Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Giyilebilir teknolojiler için proje

intel_globaltechmagazineIntel Türkiye tarafından genç ve dinamik girişimcilerin kurduğu, belli bir olgunluğa erişmiş girişimlerin Silikon Vadisi deneyimi yaşamasına, küresel pazarlara açılma fırsatı edinmesine destek olmak amacıyla bu yıl 2.si düzenlenen Intel Challenge Turkey Yarışması sona erdi. Yarışmada birinciliğe layık görülen Pao adlı proje, 3–6 Kasım 2014 tarihlerinde Amerika’da UC Berkeley Üniversitesi’nde düzenlenecek olan dünyanın en prestijli teknoloji iş planı yarışması olan “Intel Global Challenge”ta Türkiye’yi temsil edecek Projenin sahipleri, 100 bin dolar değerindeki büyük para ödülü için yarışmanın yanı sıra, Silikon Vadisi’nde dünyanın en büyük risk sermayesi şirketleriyle buluşma fırsatı yakalayacak.

Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Intel olarak amaçlarının Türkiye’den dünyayı dönüştüren milyar dolar değerinde girişimler çıkmasına destek olmak olduğunu vurguladı. Girişimciliğin global ekonominin büyümesi için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Aydın, günümüzde hızla gelişen teknolojinin hem yeni iş modelleri ortaya çıkardığı hem de iş kurmayı kolaylaştırdığı için girişimcilere büyük fırsatlar sunduğunun altını çizdi. Teknolojide bir kırılma noktasına tanıklık ettiğimizi anlatan Aydın, Nesnelerin İnterneti, giyilebilir teknolojiler gibi yeni alanların, yeni girişimlerin ortaya çıkması için büyük fırsat barındırdığına dikkat çekti. Intel olarak gerçekleştirdikleri farklı projeler, Mayıs ayında İstanbul’da hizmete giren Intel Ar-Ge Merkezi ve Intel Challenge gibi yarışmalarla gençleri teşvik etmeye çalıştıklarını kaydeden Aydın, gençler daha cesur ve atak davrandıkları takdirde Türkiye’den kısa vadede heyecan verici projelerin dünyaya açılabileceğini umduğunu sözlerine ekledi.

Dereceye giren projeler: Pao, Marvin ve Oruba

Pao: Intel Challenge Türkiye 2014 Yarışması’nın birincisi Pao, insanların oturma ve eğilme pozisyonunu sağlıklı bir şekle kavuşturmayı amaçlayan küçük bir giyilebilir teknoloji ürünü. Halit Soysal tarafından geliştirilmeye başlanan Pao, ivmeölçer ve Jiroskop sensörleriyle duruş bozukluklarını düzeltmeyi amaçlıyor. 110 dolarlık bir ürün olan Pao, 9 günlük pil ömrüyle kullanıcıların hayatını ciddi oranda kolaylaştırıyor.

Marvin: İkinci proje olan Marvin, sürücü davranışlarını ölçerek geri bildirim ve puanlamalar sağlayan, bu sayede araç ve yolcu güvenliğini artıran yenilikçi ve objektif bir değerlendirme sistemi. Sistem, ticari araçlar için sürücü performans analizi de yapma özelliğine sahip. Sunduğu geri bildirimlerle sürücülere güvenli ve ekonomik bir sürüş konusunda destek veriyor.

Oruba: Sağlık alanında bir gömülü yazılım projesi olan ve üçüncülüğe seçilen Oruba, doktor ve hemşirelerin klinik tecrübe öncesi faydalanabileceği özel hasta simülasyonu içeriyor. Proje ile tıp öğrencilerinin, asistanların ve sağlık çalışanlarının, eğitimlerini gerçek hastalar yerine insana benzeyen bir manken üzerinde almaları sağlanıyor. İnsana benzer tepkiler verebilen yüksek gerçeklikteki hasta mankeni sayesinde, sağlık çalışanlarına insana zarar vermeden, gerçekçi bir eğitim imkanı sunuluyor. Web tabanlı çalışan Windows, Mac Os, Linux Uyumlu yazılım platformu üzerinde; gereksinimlere bağlı olarak yeni eğitim senaryolarının oluşturulması, vaka tartışmaları, teorik sınavlar ve ders anlatımı mümkün.

Teknoloji Makaleleri