Pazar, Nisan 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Yeni günde kripto para piyasasında neler oluyor

kripto-para-globaltechmagazineSon üç haftada %10’u aşan yükseliş gerçekleştiren ve geçtiğimiz hafta sonunda da 28.500$’a kadar yükselen Bitcoin, küresel piyasaların etkisiyle iki gündür satışlarla karşılaşıyor. Ancak dün 27.400$ desteğine tutunan ve yeni güne de bu düzeylerde başlayan Bitcoin, küresel piyasalarla karşılaştırıldığında önemli ölçüde güçlü bir seyirde hareketini sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ve hafta sonlarında gerçekleşen yükselişlerin de öncüsü olan Ethereum ise 1.650$ civarında alıcı buluyor. Bitcoin dominasyonunun 50 eşik değerinin üzerindeki seyrini sürdürmesi ise altcoinleri bir miktar baskı altına alıyor. Altcoinleri baz alan Total2 endeksinin son üç gündeki performansı ise %4’lük bir kayba işaret etti. Yeni günde kripto para piyasasındaki gelişmeleri Bitay Araştırma Departmanı Analisti Alper Samet Yorak değerlendirdi.

Dün ve bugün piyasaların gündemindeki en önemli konu art arda son yılların rekorunu kıran ABD tahvil faizlerindeki yükseliş hareketiydi. Devletlerin borç senedi anlamına gelen tahvil faizlerinin, ekonomideki yavaşlama ve parasal sıkılaşmanın etkileriyle birlikte %5’lerin üzeri yükselmesi piyasadaki panik havasını artırdı. Ek olarak ABD’de JOLTS İş İmkanları endeksinin beklentilerden farklı olarak iki yılın zirvesini görmesi FED’in kasım ayındaki 25 baz puanlık faiz artırımına gitme ihtimalini güçlendirdi. Veri sonrası vadeli piyasalarda 25 puanlık bir artışın daha fiyatlara girmesi ve olası bir indirim tarihinin daha da ertelenmesi doları güçlendirirken, hisse senedi endeksleri ve kripto para piyasaları üzerinde baskı oluşmasına neden oluyor. Yakın zamanda herhangi bir açıklama veya veri gelmez ise piyasalarda yaşanan tahvil paniğinin artma ihtimali yüksek.

Ek olarak geçtiğimiz sene kasım ayında kripto para piyasası üzerinde ciddi oynaklıklar yaratan ve fiyatlama davranışlarını bozan; FTX borsasının iflas etmesine sebep olan SBF (Sam Bankman-Fried) bugün hakim karşısına çıkacak. Davadan çıkacak sonuçların piyasayı etkilemesi beklenmiyor ancak yeni FTX yönetiminin kaynak bularak müşteri bakiyelerinin iadesine başlamasıyla ilgili haberlerin devamı piyasada pozitif karşılanabilir.

Raydium (RAY)

Ray dünkü %7 artışının ardından yeni güne %11 artışla devam ediyor. Bu artışla birlikte 200 günlük hareketli ortalamanın üzerinde anlık olarak 0.2110$ seviyelerinden alıcı buluyor. 0.2090$ üzerinde kalıcılık sağlaması halinde direnç olarak 0.2152$ ve 0.2284$ seviyeleri karşılanabilir. Olası aşağı yönlü harekette ise 0.2019$ ve 0.1855$ seviyeleri ise destek konumunda.

Avalanche (AVAX)

Majör kripto paralar arasında olan Avax, 2023 yılının başından beri düşen kanal içerisindeki hareketine devam ediyor. Geçtiğimiz gün kanalın orta bandını yukarı yönlü kıran Avax anlık olarak 9.55$ seviyelerinden alıcı buluyor. Avax için olumlu görünümün devam etmesi halinde 9.78$ ve 10.36$ seviyeleri direnç olarak karşılanabilir. Olası aşağı yönlü bir harekette ise 50 günlük hareketli ortalama seviyesi olan 9.43$ destek olarak çalışabilir. Ardından kanalın orta bandına denk gelen 9.11$ bir sonraki kritik destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji Makaleleri