Cumartesi, Nisan 20, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Adobe Photoshop Streaming çok yakında geliyor

adobe_globaltechmagazineAdobe’nin popüler yazılımı Photoshop’u kullanmayı külfetli bir iş şeklinde tanımlamak yanlış olmayacaktır. Program için genellikle yüksek performanslı ve pahalı bilgisayarlara ihtiyaç duyulurken, bu deneyimi değiştirmek kreatif sektörde çalışan pek çok kişinin rüyaları arasında yer alıyor. Adobe’un da bu konuda istekli olduğu ve bu amaç doğrultusunda Google ile işbirliğine gittiği ise geçtiğimiz eylül ayında ortaya çıkmıştı. Photoshop’u Google’ın internet tarayıcısı Chrome’a getirmek için bir süredir çalışmalar yapan iki şirket nihayet amaçlarına ulaştılar. Photoshop Streaming adı verilen bu özel sürüm, önümüzdeki 6 ay boyunca eğitim kurumları tarafından test edilecek.

Uygulamanın çalışma biçimi ise oldukça basit. Chrome Web Mağazası üzerinden indirilen Photoshop Streaming açıldığı zaman kullanıcılar Photoshop CC 2014’ün masaüstü versiyonunun çalıştığı bir sunucuya bağlanıyor. Masaüstü versiyonunun arayüzü ise bir video olarak kaydedilip kullanıcının karşısına çıkarılıyor. Javascript ise kullanıcının aksiyonlarının yeniden sunucuya aktarılmasını ve interaktif döngünün tamamlanmasını sağlıyor. Bu sistem herhangi bir sanal makinenin işleyişinden çok farklı olmasa da, Photoshop’un herhangi bir bilgisayarda Google Chrome üzerinden çalıştırılmasını mümkün kılıyor. Bu sürümden kullanıcıların tam verim almasını isteyen Adobe, söz konusu noktaya ulaşmaya çok yakın olduğunu vurgulamayı ihmal etmiyor.

Ancak Photoshop Streaming için çeşitli kısıtlamalar da bulunuyor. Halihazırda uygulama sadece Google Drive üzerinde saklanan dosyalarla birlikte çalışıyor. Adobe önümüzdeki dönemde diğer bulut depolama servislerini de Photoshop Streaming’in kapsama alanına almayı umuyor. Yazdırma gibi temel fonksiyonlar ve grafik işlemciye dayanan 3D ile ilgili özellikler de halihazırda kullanılamıyor. Şirket söz konusu test döneminde fonksiyonların çapını genişletmeyi ve aldığı geri bildirimlerden hareketle hataları ortadan kaldırmayı planlıyor.

Teknoloji Makaleleri