Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Intel Eğitim Zirvesi’nde neler değerlendirildi

intel_globaltechmagazineGençlerin ve yetişkinlerin eğitimine katkıda bulunacak en iyi yöntemlerin paylaşılabilmesine olanak tanıma ve farklı kültürleri eğitim yoluyla bütünleştirme amacıyla, Intel’in 10 yıldır Avrupa’nın çeşitli şehirlerinde düzenlenen Intel Eğitim Zirvesi’ne bu sene ilk defa Türkiye ev sahipliği yaptı. “Kültürlerin Eğitim ile Yakınlaşması” temasıyla düzenlenen zirvede eğitim alanındaki güncel eğilimler, teknolojik, pedagojik ve regülatif açıdan ele alındı.

Avrupa ile Asya arasında bilim ve kültür köprüsü niteliği taşıyan ve doğu-batı sentezinin en güzel örneklerinden olan İstanbul’da düzenlenen Intel Eğitim Zirvesi’nde; Intel’in yüksek eğitim teknolojileri, eğitim ve teknolojinin entegrasyonunu teşvik etmek amacıyla yapılan çalışmalar ile Türkiye ve bölgede uygulanan devrim niteliğindeki eğitim teknolojileri değerlendirildi.

30’dan fazla ülkeden katılımcıyla düzenlenen uluslararası konferansta Intel Başkan Yardımcısı John Davies ana konuşmacı olarak yer aldı. Etkinliğe Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, Intel Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Guenther Juenger, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız da konuk olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Intel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, Intel olarak eğitimi her zaman sosyal sorumluluk alanlarının en başına yerleştirdiklerini ifade ederken Türkiye’de ve dünyada yıllardır öğrenci ve öğretmenlerin eğitimine ve gelişimine katkıda bulunmak için birçok proje gerçekleştirdiklerini vurguladı. 10 yıldır Avrupa’nın farklı ülkelerinde düzenledikleri Intel Eğitim Zirvesi’nin bölgenin eğitim vizyonunu belirlediğini ve bu yıl da etkinliğin İstanbul’da düzenlenmesinin Intel’in Türkiye’ye verdiği önemin bir kanıtı niteliğinde olduğunun altını çizdi.

“Eğitim sosyal sorumluluklarımızın ilk sırasında yer alıyor”

Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Çiğdem Ertem, “Eğitim, geleceği inşa etmekte teknolojiyle beraber günümüzün en önemli odak noktalarından bir tanesi. Şu anda eğitim çağında olan Y kuşağının hayata bakış açısı ve sürekli gelişen teknoloji, eğitim ve teknolojinin birlikteliğini her zamankinden daha da önemli kılıyor. Teknoloji sektörünün lider aktörü olarak, sosyal sorumluluk projelerimizde eğitimi her zaman ilk sırada tutuyoruz. Bu alanda yaptığımız Intel Öğretmen Programı kapsamında dünya çapında 100’den fazla ülkede 12 milyon eğitimciye ulaşmanın yanında 13 farklı ülkede 8–18 yaş arasında 1,6 milyon öğrencinin en son teknolojiyle tanışmasını sağladık.”

Bugün geldiğimiz noktada teknoloji sayesinde sınırların kalktığı ve hepimizin aynı bilgiye aynı anda eriştiği bir dünyada yaşadığımızı belirten Ertem, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojik gelişmeler, toplumsal alanda sosyo-kültürel etkiler yaratırken ekonomide üretim süreçlerinde ve organizasyon yönetimlerinde önemli etkiler yapıyor. Bu bağlamda kalıcı ekonomik, sosyal ve siyasal dönüşümleri de beraberinde getiren teknolojik gelişmeler insanlık tarihinde devrim niteliği taşıyor. Teknolojinin bugün bizi getirdiği nokta, gelişmekte olan pazarlar için büyük fırsatlar ve yeni iş kolları yaratıyor, yenidünyada eğitim ve öğretim süreçlerinde de yeni olanaklar sunuyor. Bu noktada, teknoloji ve eğitimi aynı potada eritmeli ve gelişmekte olan pazarları da dâhil ederek geleceği imar etmeliyiz.”

Intel Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Kurumsal İlişkiler Direktörü Guenther Juenger, etkinlikte yaptığı konuşmasında: “Intel olarak tüm dünyada eğitim ve girişimciliğin gelişmesi için geniş çaplı çalışmalar yapıyoruz. Şu anda 70’den fazla ülkede 200’den fazla eğitim ve girişimcilik programı yürütüyoruz. Intel’in tüm dünyadaki eğitim atmosferinin geliştirilmesi amacıyla yola çıkarak öz kaynaklarıyla destek verdiği bu projelere toplamda 1 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Buna ek olarak Intel çalışanları geçtiğimiz 10 yılda 60’dan fazla ülkede eğitim faaliyetlerini geliştirmek için kendi çalışma saatlerinden gönüllü olarak toplamda 3 milyon saati bu alana yönlendirdiler” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak, Vizyon 2023 Hedeflerine ulaşmak adına eğitim ve teknoloji arasındaki karşılıklı ilişkiyi çok önemsediklerini dile getiren İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, etkinliğin açılış konuşmasında sözlerini şöyle sürdürdü: “İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak bizler, eğitime katkı sağlayacak kurum ve kuruluşlarla çeşitli protokoller imzalıyoruz. Intel Türkiye de öğretmen, öğrenci, veli yani eğitimin tüm paydaşlarına ulaşmamız için bizim önem verdiğimiz bir partnerimiz. Umuyorum ki burada gerçekleşecek Eğitim Zirvesi sonunda elde edilecek eğitim çıktıları içinde, gelecek günler ve yıllarda iyi ki farklılıkların oluşturduğu zenginlikler diyarı İstanbul’da böyle bir çalışma yapmışız diyebiliriz, diyor ve buna kalben inandığımı eklemek istiyorum.”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, tüketen değil üreten ülke olmamız gerektiğini dile getirirken, sözlerini şöyle sürdürdü: “Intel, eğitim alanında teknolojik açıdan çok ciddi adımlar atıyor. Intel’in 2014 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’ne açtığı Ar-Ge Merkezi, Türkiye’nin ilk kreatif Ar-Ge Merkezi olarak ülkemize ciddi katkıları olacağından eminim. Bu yılki Intel Eğitim Zirvesi’nin İstanbul’da düzenlenmesi de ülkemiz açısından çok anlamlı. Intel’e eğitime verdiği önem ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum.”

Teknoloji Makaleleri