Salı, Nisan 30, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kış sezonuyla gelen siber suç salgını

fortinet-globaltechmagazineİnsanlar yeni yılda sevdikleriyle vakit geçirmek ve onlara hediyeler almak için hazırlanırken, siber suçlular ise yeni yıl alışverişleri esnasında konuda en dikkatli bireyleri bile dolandırmak için hazırlanıyor. Yeni yıl alışverişlerinin pandemi öncesi seviyelere dönmesinin beklendiği bu süreç, kötü niyetli internet kullanıcıları için büyük bir fırsat anlamına geliyor.

İndirimler ve sezona özel alışveriş fırsatları bütün tüketiciler için cezbedici, fakat genç tüketicilerin internet alışverişlerinden ek bir beklentisi de var: hızlı kargo. 1996 ve 2010 senesi arasında doğan Z jenerasyonu, aynı veya sonraki gün teslimat için daha yüksek kargo ücreti ödemeye meyilli.

Siber suç dünyasında ise hızlı kargonun tercih edilmesi göz ardı edilmiyor. Çoğunluğu telefon mesajları üzerinden oltalama girişimleri olan bu siber dolandırıcılık türü, kargo sürecinde bir aksama olduğunu belirtiyor ve kullanıcılardan mesajdaki bağlantı içerisinde kimliklerini, adreslerini ve diğer kişisel bilgilerini teyit etmesini istiyor. Kötü amaçlı linke tıklandığında, kötü niyetli kullanıcılar açıkça paylaşılan bilgileri çalmanın yanı sıra telefonun önbelleğini okuyarak kullanıcı adı, şifre, sıkça kullanılan uygulamalar ve sayfalar gibi daha geniş bir bilgi dağarcığına da rahatlıkla erişebiliyor.

Tatil sezonunda çokça yaygınlaşan ve dikkat gerektiren siber suç planları

Her sene olduğu gibi bu yıl da siber suç dünyası çeşitli dolandırıcılık girişimleriyle müşterileri kandırma çabalarını sürdürecek. Müşteriler fırsatlardan ve indirimlerden hızlıca yararlanmak için kendini hazır tutarken siber suçluların bu akımdan faydalanmak istemesi ve eski taktiklerini yeniden kullanması çok doğal.

  • Sahte web siteleri: Tatil sezonu esnasında her sene cezbedici fiyatlarla tüketicilerin ilgisini çekmeyi hedefleyen sahte alışveriş siteleri ortaya çıkıyor. Siber suçlular aynı zamanda “typosquatting” adı verilen, web sitesinin adını yazarken gerçekleşen yazım hataları üzerinden insanları kandırmayı hedefleyen bir taktik izleyebilir. Özellikle daha önce kullanmadığınız bir siteden çevrimiçi alışveriş yapmadan önce siteyi araştırarak meşru olduğundan emin olmakta fayda var.
  • Web tabanlı kötü amaçlı yazılımlar: Siber suçlular, güvenilir sitelere sıkça sahte reklam veya link yerleştiriyor. Bunlar genellikle bedava veya büyük indirimde ürünleri kullanıcılara göstererek onları gerçek web sitelerinden sahte sitelere yönlendirmeyi hedefliyor. Tatil sezonları esnasında bu tip kötü amaçlı yazılımların sıklığında bir artış gözlemliyoruz.
  • Sosyal medya dolandırıcılığı: Siber suçlular, aynı sahte reklam taktiğini sosyal medya üzerinde de işliyor. Bunun yanı sıra, sahte kupon, bedava ürün, yarışma dolandırıcılığı gibi taktikleri de sosyal medya üzerinden izliyorlar.

Tatil sezonunda kendinizi korumanız için 5 öneri

Siber suçlular tatil alışverişi telaşından yararlanmak için çok çalışıyor olsa da, yılın bu yoğun döneminde kendinizi ve verilerinizi korumanın birçok kolay yolu vardır:

  • Yama ve güncellemeler: Cihaz, tarayıcı, yazılım ve uygulamalarınızın en son güncellemelere sahip olduğundan emin olun.
  • Doğru web sitesini kullandığınızdan emin olun: Popüler alışveriş sitelerini taklit etmek, siber suçluların sıkça kullandığı bir yöntem. Bu nedenle “sepete ekle” düğmesine basmadan önce biraz denetim yapmak çok önemlidir. Öncelikle sitenin tasarımına bakın. Çok sayıda reklam veya kırık bağlantı var mı? Metin dilbilgisi açısından doğru mu? Bu soruları sormak, girdiğiniz sitenin gerçek olup olmadığını hızlıca belirlemenize yardımcı olabilir.
  • Şifrelerinizi güncelleyin ve ayrı tutun: Her hesabınız için ayrı bir kullanıcı adı ve şifre tutmaya özen gösterin. Şifre yöneticilerinden faydalanarak farklı giriş bilgilerini güvenli bir şekilde saklayabilir ve onlara kolayca erişebilirsiniz.
  • Banka değil, kredi kartı tercih edin: Birçok kredi kartı dolandırıcılık koruması sunuyor ve diğer varlıkları dondurmadan kolayca kapatılabiliyor. Kredi kartı sağlayıcınızdan hesabınızla ilişkili şüpheli faaliyetler hakkında uyarılar almayı tercih ettiğinizden de emin olun.
  • Bir fırsat inanılmaz iyi gözüküyorsa, muhtemelen gerçek değildir: Çevrimiçi mal ve hizmetler için çarpıcı fırsatlar bulmak mümkün olsa da, alışılmadık derecede düşük fiyatlarla birçok popüler ürünün bir araya gelmesi genellikle şüphe sebebidir.

Tüketiciler alışveriş listelerini hazırlayıp tekrar tekrar gözden geçirirken, siber suçluların da aynı şeyi yaptığını unutmamak gerekir. Yaygın saldırı taktiklerinin farkında olmak ve bunları açıkta nasıl tespit edeceğinizi bilmek, bu sezon dolandırıcılıklara karşı korunmanıza yardımcı olabilir.

Teknoloji Makaleleri