Salı, Aralık 10, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Deloitte’tan yöneticilere siber brifing

deloitte_globaltechmagazineTürkiye’de profesyonel hizmetler alanında 28’inci yılını dolduran Deloitte Türkiye, düzenlediği toplantı ile günümüz iş dünyasının en çok tartışılan konularından Siber Güvenlik’i masaya yatırdı. Toplantıya katılan uzmanlar, Deloitte Global Siber Güvenlik Yönetici Bilgilendirme Raporu’nun da yardımıyla, artık sadece stratejik bir gereksinim olmaktan çıkan ve başlı başına bir iş haline gelen siber güvenlik konusunda güvenlik seviyesini güçlendirmek ve siber tehlikelerden korunmak için şirketler tarafından neler yapılması gerektiğini aktardı.

Deloitte Values House’ta gerçekleştirilen toplantıda Deloitte Türkiye Kurumsal Risk Hizmetleri Lideri Cüneyt Kırlar yönetim kurullarında siber güvenlik konusunun işlenmesiyle ilgili olarak; “Siber zararları parayla ölçemezsiniz. Artık siber risk bir bilgi teknolojileri olmaktan çıkmış; iş riski haline dönüşmüştür. Bütün şirketler risk altındadır. Küçük ve orta seviyeli şirketlere yapılan saldırılarda %42 oranında artış olduğu görülmektedir. Yönetim kurulu seviyesinde riskin masaya yatırılma zamanı çoktan gelmiştir” dedi.

Toplantıya Hollanda’dan katılan Deloitte Siber Güvenlik Lideri Roel Van Rijsewijk, şirketlerin üst düzey yöneticilerine siber güvenlik brifingi verdi. Rijsewijk şunların altını çizdi: “Günümüzde şirketler teknolojiye daha bağımlı hale geldiler. Bu durum kurumları bir yandan dünyaya daha bağlı hale getirirken, bir yandan da siber riskler karşısında savunmasız hale getiriyor. Bu riskler ile baş edebilmek için kurumların proaktif ve dinamik bir savunma yaklaşımı benimsemeleri gerekiyor. Bu yaklaşımın ilk adımı düşmanını tanımak, neden ve ne zaman sana saldıracağını bilmekten geçiyor. Günümüzde bunu bilen kurumlar, siber atak gerçekleşmeden önlemini almış oluyor.”

Toplantı kapsamında gerçekleştirilen ‘Siber Güvenliğin BT Stratejisindeki Önemi’ konulu panel, Deloitte Türkiye Direktörü Ali Yılmaz Kumcu moderatörlüğünde, Koç Holding CIO’su Alper Göğüş, Kredi Kayıt Bürosu CIO’su Abdullah Bilgin ve CarrefourSA CIO’su Önder Kaplancık’ı ağırladı.

Günümüzde CIO’ların çok büyük sorumlulukları olduğunun altınının çizildiği panelde, siber güvenlik konusunda üst yönetimin sürece dâhil olmasının önemi vurgulandı. Şirketlerindeki siber güvenlik trendlerini paylaşan katılımcılar, siber güvenliğin bir proje değil; geniş vizyon gerektiren bir iş süreci olduğunu belirtti. CarrefourSA CIO’su Önder Kaplancık “Kurumlarda güvenlik uzmanları bir havuzdan kullanılmalı. Aksi halde güvenlik personelinin hem vizyonu daralır, hem de doğru hizmeti veremez” dedi. Koç Holding CIO’su Alper Göğüş, “Artık kişiye özel saldırılar yapılıyor. Çalışma ağınızdaki anormallikleri gözleyin, çünkü güvenliğin büyük çoğunluğu yazılıma değil insana bağlı” dedi.  Kredi Kayıt Bürosu CIO’su Abdullah Bilgin ise “ Siber güvenliğin bir süreç olduğunu anlamak çok önemli. Üst düzey yönetimin bu sürece müdahil olması da önemli.” dedi.

Teknoloji Makaleleri