Çarşamba, Nisan 24, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Turkcell’den görme engellilere yeni yol arkadaşı

Turkcell_globaltechmagazineTurkcell, Young Guru Academy (YGA) ile hayata geçirdiği engelli dostu “Hayal Ortağım” servisine yeni bir kategori ekledi. Böylece görme engelli vatandaşların evlerinden çıkıp hayata daha çok dahil olmaları hedefleniyor.

Turkcell’den yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar istihdam, sosyal sorumluluk, ürün ve çözümler gibi alanlarda engellilerin hayatını kolaylaştırmak adına pek çok projeye imza atan Turkcell, YGA iş birliğiyle geliştirdiği ve engelli aboneleri hayata bağlamayı hedeflediği servisi “Hayal Ortağım”a yeni bir hizmet daha ekledi. Turkcell, görme engellilere yol arkadaşlığı yapacağı bu yeni hizmetle toplu yaşam merkezlerinde onların hayatını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

İstinyePark iş birliğiyle hayata geçirilen sistem, görme engellilerin herhangi birinden yardım almadan, tüm alışveriş merkezini rahatlıkla kendi başlarına gezmesini sağlıyor. “Hayal Ortağım” uygulaması içinde yer alan bu sistem sayesinde görme engelli kişi, alışveriş merkezindeki mağazalar, sinema, yeme-içme bölümü, tuvalet, acil çıkış veya asansör gibi alanlara sesli komutlarla kolayca ulaşabiliyor. Uygulama, görme engelli kullanıcının bu teknoloji sayesinde başka birinden yardım almasına gerek kalmadan kendi bulunduğu lokasyonu öğrenip gitmek istediği yere rahatça ulaşmasını sağlıyor.

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü ve Hayal Ortağım’ın yeni özelliği konusunda şunları kaydetti:

“Böyle özel bir günde bu özel sistemi uygulamaya geçirdiğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. Turkcell olarak şimdiye kadar engelliler için geliştirdiğimiz ürün, servis, istihdam ve sosyal sorumluluk gibi alanlarda pek çok projeye imza attık. Kurum kültürümüz gereği fırsat eşitliği sağladığımız takdirde insanların ufuklarını çok ötelere taşıyabileceklerini, imkansızı başarabileceklerini biliyoruz. Bu felsefeden hareketle istihdamda, bilgiye erişimde, sosyal hayata katılımda mobil iletişim teknolojilerinin sunduğu fırsatlarla engelli vatandaşlarımızın önündeki pek çok engeli ortadan kaldırıyoruz.

Dolayısıyla engelli vatandaşlarımızı hayata katabilmek, evlerinden çıkmalarını sağlamak adına ne yapabileceğimizi sadece özel günlerde değil, her gün düşünüyoruz. Birlikte, her gün daha iyiye ulaşacağımızı biliyor, engelli vatandaşlarımızı iş yaşamına ve sosyal hayata dahil edecek her adımı önemsiyoruz. İstinyePark’la yaptığımız iş birliği kapsamında kurulumu ve cihaz donanımıyla engelleri ortadan kaldıracak bir paket haline getirdiğimiz bu sistem için diğer toplu yaşam merkezlerine ‘Gelin, siz de yol arkadaşımız olun’ diyoruz.”

Sistem bluetooth teknolojisiyle POI tarafından üretilen yol gösterici cihazlar (beaconlar) sayesinde çalışıyor. Bu yol göstericilerden dış alan ve İstinye Pazarı hariç, İstinye Park’taki tüm mağaza, sinema, yeme-içme bölümü, asansör, acil çıkış ve tuvaletlere olmak üzere 320 adet yerleştirildi. Bu sayede görme engelli aboneler, akıllı telefonlarından bluetooth özelliğini açtıktan sonra “Hayal Ortağım” uygulaması içerisindeki Yol Arkadaşım kategorisinden İstinyePark menüsüne giriyor ve istedikleri yere sesli komutlarla varabiliyor. Turkcell Hayal Ortağım kullanıcıları, internet bağlantı ücreti ödemedikleri için bu uygulama içerisinde tüketilen data için de ücretlendirilmiyor.

Kullanıcılar İstinyePark içinde dolaşırken “Serbest Dolaşım” butonunu tıkladıklarında, yanından geçtikleri mağaza, restoran ya da hizmetlerle ilgili sesli olarak anlık bilgilendiriliyor.

Görme engelliye yol arkadaşı olan sistem, iOS ve Android işlemciler üzerinden yönetiliyor. Bu nedenle sistemi kullanacak kişinin akıllı telefonu olması gerekiyor. Turkcell ve İstinyePark, akıllı telefona sahip olmayan görme engellilere de bu hizmetten faydalanmaları için olanak sağlıyor. Akıllı telefonu bulunmayanlan, İstinyePark ana giriş kapısındaki danışma masasından kimliğini ve engelli belgesini verip geçici olarak kullanabilecekleri Hayal Ortağım yüklü akıllı telefonları teslim alabiliyor.

Bu arada, görme engellilerin herhangi birinden yardım almadan, tüm alışveriş merkezini rahatlıkla kendi başlarına gezmelerini sağlayacak sistemi hem Turkcell bünyesinde çalışan hem de YGA’dan katılan görme engelliler test etti. Böylece sisteme katılımcılardan alınan geri dönüşlere yenilikler eklendi ve geliştirildi.

 

Teknoloji Makaleleri