Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Tüm banka ve kredi kartı limitleri tek kartta birleşiyor

mars-globaltechmagazineEkonomik zorluklar karşısında, vergi ve komisyon artışlarına rağmen gündelik ihtiyaçların karşılanmasında kredi kartının önemi giderek artmaya devam ediyor. Bu noktada geçtiğimiz yıllarda düzenleme getirilen gelire göre kredi kartı limitlerinin yükseltilmesi konusu ise kullanıcıları zora sokabiliyor. Yenilikçi bir finans deneyimi olarak karşımıza çıkan neobankların Türkiye’deki temsilcisi MARS, uygulamaya tanımlanan tüm kredi ve banka kartlarının limitlerinin tek kartta birleştirilmesine imkân veriyor. Bu sayede de alım gücü düşenlere destek oluyor.

Tüketicilerin alım gücünü kolaylaştıran ve nakitsiz alışveriş imkânı sağlayan kredi kartlarının kullanım miktarı giderek artıyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2022 sonu itibarıyla Türkiye’de 99 milyondan fazla olan kredi kartı sayısı, bu yılın ekim sonu itibarıyla 114 milyona yaklaştı.

Araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 45’i borçlu ve kişi başına ortalama kredi borcunun ise 54 bin olduğu görülüyor. Bireysel kredi kartı borçlarında da yeni zirveye ulaşıldığı görülüyor. Bu yıl 24 Kasım’a kadar olan dönemde yaklaşık yüzde 134 oranında net 597 milyar lira artan bireysel kredi kartı borçları, 1 trilyon 43 milyar lira ile rekor düzeye ulaşmış durumda.

İhtiyaçlarını kredi kartlarıyla karşılamaya çalışan kullanıcılar, bankaların kredi kartı limit politikaları nedeniyle zorluk çekiyor. Yasal düzenlemelere göre, kredi kartı limitleri kart sahibinin aylık net gelirinin belli bir katını geçemiyor. Öte yandan yurt dışı seyahat ve konaklama harcamaları gibi bazı harcamalara taksitli ödemenin kaldırılması da hayat standartlarını sınırlandıran bir diğer zorluk olarak karşımıza çıkıyor.

Farklı kartların limitlerini birleştiren tek uygulama

Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında kullanıcılar farklı çözüm yolları arıyor. Bu noktada yeni nesil bankacılık sistemi neobankların Türkiye’deki temsilcisi MARS, kullanıcılara tek uygulama ve tek kartta tüm bankalardaki kart ve limitleri birleştirebilme imkanını sunuyor. Ayrıca MARS sadece bununla da kalmıyor. Tüm kredi kartlarının hesap kesim tarihini algoritması sayesinde öğrenen MARS IQ, hangi kartı ne zaman kullanacağına karar verip alışverişiniz için o kartı seçip kullanıyor. Bu sayede kullanıcılar kredi kartlarının hesap kesim tarihleri arasında seçim yapmak durumunda kalmıyor.

MARS’ın Kurucu Ortağı Emrah Kaya, “MARS ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiriyoruz. MARS IQ algoritması sayesinde kullanıcılar bütün kartlarını MARS’ta birleştirebiliyor. Özellikle yüklü alışverişlerde kart bakiyelerini takip etme, karta para aktarma gibi zaman kaybettiren süreçleri MARS IQ onlar için yönetiyor. Yine Türkiye’de ilk kez sadece MARS’ı kullanarak kendi banka hesapları arasında transfer yapma ve diledikleri banka hesabını seçip tüm ATM’lerden ücretsiz para çekme fonksiyonlarını hayata geçirdik. Bütün finansal işlemlerini kapsayacak bir deneyim sunmak için harcama bölme, kart önceliklendirme ve otomatik para yatırma özelliklerini de kullanıcılarımıza temin ettik. Titanium Metal kart ile benzersiz bir üyelik programı sunuyoruz. Bankalardaki ön koşullar ve gereklilikler olmadan birçok ayrıcalığın ve yüzde 20’ye varan kazançların olduğu bir evren tasarladık. Yani dünyada olmaz denilen her şeyi MARS’ta olur dedirtmek için çalışıyoruz” diyor.

Teknoloji Makaleleri