Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kripto para piyasası yoğun bir gece geçirdi

kripto-para-globaltechmagazineKripto para piyasası yoğun gündemli ve şiddetli satışların yaşandığı bir gece geçirdi. Son dönemde yatay negatif seyir içerisinde bulunan ve hacimlerin bir hayli düştüğünü gördüğümüz kripto para piyasası iki haftadır destek seviyelerini kaybetme eğiliminde fiyatlanıyordu. Dün 28.000$ ile iki ayın en düşük seviyesini test eden Bitcoin, akşam saatlerinde SEC’in Ripple davası için yaptığı itirazın kabul edilmesinin ardından gece geç saatlerde Çinli emlak şirketi Evergrande’nin de iflas başvurusunda bulunması sonrası oldukça sert satışlarla karşı karşıya kaldı.”  Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak, oldukça hareketli bir gece geçiren kripto paralardaki gelişmeleri değerlendirdi.

Birçok borsada kripto para fiyatları arasında ayrışma gerçekleşti. Dünyanın en büyük borsası olan Binance’de Bitcoin fiyatı 25.300$’a kadar gerilerken OKX borsasında 24.100$ görüldü. Aynı ayrışma Ripple fiyatında da yaşandı. Bir ay önce 0,93$’a kadar yükselen Ripple dün 0,4$’ı gördü. Saat gece 03.00 sularında gerçekleşen sert geri çekilmenin hem hacimlerin düşük olduğu bir sırada hem de alım yönlü emirlerin zayıf seyrettiği bir saatte gerçekleşmesi de dikkat çekti.

Ek olarak birçok borsanın likidasyon motorlarında aksaklıklar yaşandı ve fiyat düzeyinde sapmalar gerçekleşti. Birçok borsa arasında fiyat dengesizlikleri oluştu. Oluşan gap’ler (boşluklar) sebebiyle piyasanın kendini bir noktada dengeleme isteği muhtemelen artacaktır ancak oluşan bu dengesizlik kısa vadede piyasanın aşağı yönlü bir hareketi devam ettirme ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Geçmişte gördüğümüz sert düşüşlerin ardından genellikle ilk etapta bir miktar dengelenme arayışına giren Bitcoin sert bir tepki yükselişi alamadığı durumda bir süre bir aralıkta fiyatlanmasının ardından bir kez daha sert düşüşlerle karşı karşıya kalabiliyor. Bu açıdan yatırımcıların dikkatli olmasında fayda var.

Bununla birlikte birçok altcoin çift haneli düşüşler yaşadı, SRM, YGG, CFX ve XRP günün en çok düşen kripto paraları olurken PYR, DAO, ARKM ve INJ zorlu bir günde yatırımcılarına getiri sağlamayı başaran altcoinler olarak öne çıktılar.

Bitcoin (BTC) Teknik Analiz

Lider kripto para birimi Bitcoin dün yaşanan sert düşüşle son 2 ayın en düşük seviyesini gördü. %12 civarında geri çekilme ile 25.160$ seviyelerini test eden Bitcoin yeni güne 26.500$ seviyelerinde başladı.

Gece saatlerinde, yargıcın Ripple-SEC davasında SEC’in itirazını kabul etmesi, SpaceX’in Bitcoin’leri satması ve Çin emlak devi Evergrande’nin iflas başvurusu yapmasıyla olumsuz haber akışı hızlı geldi. Birçok önemli destek seviyesini kıran Bitcoin 25.000$ üzerine tutunabildi.

200 günlük hareketli ortalamanın da altında fiyatlanan Bitcoin’in bir süre bu sert hareket ardından akümüle olması beklenebilir. Olası aşağı yönlü hareketliliğin devamında ilk olarak 26.300$ ardından da 25.200$ seviyelerini tekrar test edilebilir. Olası yukarı yönlü bir harekette ise 26.760$ ilk direnç seviyesi olurken ardından 200 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 27.280$ bir sonraki direnç seviyesi olarak karşılanabilir.

Ethereum (ETH) Teknik Analiz

Ethereum’da, dün lider kripto para birimi Bitcoin’e gelen satışlarınla beraber %14 düşüşler karşılandı. Yaşanan bu düşüş ile birlikte Etheruem en son 5 ay önce görülen 1.550$ seviyelerini test etti. Yeni güne 1.690$ seviyelerinde başlayan Ethereum’da, SEC’in Ether vadeli işlem ETF’lerine onay vermeye hazırlandığı haber akışı düşüşe engel olamadı.

Bitcoin gibi 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altında fiyatlanan Ethereum için olası yukarı yönlü bir harekette ana direnç 1.715$ seviyesi olurken ara direnç seviyesi olarak 1.750$ karşılanabilir.

Olası aşağı yönlü bir harekette 1.680$ ilk destek seviyesi iken bu seviyeye tutunamaması halinde 1.632$ ardından da 1.610$ seviyelerine kadar bir geri çekilme beraberinde gelebilir.

Teknoloji Makaleleri