Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto para piyasasında FOMC sonrası düşüş

kripto-para-globaltechmagazineTemmuz ayı FED tutanaklarındaki şahin görünüm, ABD borsalarının günü ekside kapamasına neden olurken kripto piyasasında da düşüşü beraberinde getirdi. Bitcoin %3 civarında düşüşle 28.340$ seviyelerini test ederken, Ethereum da 1.780$ seviyelerine kadar düştü. Yeni güne 28.700$ seviyelerinde başlayan Bitcoin, kritik destek seviyesinin altında hareketlilik gösteriyor. Bitay Araştırma Departmanı Analisti Betül Yavuz, kripto paraların son 24 saatini değerlendirdi.

Fed toplantı tutanaklarında, komite işgücü piyasasının güçlü duruşuna devam ettiğini, bankacılık sisteminin sağlam ve dirençli olduğunu ve daha sıkı kredi koşullarının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerinde baskı yaratmasını beklediklerini yönünde başlıklar öne çıkıyor. Komite, enflasyonun hala çok yüksek olduğunu ve ilerleyen dönemde faiz kararlarında verilerin etkili olacağını belirtirken, birçok katılımcının enflasyon risklerinin daha fazla faiz artışı gerektirebileceği görüşünde olması dikkat çekti. Öte yandan bazı üyelerin sıradaki toplantıda faizinin sabit bırakılmasını savundukları görüldü. Beklentilere kıyasla şahin bir görünüm sunan Fed tutanakları piyasalarda satış baskısı yarattı. ABD borsalarının günü ekside kapatmasına neden olurken, kripto piyasasındaki yatay seyri de negatife çevirdi.  Gelen bu veri akışı ardından piyasalar, Eylül ayı Fed toplantısında faiz oranının sabit kalma olasılığını bu sabah saatlerinde %86 oranında bekliyor.

Kripto özelinde dün gelişmelere bakacak olursak, geçtiğimiz ay XRP-SEC davasının XRP lehine sonuçlanmasının ardından SEC karara itiraz etmişti. Gece gelen haber akışında ise Ripple Labs, SEC’in itirazına karşı çıktı. Görünen o ki temyiz süreçlerinin sonuçlanması bir süre daha XRP üzerindeki baskıyı devam ettirecek gibi. XRP ise geçtiğimiz ay karar sonucu %73’lük artışından geriye %30’luk düşüşle negatif fiyatlanmaya devam ediyor.

Kripto piyasasının toplam değeri ise dün yaşanan düşüşle birlikte 1,10 trilyon dolar seviyelerinde hareketlilik gösteriyor. Yeni günde Bitcoin, Ethereum ve diğer altcoinlerde negatif bir seyir hakimken, son 24 saatte altcoinler arasında ayrışan AUCTION %12’lik yükselişle en çok kazandıran kripto varlık olarak yerini aldı.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Lider kripto para birimi Bitcoin haftanın en önemli günü olan çarşamba günü akşam saatlerinde sert satışlarla karşılaştı ve son 2 ayın en düşük seviyesi olan 28.300$’ı test etti. Bu bölgeden ilk etapta tepki alsa da kısa vadeli görünüm olumsuz olmayı sürdürüyor. Dün akşam Türkiye saati ile 21.00’da yayımlanan FED tutanaklarının beklenenden şahin ve sert gelmesi ile Bitcoin %3’e varan satışlarla karşılaştı.

28.300$ desteğine ilk etapta tutunan Bitcoin şu sıralar 28.600$ civarında fiyatlanıyor. 28.700$’ın üzerine çıkması kısa vadede önemli olabilir. Ancak 29.000$ desteğinin sert şekilde kaybedilmesi alım yönlü emirlerin güçsüz olduğunu gösteriyor. Uzun zamanlı yükselen trendin (sarı çizgi) de aşağısına gelen Bitcoin için sırayla 28.300$ ve 28.000$ ilk destek seviyeleri olurken 29.000$ şu anda direnç noktasına dönüşmüş vaziyette.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

Ethereum, dün lider kripto para birimi Bitcoin’e gelen satışların ardından 1.825$ desteğini kaybetti ve oluşturduğu düşen kanalın alt bandı olan 1.780$’a kadar geri çekildi. Sabah saatlerinde kısa vadede oldukça kritik bir bölge olan 1.800$ psikolojik desteği üzerinde fiyatlanan Ethereum aynı zamanda 200 günlük hareketli ortalamanın hemen üzerinde yer alıyor. Daha önce de mart ve haziran aylarında 200 günlük hareketli ortalamasına çekilen Ethereum bu bölgelerden tepki almayı başarmıştı.

Tekrar bu bölgeden tepki alma ihtimali yüksek olsa da hem makro hem de kripto para piyasasını ilgilendiren haber akışları son dönemde pek parlak değil. Bu gelişmelerle 1.780$ ve 1.750$ kısa vadede destek seviyesi olurken bu bölgeyi koruması halinde tekrar 1.825$ ve 1.860$ Ethereum için direnç noktası haline gelebilir.

Teknoloji Makaleleri