Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Bitcoin yön arayışını sürdürmeye devam ediyor

bitcoin-globaltechmagazineTemmuz ayının ortasından itibaren fiyatlama açısından durgun bir dönem geçiren kripto para piyasası bu hafta ABD’den gelecek enflasyon rakamını bekliyor. Gelecek rakam, piyasanın rotasını çizebilir. Bitcoin’e bakacak olursak, durgun geçen haftanın ardından lider kripto para birimi haftaya 29.000$ sınırından başladı. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak haftanın ilk gününde kripto para piyasasını değerlendirdi.

Kripto para piyasası son derece sakin ve dar bant aralığında geçirdiği cuma günü ve hafta sonunun ardından yeni haftaya Bitcoin öncülüğünde 29.000$ sınırından başladı. Geçtiğimiz hafta perşembe ve cuma günlerinde ABD istihdam verilerinin karmaşık bir şekilde gelmesi sonucu kararsız bir fiyatlama görmüştük. Bu hafta ise perşembe günü ABD’de tüketici enflasyonu, cuma günü ise üretici enflasyonu açıklanacak. Temmuz ayı başında yıllık %4 düzeyinden 1 puan düşüşle %3’e gerileyen enflasyonun bu ay yıllık %3,3 olarak açıklanması bekleniyor. Üretici enflasyonunda ise yıllık %0,7 artış bekleniyor.

Olumlu baz etkisinin yavaş yavaş ortadan kalkması ile özellikle çekirdek enflasyonda katılık ve inatçılık baş gösterebilir. Bu sebeple FED önümüzdeki dönemde de sıkı duruşunu sürdürecektir. Enflasyon verisinin beklenenden yüksek gelmesi ise piyasaların üzerinde baskı yaratma ihtimali de yüksek. Beklenenden düşük gelmesi halinde ise piyasalara son günlerde hakim olan durgunluğa pozitif katkı sağlar.

Ek olarak Bitcoin dominasyonunun yüksek kalmasıyla altcoinlerdeki olumsuz seyir nispeten devam ediyor. Lider altcoin Ethereum 1.830$ düzeyinde alıcı bulurken altcoinlerde görece yatay-negatif seyir var. Ripple 0,61$, Litecoin 82$, Dogecoin ise 0,074$ düzeylerinde fiyatlanıyor.

Öte yandan özellikle temmuz ayı ortasından itibaren fiyatlama açısından durgun dönemler geçiren kripto para piyasasında türev borsalarındaki Bitcoin rezervinde artış sürüyor. Son iki hafta içerisinde türev borsalardaki nakit miktarı 30 milyon dolar artış gösterdi. Bu veri bize oldukça düşük hacimli ve düşük volatiliteli zamanlardan geçen kripto para piyasasında alım için fırsat kollayan ve nakit biriktiren bir piyasa görünümü sunuyor. Bu hafta ABD’de açıklanacak olan TÜFE ve ÜFE verileri sonrası hareketlenme olabilir. Bununla birlikte geçtiğimiz haftanın en çok kazandıran altcoinleri ise %235 ile açık ara YGG olurken, onu çift haneli kazançlarla BNT, AKRO, API3 ve LPT takip etti. YGG’deki yüksek artışın sebebi ise Binance’in YGG vadeli işlemlerini başlatacağını duyurması oldu.

Yurt içinde ise Türkiye’nin en büyük özel bankalarından Garanti BBVA’nın kripto cüzdan ve transfer hizmeti başlatması sektör tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Şu anda platformda kripto alım-satımı gerçekleştirilmese de ilerleyen dönemde bu özelliğin ekleneceği de yapılan açıklamada belirtildi.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Bitcoin, hafta sonu yatay hareketliliğine devam ederken volatilitesi tarihi düşüş seviyelerde yer aldı. Bu sabah saatlerinde 29.100$ seviyelerinden alıcı bulan Bitcoin, yön arayışını sürdürüyor.

Gelen verilerden bile oldukça az etkilenen Bitcoin için olası aşağı yönlü bir harekette ilk olarak 28.780$ seviyesinin destek olarak çalışması beklenebilir. Bu seviyenin çalışmaması halinde daha önce 3 kez destek olarak çalışan majör yükselen trend seviyesi olan 28.375$ karşılanabilir. Daha önce 3 kez bu yükselen majör trendi test etmesinin ardından Bitcoin’de %30 seviyelerinde yükselişler beraberinde gelmişti.

Olası yukarı yönlü bir harekette ise düşen kanalın orta bandı olan 29.300$ seviyesi ilk direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin kırılması ve üzerinde günlük kapanışlar yapması halinde sırasıyla 29.500$ ve 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 29.743$ seviyelerine kadar bir yükseliş gözlemlenebilir.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

Bitcoin ile aynı hareketliliği gösteren Ethereum yeni güne yeşil mum ile başlayarak 1.835$ seviyelerinden alıcı buluyor.

Bitcoin’e nazaran daha pozitif gözüken Ethereum için olası yukarı yönlü bir harekette 1.844$ seviyesinin üzerinde günlük kapanışlar yapması önemli olacaktır. Ardından 1.857$ ara direnç sonrası 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.874$ seviyelerine kadar bir yükselişi beraberinde getirebilir.

Olası aşağı yönlü bir harekette ise 1.825$ destek seviyesine tutunamaması halinde yükselen majör trend seviyesi olan 1.800$ test edilebilir. Ardından 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 1.785$ bir sonraki destek seviyesi olarak karşılanabilir.

Teknoloji Makaleleri