Pazartesi, Nisan 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yatırımcıları yüksek volatiliteli günler bekliyor

kripto-para-globaltechmagazineKripto para piyasaları, bir süredir dalgalı seyrini sürdürmeye devam ediyor. Son günlerde Bitcoin’de yaşanan sert düşüş, belirli endişelere neden oluyor. Dijital token alım satım platformu Bitfinex tarafından bu hafta yayımlanan Alpha Raporu, kripto para piyasalarına ilişkin son gelişmelere dair önemli detayları ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz hafta Bitcoin fiyatının psikolojik destek olan 25 bin dolar seviyesinin altına düşmesi piyasalarda türbülans etkisine neden oldu. Yaşanan son düşüşle birlikte vadeli işlemlerde 1 milyar dolar gibi önemli bir miktarda likidasyon gerçekleşti.

Fiyatlarda aniden görülen ciddi değişimin hemen öncesinde, Bitcoin şimdiye kadar pek fazla görülmemiş düşük volatilite düzeyleri gösterirken, oldukça sakin bir dönemden geçmişti. Aslında vadeli işlemlerdeki açığa satışların hızla artması, yatırımcılara yaşanacak çalkantılı sürecin ilk sinyallerini vermişti. Öyle ki, açığa satışlarda söz konusu olan miktar 3 milyar doları bulmuştu.

Tarihsel volatilite seviyeleri dalgalanmalara neden oluyor

Temmuz ayı için Fed tutanaklarının yayınlanmasıyla yüksek faiz oranlarının devam edeceğine yönelik endişelerin artması, Çin’in en büyük gayrimenkul ve inşaat şirketlerinden Evergrande’nin iflası ve SpaceX’in Bitcoin sattığına yönelik raporların ortaya çıkması bu gelişmelerde etkili oldu. Mevcuttaki endişeler, çok yüksek kaldıraçlı işlem imkânı sunan piyasayla birleşince bir dizi olumsuz gelişmeye neden oldu. Bu noktada, tarihsel volatilite seviyeleri dalgalanmalara yol açarken, aynı zamanda piyasaların geleceğini öngören ve kristal küresi sayılan zımni volatilite seviyelerindeki hızlı artış da oldukça dikkat çekti.

Yaşanan çalkantılı sürecin ardından, Bitcoin opsiyonlarında açığa satışlara yönelik artan bir eğilim ortaya çıktı. Böylesi bir konjonktürde, piyasanın daha derin bir kaosa sürüklenmesi durumunda potansiyel riskleri düşürmek adına hedging’e başvurmak, volatiliteden etkilenmeme konusunda akıllı bir yaklaşım olarak görünüyor. Şimdi, piyasalar Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hol’’da ekonomik görünüme ilişkin yapacağı konuşmayı merakla bekliyor.

Kripto para piyasalarındaki son gelişmeler

Londra merkezli Jacobi Varlık Yönetimi, Euronext Amsterdam’da Avrupa’nın ilk spot Bitcoin ETF’sini başlatarak, bu alanda benzer girişimlerin yasal engellerle karşılaştığı ABD’nin önüne geçmiş oldu. Diğer bir yandan, dünyanın öteki ucundaki CME Group, kripto paraların Asya Pasifik’te giderek itibar kazandığını kabul ediyor. Nitekim, CF Benchmarks ile güçlerini birleştiren CME Group, bölgeye özel olarak, hareketli işlem saatlerine uyarlanan Bitcoin ve Ether referans oranlarını piyasaya sürüyor.

Bununla birlikte, Ripple Labs, SEC’in süregelen dava konusunda kararı, hiç zaman kaybetmeden temyize götürme talebine sert şekilde karşı çıkıyor. Bu kapsamda, Ripple, SEC’in temyiz başvurusunun hem erken hem de temelsiz olduğunu ileri sürüyor.

Teknoloji Makaleleri