Salı, Nisan 23, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Kobi’ler internette pazarlamayı öğreniyor

iab_globaltechmagazine42 ülkede faaliyet gösteren Interactive Advertising Bureau’nun Türkiye merkezi IAB Türkiye, KOBİ’lerin interneti daha verimli kullanması için geliştirdiği re-KOBİ Eğitim Platformu kapsamında tasarlanan “İnternet’le Güçlü KOBİ” Seminer dizisinin ilkini 4 Aralık Perşembe günü Kocaeli Sanayi Odası’nda gerçekleştirdi. IAB Türkiye, seminerlerin devamını Kocaeli’nin ardından Ankara, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, İzmir ve Konya’da düzenleyecek.

Doğu Marmara ABİGEM A.Ş.  (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi) ve Kocaeli Sanayi Odası işbirliği ile gerçekleştirilen seminerde internetin gelişimi, iş hayatına ve reklamcılığa getirdiği yenilikler ve imkânlar anlatıldı. IAB Türkiye’nin 2013yılında hazırlıklarına başladığı ve KOBİ’lere yönelik uzaktan eğitim platformu olarak tasarlanan re-KOBİ Programı, IAB Türkiye Başkan Yardımcısı Neslihan Olcay, IAB Türkiye Genel Koordinatörü Aygen Tezcan ve Kocaeli Sanayi Odası Genel Sekreteri Memet B. Turabi ev sahipliğinde tanıtıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan IAB Türkiye Başkan Yardımcısı Neslihan Olcay şu bilgileri verdi: “İnternetle birlikte iş yapış şekillerimiz de değişti. Artık markalar sadece bulunduğu bölgeyle, hatta ülkeyle sınırlı değil. Dileyen marka dünyadaki müşterilere ürün tanıtımı yapabiliyor, internetten sipariş alabiliyor, satış yapıyor. Sıra reklama geldiğinde işler daha da güzelleşiyor. Çünkü internet büyük, küçük tüm firmalara çok çeşitli reklam olanağı sunuyor. Televizyon, gazete gibi geleneksel mecralardan farklı olarak, internette daha küçük bütçelerle nokta atışı yapılabiliyor, reklam yatırımlarının geri dönüşü kuruşu kuruşuna hesaplanabiliyor.”

İnternetin Gücü İle Satışları Artırmanın Yolları

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin ihtiyaçları düşünülerek hazırladıkları re-KOBİ eğitim programının amacının internetin gücü ile satışları artırmanın yollarını anlatmak olduğunu belirten Olcay, “re-KOBİ ya da açık adıyla Rekabetçi KOBİ Eğitim Platformu markalaşmadan web sitesi kurmaya, internet reklamlarından e-ticarete kadar pek çok konuyu kapsayan bir uzaktan eğitim programı. Her eğitim dönemi 6 hafta olarak tasarlandı. Web sitesi yönetiminden e-ticarete, sosyal medya yönetiminden mobil pazarlamaya kadar dijital pazarlamanın önemli konularını ayrıntılarıyla kapsayan program internet üzerinden 7/24 izlenebilecek videolar aracılığıyla yürüyecek. Her hafta en az iki video seyredilecek ve hafta sonu, canlı yayında seyredilen videoların eğitmenleriyle bir araya gelinecek, varsa sorular cevaplandırılacak. Programı eksiksiz tamamlayanlar, IAB Türkiye tarafından verilecek re-KOBİ sertifikası almaya hak kazanacak.” diye belirtti.

İnternetten kaçamazsınız

IAB Türkiye Genel Koordinatörü Aygen Tezcan da yaptığı sunumda yaptığı sunumda şu bilgileri verdi: “Dünya internet nüfusu şuan 3 milyar. Sadece Türkiye’de 29.3 milyon 12 yaş ve üstü internet kullanıcısı var bunların ve yarısı her gün online. 2013 yılında dünyada dijital reklam yatırımlarının toplamı 535,50 milyar dolar. ABD’de 171,01 milyar dolar, İngiltere’de 13,9 milyar Euro ve Almanya’da 16,49 milyar Euro. Türkiye’de ise dijital reklam yatırımlarına 1.17 milyar TL harcanıyor.”

Markaların dijitale yatırım yapmadan ayakta duramayacağının altını çizen Tezcan, “Türkiye’deki internet kullanıcılarının %63’ümarkaların online iletişiminin marka kararını etkilediğini düşünüyor. Türkiye’deki internet kullanıcılarının %70’i sevdikleri markaların sitelerini ziyaret ediyor,  %55’i sosyal medyada takip ettikleri markaları satın alıyor, %52’siise TV seyrederken aynı zamanda internette dolaşıyor. İnternet günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası. Firmalar varlıklarını sürdürebilmeleri için artık internetten kaçamazlar, insanlara ulaşmak için artık markalar da online olmak zorunda.” diyerek sözünü tamamladı.

“İnternetle Güçlü KOBİ” Semineri’nde; sosyal medya, reklam kampanyaları ve medya planlaması konusunda IAB Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Şeker, dijital reklam türleri ve mobil pazarlama konusunda ise IAB Türkiye Eğitim Yürütme Kurulu Üyesi Banu Barbarosoğlu sunum yaptı.

DF İstanbul Ajansı Genel Müdürü Demet Kütükçü Safçı, Özel Dora Anadolu Sağlık Meslek Lisesi için yaptığı dijital kampanyayı anlatırken kampanya sonunda uygulayan firmanın dijitalden nasıl fayda sağladığına değindi. Fikirbuzz Ajansı başkanı Serdar Tezgüler Ukinox firması için yaptığı dijital kampanyayı ve getirilerini katılımcılarla paylaşırken TÜİK Yetkilisi Zafer Ağyar internet kullanım istatistikleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Teknoloji Makaleleri