Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yeni yatırım alternatifi altına endeksli stablecoin

Tether-Gold-globaltechmagazinePandemi sonrası dönemde küresel ölçekte yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda ciddi değişimlere neden oluyor. Enflasyonun yükselmesi finansal istikrarın bozulmasına neden olurken, yatırımcılar yeni yatırım alanlarına yöneliyor. Bu noktada, altına endeksli stablecoin Tether Gold, piyasalardaki yatırımcılar için önemli bir yatırım alternatif oluşturuyor.

COVID-19 dönemi, küresel para düzeninde dönüm noktası olurken, yaşananların toplumsal etkileri hâlâ anlaşılmaya çalışılıyor. En bilinen sonuçlar arasında enflasyon ve varlık fiyatlarında artış geliyor. Ancak pandemi dönemindeki para politikalarının etkisi, enflasyon başlığının ötesine geçiyor. Değişimin en belirgin olduğu yer, özellikle merkez bankaları ile altın arasındaki ilişkide görülüyor. Bu noktada Tether tarafından piyasaya sürülen altına endeksli stablecoin Tether Gold’un önemi de günden güne artıyor.

Merkez bankalarından rekor altın alımları

Merkez bankaları geçtiğimiz yılda altın alımlarında rekorlar kırarken, toplamda bin 100 tonun üzerinde metal satın alındı. Bu gelişme, merkez bankalarının küresel çapta altın varlıklarını artırdığı 12. ardışık yıl olarak tarihe geçti. Piyasadaki eğilim, enflasyondaki düşüşe rağmen mevcut küresel para düzenine yönelik endişeler nedeniyle 2023 yılında da devam etti.

Invesco tarafından yayınlanan anket verileri, merkez bankalarının tercihlerine yönelik önemli çıktılara dikkat çekiyor. Ankete göre merkez bankalarının yüzde 69’unun küresel enflasyon eğilimlerine karşı korunma stratejisi olarak altını tercih ettikleri görülüyor. Merkez bankalarının yüzde 40’ından fazlası altın varlıklarının önümüzdeki üç yıl içinde artmasını beklerken, yüzde 60’lık kısım bu oranın sabit kalmasını bekliyor. Bununla birlikte, anket yapılan merkez bankalarının hiçbiri altın varlıklarının azalmasını beklemezken, önceki üç yıllık anket merkez bankalarının yalnızca yüzde 7’lik kısmının altın varlıklarının azalacağını düşündüğünü gösteriyor. Diğer bir yandan, merkez bankalarının yüzde 96’sı, tahsislerini artırmak adına altının “güvenli liman” varlığı statüsünün altını çiziyor.

Piyasa koşulları daha volatil hâle gelebilir

Merkez bankaları artan volatilite sebebiyle gelişmekte olan piyasa para birimleriyle ilgileniyor. Para birimi volatilitesine karşı korunmak, merkez bankaları tarafından istikrarsız koşulların gerçek bir olasılık olarak değerlendirildiği anlamına geliyor. Bu durum, ilgili kurumların altını güvenli liman olarak konumlandırmalarıyla da uyum gösteriyor. Yetkililer, ABD dolarının dünya rezerv para birimi rolünü koruduğuna inanabilir, ancak güvenin belirli oranda azalması veya daha fazla jeopolitik şok yaşanmasıyla birlikte koşulların daha volatil hâle gelebileceği de öngörülebilir.

Tether Gold altını daha kolay hâle getiriyor

Altının fiziksel olarak satın alınması ve depolanması gerekmesi nedeniyle anaakım yatırımcılar için altın sahibi olmak engel teşkil edebiliyor. Evlerinde altın tutmak istemeyen birçok kişi için profesyonel bir depolama hizmeti almak pahalı ve güç olabilir. Ayrıca, altın alımı esnasında ortalama bir yatırımcının gerçek altın ile altın kaplamalı başka bir madde arasındaki farkı ayırt etmesi ciddi sorun oluşturuyor. Tether Gold’a, blok zincirinin sağladığı avantajlarla kolayca erişilebiliyor ve altın alım talepleri doğrulanabilir biçimde gerçekleştirilebiliyor.

Uyumlu bir cüzdan kullanılarak kolaylıkla taşınabilen Tether Gold, hem 0.000001 troy ons altına kadar bölünebiliyor hem de Bitfinex, OKX, Huobi gibi önde gelen borsalarda alınıp satılabiliyor. Bununla birlikte, yatırımcılar sahip oldukları Tether Gold varlıklarını herhangi bir İsviçre adresine fiziksel altın olarak dönüştürülebiliyor veya şahsi olarak kasadan alabiliyor. Böylelikle, ücretsiz depolama kolaylığı sağlanan Tether Gold, Tether Gold web sitesi üzerinden 7/24 doğrulanabiliyor ve izlenebiliyor.

Küresel para koşulları değişirken, merkez bankaları ve kurumsal yatırımcıların da altın gibi güvenilir fiziki emtialara yönelik ilgisi giderek artıyor.

Teknoloji Makaleleri