Cumartesi, Nisan 27, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Özel 5G ağları üretimin geleceğini şekillendiriyor

panasonic-connect-globaltechmagazineİmalat sektörü, operasyonlarını yapılandırmak ve otomatikleştirmek, üretim hatlarının esnekliğini artırmak, küresel pazarda rekabetçi kalabilmek için verim artırmak gibi birçok güncel zorlukla karşı karşıya. Sahada yazılım, donanım, uzmanlar ve birimler arasında kesintisiz iletişimi sağlayan özel 5G ağları, yeni dünyanın ihtiyaçları karşısında çözüm sağlanmasına destek oluyor.

İmalat sektörü, hızla dönüşen dünyada birçok zorluk ile karşılaşıyor

Üreticiler, küresel dengelerin hassas olduğu bir dönemde hizmet sunarken büyüme ve sürdürülebilirlik nezdinde birçok sorun ile karşılaşıyor. Kalifiye eleman eksikliği; tedarik zincirinde kaynak darboğazları, küresel lojistik gecikmeleri, maliyet baskıları ve siber saldırılarda artış dahil olmak üzere uzun vadeli sorunların yaşanmaya devam ediyor olması; sürdürülebilir üretim ve hizmet anlayışı kapsamında yapılan yatırımlar esnasında kâr dengesini sağlayabilmek bu zorlukların yalnızca birkaçını oluşturuyor.

Fakat sektör birçok sorunla baş ediyor olsa da beklentileri karşılamaya ve daha iyisi için farklı alanlarda yatırım yapmaya devam ediyor. Teknoloji, birçok sektörde rekabet gücünü korumanın önemli bir parçasıyken imalat sektöründe olmazsa olmaz hale geliyor. Fiziki koşullarla kısıtlanan imalat sektörü, verim kazanmak ve rekabet gücünü korumak için yeni teknolojileri ve dijital dönüşümü benimsiyor. Dördüncü Sanayi Devrimi ilkelerini benimseyen kuruluşlar, yenilikçi teknolojilere yatırım yaparak verim ve ürün kalitesinde artış, maliyetlerde düşüş ve operasyon yönetiminde kolaylık sağlıyor.

İmalat sektörü, 5G ağlarına yoğun ilgi gösteriyor

ABI Research’ün araştırması, 2030 yılına kadar imalat sektörünün 49 milyon özel 5G ağını dahilinde bulunduracağını öngörüyor. Buna ek olarak, analist firması Omdia’nın Özel LTE ve 5G Ağlarına ilişkin 2023 raporu, imalat sektöründe özel 5G ağlarına yoğun bir talep olduğunu ve tüm 5G ağlarının yüzde 23’ünü oluşturduğunu açıklıyor.

Bu yoğun talebin nedenleri arasında sahadaki donanımların gerçek zamanlı izleme ve analizinin yapılabilmesi, her yerden komut verilebilmesi ve önleyici bakımın kolaylaştırılması sayesinde verim kazanılması ve olası maliyetlerin düşmesi bulunuyor. 5G’nin düşük gecikme süresi ve dayanıklığı sayesinde üreticiler bütün işlemleri hızlandırabiliyor, çalışan güvenliliğinde artış sağlayabiliyor ve otomasyon hedeflerini karşılayabiliyor.

Son VDC araştırması, üreticilerin mevcut ağları için en önemli sınırlamaların güvenlik, hız, performans ve istikrar olduğunu göstermektedir. 5G özel ağları üretici ihtiyaçları doğrultusunda özelleştirilebilmekle beraber sahaya konumlandırıldığında her insan ve teknolojinin birbirine bağlı kalmasını sağlayarak bütün bu alanlarda gelişme sağlıyor.

5G ile bağlı kalan sahalar, kapsamlı bilgi akışı ve çözüm üretimini mümkün kılıyor

Akıllı üretim süreçlerinin önemli bir parçası, üretim esnasında yaşanan zorlukların hızlıca tespit edilmesi, sorunların oluşmadan önlenmesi ve darboğazların giderilerek verim kazanılması. Fakat yeterince bilgi ve veri üretemeyen sahalarda bu analizlerin yapılması ve sorunların giderilmesi çok daha zor oluyor. Özel 5G ağları, bütün cihazları kesintisiz bağlı tutarak yazılım, donanım, insan ve iş arasında sürekli bir iletişim gerçekleşmesini, veri toplama ve analiziyle saha yönetiminin kolaylaştırılmasına, verim sağlanmasına ve sorunların önlenmesi veya hızlıca çözülmesine destek sağlıyor.

5G altyapısı bunların yanı sıra, sahada farklı güvenlik ve denetimi, otomasyon, artırılmış gerçeklik, eğitim teknolojilerinin entegrasyonu ve kullanımını kolaylaştırarak yatırımlardan daha çok etki sağlanmasına destek oluyor.

Müşterileri ile kurduğu güçlü ilişkiler sayesinde sahanın yaşadığı zorlukları yakından tanıyan Panasonic, günümüzün dijital destekli üretim hatlarını desteklemek için birçok farklı ürün ve çözüm sunuyor. Sahaların zorlu koşullarına dayanıklı ve özel 5G ağlarına kolayca entegre edilebilen Panasonic TOUGHBOOK dayanıklı bilgisayar serisi, saha çalışanlarının kritik anlarda kesintisiz bağlı kalarak güncel bilgiye sahip olmasını, verim kazanmasını ve daha güvenli iş yapmasını sağlıyor.

Güvenliği hem sahada hem kurumsal açıdan olmazsa olmaz olarak gören Panasonic, kuruluşlara özel bir 5G ağının tüm yeteneklerini sunarken müşterilerinin ihtiyaç duyduğu tüm kontrol ve güvenliği sağlayan bir 5G özel ağ mimarisi (5G Kampüs) geliştirdi. Bu altyapı sayesinde cihazlar yalnızca fiziki değil, dijital ortamda da dayanıklılık ve güvence sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri