Cuma, Mart 29, 2024

İlgili İçerikler

Bu hafta gündemdekiler

Doğru tasarımla satışlar yüzde 50 artıyor

userspots_globaltechmagazineSayıları gün geçtikçe artan e-ticaret sitelerinin birçoğu kullanışsızlık ve yanlış tasarım sebebiyle müşteri kaybı yaşıyor. Web sitelerinin doğru tasarlanması ve trendlerin takip edilmesi önem kazanırken, satın alma butonundaki renk uyumu dahil olmak üzere birçok faktör satışları artırabiliyor. Markalara kullanılabilirlik ve kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda servisler sunan Userspots’un kurucusu Mustafa Dalcı, e-ticaret sitelerinin kullanılabilirliğe önem vermesi ile satışlarını önemli oranda artırabileceklerini söyledi.

İnternetin gündelik hayatın bir parçası olması ile internet üzerinden alışverişe olan güven gittikçe artıyor. Güven problemi ortadan kalksa da, kullanıcılar internet üzerinden ürün alırken farklı faktörlere de dikkat ediyor. Güncel trendleri takip edemeyen, kullanılabilirliğe özen göstermeyen tasarıma sahip e-ticaret siteleri müşteri kaybedebiliyor, hatta müşteriler satın alım sürecinde vazgeçebiliyor.

Her üründe indirim kullanıcıyı soğutuyor

Her üründe yapılan indirimin, kullanıcıların siteye olan güvenilirliğini azaltan bir uygulama olduğunu söyleyen Userspots’un kurucusu Mustafa Dalcı, “Her üründe indirim olmasının yanı sıra, kampanyaların ürün ile bağdaştırılmaması da büyük bir sorun teşkil ediyor. Bu sebeple, kullanıcılar kampanya ile ne alacağını bilmiyor. Aynı şekilde, sitelerin kullanılabilirliğe dikkat etmesi gerekiyor. Müşterilerin birçoğu kredi kartı bilgilerini girdiği anda sürecin bittiğini sanarak çıkabiliyor. Onay sayfası hakkında bilgilendirmelerin olmaması sebebiyle, alışveriş yarıda kesiliyor. Halbuki kullanıcı deneyimi tasarımıyla tüm bu sorunların çözülmesi çok kolay” diye konuştu.

Müşteriler sepette yaşadıkları hatalardan dolayı alımdan bile vazgeçebiliyorlar. Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik göz önünde bulundurulmadan tasarlanan web sitelerinde, sepette seçmedikleri ürünleri veya fiyatı gören kullanıcılar alışverişi bırakıyorlar. Bu gibi hataların güven problemi yarattığına ve sepetteki ufak hataların bile alışverişin yarıda kesilmesine sebep olduğuna dikkat çeken Dalcı, “Kullanıcı deneyimi ve kullanılabilirlik standartlarına göre yenilenen sitelerde, satışlar yüzde 50 oranında artıyor. Tasarımın şık, kullanılabilir olması, müşterinin aradığını kolayca bulabilmesi ve ürün seçiminde veya fiyatlarında anlık değişikliklerin olmaması sitedeki satış oranları yükseliyor” dedi.

Satın alma butonundaki kontrast satışları artırıyor

Dünyadaki e-ticaret trendleri arasında web sitelerinde büyük görsellerin, lifestyle resimlerin kullanılması yer alıyor. Birçok site de mobilde Google’ın getirdiği “Material Design” felsefesini benimsiyor. Google’ın tüm ürünlerinde tek bir tasarım dilini oturtmak işin geliştirdiği yenilikçi tasarım dili Material Design’ın tasarım dünyasının yeni trendi olduğunu söyleyen Dalcı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Trendlerin yanı sıra, renklerin de insan psikolojisi üzerinde büyük önemi var. Tek bir renkten ziyade renkler arasındaki ilişkiler çok önemli. Örneğin, satın alma butonunda kontrast yaratmanın satışları yükselttiğini gözlemliyoruz.”

Kullanılabilirlik testi ile 300 milyon dolarlık ciro artışı

Özellikle e-ticaret sitelerinin kullanılabilirlik testine tabi tutulması gerektiğini söyleyen Mustafa Dalcı, “Kullanılabilirlik testi ile çözülmesi çok kolay, ancak hayati öneme sahip ayrıntılar tespit edilerek firmalara önemli mali katkılar sağlanabiliyor. Örnek vermek gerekirse, ABD’de cirosundan memnun olmayan bir e-ticaret firması kullanılabilirlik testi uyguluyor. Sonrasında, kullanıcıların bilgilerini girdikten sonra ‘kaydet’ butonuna basmayarak alışverişten vazgeçtiklerini gözlemliyorlar. Kullanıcıların kişisel bilgilerini kaydetmek istemediklerini fark eden tasarımcılar, bu butonu ‘devam et’ butonu ile değiştiriyor. Sonuç ise, 300 milyon dolarlık ciddi bir ciro artışı oluyor” diye konuştu.

Userspots olarak, Türkiye’de yaptıkları kullanılabilirlik test sonuçlarının da benzer sonuçlar verdiğini belirten Dalcı, siteden alışveriş yapan kullanıcıların ziyaret eden kullanıcılara oranı anlamına gelen alışveriş tamamlama dönüşüm oranının yüzde 25 arttığını söyledi.

Teknoloji Makaleleri