Perşembe, Mart 28, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Vodafone’dan akıllı stadyum devrimi

vodafone_globaltechmagazineVodafone Türkiye, yapımı devam eden Vodafone Arena’yı 4G teknolojisine hazırlıyor. Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu olacak Vodafone Arena, gelişmiş 4G sistem ve ekipmanlarıyla donatılıyor. İç ve dış mekânlarına özel stadyum sistemleri yerleştirilecek olan Vodafone Arena, Türkiye’nin ilk 4G bağlantılı stadyumu olacak.

 

27 Kasım 2014 Beşiktaş JK ile Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasına imza atan Vodafone Türkiye, yapımı devam eden ve tamamlandığında Türkiye’nin ilk akıllı stadyumu olacak Vodafone Arena’da taraftarlara ve ziyaretçilere 4G deneyimi yaşatmaya hazırlanıyor. Tüm sistem ve ekipmanların 4G-LTE teknolojisini destekleyecek şekilde tasarlandığı Vodafone Arena’da, 150 Mbps’ye varan hızlarda 4G bağlantısı sunulacak.

 

Toplam 41.903 koltuk kapasiteli Vodafone Arena’da, çatıya ve kapalı alanlara kurulacak, son derece yüksek veri aktarımı kapasitesine sahip antenler, Arena’da kapsama sorunu yaşanmamasını sağlayacak. 4G bağlantısı için çatıda 74 ayrı noktadan kapsama sağlanacak. Vodafone Arena’nın soyunma odaları, restoranlar, asansörler ve otopark girişi gibi kapalı alanlarda ise yaklaşık 250 ayrı noktadan kapsama sağlanacak. Bunlara ek olarak, maç öncesi ve sonrasında 16 özel anten kullanımıyla ziyaretçilerin 4G deneyimi artırılacak.

 

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, şunları söyledi:

 

“Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınması hedefiyle ilan ettiğimiz Dijital Dönüşüm Hareketi doğrultusunda teknoloji yatırımlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Geleceğin teknolojisi olarak gördüğümüz 4G mobil internet şebekesini abonelerimize ilk günden itibaren en hızlı ve en kolay şekilde ulaştırmak üzere çalışmalarımızı yoğunlaştırmış bulunuyoruz. Bu kapsamda, dijital dönüşüm vizyonumuzun ‘abidesi’ olarak yükselen Vodafone Arena’yı da 4G teknolojisiyle donatıyoruz. Bir ‘gönül birliği’ olarak gördüğümüz Beşiktaş JK sponsorluğumuz kapsamında, Vodafone Arena’ya dünyanın en ileri teknolojik altyapılarından birini kuruyoruz. Beşiktaşlılar, 4G sayesinde, mobil iletişimde daha yüksek aktarım hızları, kapasite ve kalite ile tanışacaklar. Vodafone olarak, Türkiye’nin ilk 4G bağlantılı stadyumunu hayata geçirecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Teknolojinin küçük mucizelerini sunarak abonelerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz.”

 

10 milyon dolara yakın akıllı stadyum yatırımı…

 

Vodafone Arena’ya tüm akıllı stadyum altyapısını besleyen veri ve telekom odaları; 50 bin ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak, yüksek bant genişlikli Wi-Fi, 2G, 3G ve 4G geçişine hazır ağ bağlantıları; farklı noktalarda konumlandırılacak dijital ekranlar ve her ekranın içeriğini farklılaştırıp tek merkezden yönetilmesini sağlayan ileri yayın teknolojisi; taraftarlara ve ziyaretçilere zengin mobil hizmetler sunacak uygulamalar ile abonelerin hayatını kolaylaştıran, özel ve avantajlı Vodafone servislerinden oluşan bir “dijital altyapı” kuruluyor. Vodafone Türkiye, Vodafone Arena’nın akıllı stadyum altyapısı için 10 milyon dolara yakın yatırım yapıyor. Vodafone Arena aynı zamanda, yağmur suyu biriktirme alanları, güneş enerjisi panelleri, enerji tasarruflu aydınlatma sistemi gibi birçok özelliğiyle Türkiye’nin ilk “yeşil stadyumu” da olacak.

 

Vodafone, 4G’de dünya lideri

 

30 yıla yakın tecrübesiyle 2G ve 3G’de olduğu gibi 4G teknolojisinin de global olarak oluşmasına ve gelişmesine ciddi katkılar sağlayan Vodafone Grubu’nun 15 ülke ve pazarda 4G abonesi bulunuyor. Vodafone Grubu’ndan aldığı bu güçle Vodafone Türkiye de Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 4G’yi 2015’te canlı yayına alma hedefine yönelik çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bu doğrultuda, İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm baz istasyonlarını SingleRAN teknolojisini içerecek şekilde yenileyen şirket diğer yandan 4G teknolojisi açısından büyük öneme sahip fiber altyapı için Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin enerji iletim hatlarının kullanım haklarını da kapsayan toplamda 300 milyon TL’lik yatırım yapıyor. Türkiye’de üretilen 4G özellikli ilk akıllı telefon Vodafone Smart 4 power’ı pazara sunan Vodafone Türkiye, çeşitli hız testlerinin yanı sıra 4G teknolojisini kitlelerle buluşturmak için etkinlikler de düzenliyor. 4G uluslararası dolaşım hizmetini Türkiye’de sunan ilk ve tek operatör olan Vodafone, abonelerine 28 ülkede 4G teknolojisinin olanaklarından şimdiden yararlanma imkânı sağlıyor.

Teknoloji Makaleleri