin DOJ soruşturmasına verdiği yanıtları sebep göstererek istifa ettiler. Bu gelişmenin ardından Bitcoin gün içi en düşük seviye olan 29.800$’ı gördü. Yeni güne 30.000$ sınırında başlayan Bitcoin ve 1.860$ civarında alıcı bulan Ethereum için hafta içinin son işlem günü olan bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi piyasanın seyri açısından önemli olacak.

Dünkü geri çekilmelere rağmen bazı altcoinler pozitif ayrıştı ve alımların geldiği görüldü. Fan tokenlerde genel bir yükseliş görülürken REQ, FIRO, CITY, PSG ve FORTH günün en çok kazandıran kripto paraları olmayı başardılar.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Yaklaşık iki haftadır yatay yükselen bir kanal içerisinde hareketlilik gösteren Bitcoin, 2023 yılı en yüksek seviyesini görmesinin ardından %5 civarında düşüş yaşayarak 29.700$ seviyelerini test etti. Bu sabah saatlerinde 30.140$ seviyelerinde hareketlilik gösteren Bitcoin, yükselen kanalın alt bandını kırarak günlük kapanış yaptı.

Negatif bir bölgede hareketlilik gösteren Bitcoin için olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında 29.530$ ve 29.350$ seviyeleri ilk destek noktaları diyebiliriz. Bu seviyelerin kırılması ve altında günlük kapanışlar yapması halinde 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 28.720$ seviyelerine kadar bir geri çekilme beraberinde gelebilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise bu sabah itibariyle test ettiği kanalın alt bandı olan 30.300$ seviyesinin tekrar direnç olarak çalışması beklenebilir. Bu seviyenin kırılması halinde bir sonraki direnç noktaları sırasıyla 30.600$, 30.985$ ve 2023 yılında test ettiği en yüksek seviye olan 31.500$ seviyeleri olabilir.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

Lider kripto para birimi Bitcoin ile aynı hareketliliği gösteren lider altcoin Ethereum, yükselen kanalın her ne kadar alt bandını kırsa da toparlanmalarla birlikte tekrar kanala dahil oldu. Bu sabah saatlerinde ise 1.855$ seviyelerinden alıcı buluyor.

Ethereum pozitif bölgede olsa da henüz tehlikenin geçtiği söylenemez. Olası aşağı yönlü bir hareketlilikte kanalın alt bandı olan 1.844$ seviyesi tekrar test edilebilir. Bu seviyenin kırılması halinde ise 1.832$ ardından da 1.780$ seviyelerinin destek olarak çalışması beklenebilir.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise tekrar 1.885$ seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapması önemli olacaktır. Ardından da kanalın orta bandı olan 1.917$ seviyesi önemli bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Teknoloji Makaleleri