Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Ericsson öğrenen ve gelişen daha akıllı ağları devreye alıyor

ericsson-globaltechmagazineEricsson, öğrenen ve gelişen, daha akıllı ve veri odaklı ağlara dayalı NWDAF (Network Data Analytics Function) çözümünü kullanıma sunuyor. Yeni çözüm, servis sağlayıcılarının sorunlarını bulmak ve düzeltmek için ağ tarafından oluşturulan verileri kullanarak müşteri deneyimini iyileştirmeyi ve hizmet kalitesini artırmayı sağlıyor.

5G açısından otomasyon, belirli basit ve karmaşık görevlerin otomatik hale getirilmesinden, yapay zeka (AI), makine öğrenimi (ML) ve akıl yürütme gibi gelişmiş teknolojilerin uygulanmasını gerektiren müdahalesiz otonom ağlara kadar uzanan sürekli bir çabadır. Ericsson’un NDWAF çözümü, yapay zeka ve makine öğrenimi modellerini beslemek için doğru verileri, doğru maliyetlerle bir arada sunarak bunu başarıyor.

Çözüm, servis sağlayıcılarının farklı düzeylerde ağ sorunlarını tanımlamalarına ve çözüme kavuşturmalarına yardımcı olan ve önem arz eden iş kararları alabilmelerine olanak tanıyan girdiler sağlayarak ağ işlevlerini geliştiriyor. Farklı ağ ve uygulama düzeylerinde otomatik hale getirilmiş kapalı döngüler (veri alma, analitik işleme, öngörü oluşturma ve eyleme geçme) bunun en güzel örnekleri olarak öne çıkıyor.

Ericsson’ın NWDAF çözümü, üçüncü taraf uygulamalara kıyasla OPEX ve CAPEX’te yüzde 45’e varan düşüş sağlıyor. Akıllı veri toplama, daha verimli entegrasyon ve test, daha basit düzenleme ve optimum ayak izi sunuyor.

BT Group Baş Mimarı Neil McRae, “BT olarak tam bir bağlantı sağlıyoruz ve müşterilerimizin ağlara olan bağlılıklarının artması farklı düşünceler geliştirmemizi gerektiriyor. Ericsson’la birlikte birden fazla teknoloji neslini desteklemek üzere 5G Çekirdek mimarisi için buluta özel çözümler üzerinde çalışıyoruz. Karmaşık ağları yönetmek ve müşterilerimize en iyi deneyimi sağlamak için daha fazla otomasyona ve analitiğe ihtiyaç duyulduğunu görüyoruz. Ericsson’ın BT’nin CNE (Customer Network Experience) platformuna büyük fayda sağlayacak kapalı döngü otomasyonunu ve hizmet güvencesini sağlamada bir sonraki önemli adım olan yerleşik yazılım probları ve Expert Analytics (EEA) üzerine inşa ettiği NWDAF çözümünü kullanıma sunduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum” dedi.

Ericsson Area Packet Core Çözümü Yöneticisi Monica Zethzon, “5G ile ilgili her şeyin, özellikle 5G Çekirdek ağların mutlaka otomatik hale getirilmesi gerekiyor. Otomasyon, operasyonel verimliliği artırırken yeni hizmetlerin pazara sunulma süresini kısaltacak ve 5G ile birlikte sunulacak özel hizmetlerin yönetiminde büyük önem taşıyacak. NWDAF çözümüyle ağ verilerine dayalı veri destekli operasyonlardan faydalanmak için yapay zeka ve makine öğrenimi ile sağlanan otomatikleştirilmiş kapalı döngüyü ve güvenceyi oluşturuyoruz” dedi.

Omdia Baş Analisti James Crawshaw, “Ericsson’ın NWDAF çözümü, 5G Çekirdek ağına zeka ekleyerek otomasyon ve optimizasyona olanak tanıyan yeni öngörüler getiriyor. Ericsson, bu çözümle 5G Çekirdek alanındaki teknoloji liderliğini bir kez daha ispatladı” dedi.

NWDAF çözümü, Ericsson’ın buluta özel çift modlu 5G Çekirdek (5G Core) ve Ericsson Expert Analytics çözümlerine entegre edilmiş yeniden kullanılabilen mikro hizmetler setinden oluşuyor. Esnek dağıtım senaryoları ve model taşınabilirliği, çözümün hem merkezi hem de 5G Çekirdek ürünlerinde yerleşik olarak konumlandırılabilmesine olanak tanıyor. NWDAF çözümü, çıkarım ve eğitim ile veri havuzunun ayrıldığı dağıtılmış bir ağ analitik mimarisini tanımlayan 3GPP Sürüm 17’ye dayanıyor.

Teknoloji Makaleleri